In alle bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht mag je een kwart van de opleiding (45 studiepunten) volledig vrij invullen. Daarmee wordt de bacheloropleiding bewust breed gehouden, met een sterker accent op academische vorming dan op specifieke vakinhoud. Daardoor is het ook mogelijk je te oriënteren op andere academische opleidingen dan de hoofdopleiding die je volgt en delen van opleidingen met elkaar te combineren.

Waaruit kun je kiezen?

In de profileringsruimte ben je vrij om te kiezen wat je wil, zowel binnen de universiteit als daarbuiten. Je moet minimaal 15 studiepunten op niveau 2 of hoger volgen.

Bijvoorbeeld:
 

  • Studieonderdelen Psychologie - wil je weten welke onderdelen we aanbieden, bekijk dan ons cursusaanbod
  • Studieonderdelen op academisch niveau buiten de eigen opleiding
  • Minors
  • Mogelijkheden bij andere universiteiten
  • Extracurriculair onderwijs

Loran Kostense

“In de context van Sociale Psychologie kreeg ik een college over echtscheidingsbemiddeling. Dit college en deze gastspreker prikkelde mijn interesse zodanig dat ik de mogelijkheden hieromtrent ben gaan onderzoeken. Via de minorensite van de UU kwam ik bij een minor Privaatrecht uit. Een minor aan een andere faculteit is uitdagend omdat je echt in een andere onderwijswereld terecht komt. De stof, de manier van leren, de studenten en ook de docenten waren totaal anders. Dit vond ik interessant en uitdagend! Ik heb deze minor erg goed afgerond en heb daarnaast nog een ander Rechtenvak gedaan dat me interesseerde. De combinatie van je eigen opleiding en een specialisatie bij een andere opleiding dat je echt interesseert is denk ik een gouden kans!”

Jip Gudden

“Ik koos het studiepad neuropsychologie omdat dat studiepad mij de mogelijkheden bood om zowel de klinische kant als het onderzoek op te kunnen gaan. Naarmate mijn studie vorderde, merkte ik dat wetenschap en onderzoek doen mij echt interesseerde, maar ik wilde meer dan alleen neuropsychologie. Via de minorensite kwam ik op het idee om de minor cognitive and clinical neuroscience te gaan doen, wat een mix is van vakken van psychologie en biomedische wetenschappen. Ook ben ik naar Australië gegaan om een semester aan een andere universiteit te studeren en vakken te volgen die psychologie vanuit een andere invalshoek bekijken (psychology of sports; political psychology)”.

Elise Ebbers

“Ik was één van de studenten die de mogelijkheid kreeg om de bachelorstage te doen die vanuit het studiepad Kind- en Jeugd georganiseerd wordt. Hierbij werd ik gekoppeld aan een gezin die door De Tussenvoorziening geholpen werd, om dat gezin te ondersteunen waar nodig was. Door gedurende het studiejaar daar ongeveer wekelijks te komen en daarnaast ook stageopdrachten uit te voeren, heb ik kennis kunnen maken met de diversiteit van de doelgroep en het werkveld en heb ik mezelf zowel op persoonlijk als professioneel vlak kunnen ontwikkelen. Deze stage was een nuttige en leuke verrijking op mijn studie, omdat het ervaring biedt met de praktijk en een mogelijkheid om de theoretische kennis uit de opleiding toe te kunnen passen.”

Leah van Hoogeveen

“Tijdens mijn bachelor Sociale Psychologie merkte ik dat ik behoefte had aan meer dan dat de Universiteit Utrecht mij te bieden had. Ik ben me gaan oriënteren door bij verscheidene universiteiten te informeren en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat de minor Economic Psychology aan de Tilburg University het beste aansloot bij mijn interesses. Helaas heb ik moeten ondervinden dat het studeren aan een andere universiteit niet erg gestimuleerd wordt. Desondanks is het echt de moeite waard en het is daarom van belang voor jou als student om te weten dat het zeer zeker mogelijk is een minor te volgen buiten Utrecht. Dit is namelijk heel erg leerzaam en biedt een kans om je horizon op het gebied van de mogelijkheden binnen je studie te verbreden.”