Je bacheloropleiding sluit je af met een bachelorthesis geschreven in het Engels. Dit is een indiviueel werkstuk op basis van zelfstandig uitgevoerd onderzoek als proeve van wetenschappelijke bekwaamheid. Het onderzoek kan een literatuurstudie zijn, maar bijvoorbeeld ook de bewerking van een dataset, een klein labonderzoek, of een wetenschappelijk experiment. Hiermee laat je zien dat je zelf een vraagstuk op het terrein van de aardwetenschappen kunt analyseren en de bevindingen daarvan schriftelijk (en eventueel mondeling) kunt presenteren. 

De bachelorthesis (15 EC) is een verplicht onderdeel van de major

Let op! Als je vóór 2014-2015 bent gestart, dan is de bachelorhesis 7,5 EC, maar je kunt dit uitbreiden tot 15 EC. Zie 'Starten met de scriptie' hieronder over hoe je dit doet.

Het onderwerp van onderzoek vloeit voort uit je specialisatie. Bij voorkeur draag je dit onderwerp zelf aan.

 

Je kunt aan je scriptie beginnen als je

 • het gehele eerste jaar hebt afgerond.
 • je minimaal 120 studiepunten hebt behaald.
 • waarvan tenmiste 30 studiepunten op niveau 3.
 • je Veldwerk 2 inclusief rapportage (of vervanging daarvan) hebt behaald.
 • tenminste 2 kerncursussen major AW-niveau 3 hebt afgerond (15 EC).

Alle inhoudelijke en organisatorische informatie plus de formulieren die je nodig hebt, vind je op de Blackboard scriptie community of in de Regeling Bachelorscriptie.

 1. Geef aan dat je wilt beginnen via dit formulier.
 2. Je schrijft je vervolgens in voor de cursus GEO3-1324 Bachelorthesis Earth Sciences (of GEO3-1325 Bachelorthesis Earth Sciences*) via OSIRIS. Daarna heb je toegang tot BlackBoard.
 3. Ga op zoek naar een begeleider die aansluit op de richting waarin je je scriptie wilt schrijven. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste begeleider, neem dan contact op met de scriptiecoördinator. Het onderwerp van je scriptie stel je uiteindelijk vast in overleg met je scriptiebegeleider.
 4. Sluit met je begeleider een scriptieovereenkomst af. Hierin staan onder meer het onderwerp, de omvang en je planning. Het formulier Scriptieovereenkomst vind je op Blackboard en in de Regeling Bachelorscriptie.
 5. De ondertekende scriptieovereenkomst stuur je per email naar het secretariaat van de examencommissie (examencommissie.geo@uu.nl) vóór het begin van de studieperiode.
 6. Als je in de overeenkomst een uitbreiding* aanvraagt van de scriptieomvang, dan voeg je bij je email aan de examencommissie een korte motivatie van je verzoek toe.

* Als je vóór 2014-2015 bent gestart met de opleiding, dan is de bachelorhesis 7,5 EC, maar je kunt dit in overleg met je scriptiebegeleider uitbreiden tot 15 EC. 

Als je kosten moet maken voor je onderzoek, kun je een beroep doen op subsidie, via je eigen departement of via externe fondsen. Wil je daar meer over weten, raadpleeg dan je studieadviseur. Mogelijk kom je in aanmerking van ondersteuning door het Olaf Schuiling Fonds.

 

Je kunt hulp krijgen bij je academisch onderzoek en bij het schrijven van je scriptie. Allereerst is er de Guide for scientific writing - Earth Sciences. Daarnaast kun je via het SkillsLab allerlei gratis workshops en cursussen volgen, zoals ‘Onderzoeksopzet’, ‘Wetenschappelijk schrijven’ en ‘Thesis schrijven zonder stress’. Bij het Skills Lab Writing Centre krijg je gratis schrijfcoaching. De schrijfcoach helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een efficiëntere aanpak, het scherper formuleren van je kernboodschap, het schrijven van een beter gestructureerde tekst of het verbeteren van je schrijfstijl.

Je scriptie is klaar. Wat nu? De criteria voor beoordeling vind je in het beoordelingsformulier dat op Blackboard staat en is opgenomen in de Regeling Bachelorscriptie.

Vervolgens

 1. Je ondertekent het formulier ‘Statement of originality’ (zie Blackboard of Regeling) en levert deze samen met je scriptie in bij je eerste begeleider.
 2. Je begeleiders vullen het ‘Beoordelingsformulier’ (zie Blackboard of Regeling) in.
 3. Je (eerste) begeleider levert beide documenten als Hard copy of digitaal in bij Student Affairs Geosciences.
 4. Na afronding van de scriptie moet je deze uploaden in het scriptiearchief. Binnen een maand nadat het resultaat is geregistreerd in OSIRIS, krijg je via e-mail een verzoek om de scriptie (in PDF formaat) via OSIRIS Zaak te uploaden. Als je inlogt op OSIRIS Student zie je op de homepage de Zaak “Archiveren en publiceren scriptie” klaar staan. Zorg ervoor dat de pop-up blokkering van je browser uitstaat. Het scriptiearchief is toegankelijk voor medewerkers. Een bachelor scriptie zal niet worden gepubliceerd.