Hoe bevalt het Honours College de huidige studenten?
Hieronder een aantal quotes van honoursstudenten over wat zij als grote voordelen van deelname aan het Honours College zien. Zou je liever eens persoonlijk een student willen spreken om ervaringen uit te wisselen, dan kan dat natuurlijk ook! Stuur een mail naar het Honours Council (honours.council.sw@uu.nl) of loop langs bij de honourskamer (ruimte G138 in het Martinus J. Langeveldgebouw).
Marije: “Het honoursprogramma heeft voor mij veel toegevoegd aan mijn studie. Ik heb mensen gevonden die net zoals ik enthousiast en gemotiveerd zijn. Daarnaast heb ik meer uitdaging en vrijheid om die onderwerpen uit te diepen die ik interessant vind!”
Bart: “Ik merk dat het Honours College naast toekomstambities verwezenlijken ook veel perspectief geeft op waar je naartoe wilt. Het verscherpt de visie die je al hebt en verbreedt je blik op de mogelijkheden binnen of buiten je vakgebied. Naast dat je jezelf bekwaamt in je eigen vakgebied ontwikkel je jezelf ook heel erg als persoon. Ik heb heel blij dat ik dit ben gaan doen!”
Tessa: “De vrijheid om onderwerpen naar eigen interesse verder uit te diepen is voor mij een van de grote voordelen van het Honours College. Door bijvoorbeeld het doen van een stage of het volgen van een lezing naar mijn interesse heb ik aan het eind van mijn bacheloropleiding al relevante en toegespitste werkervaring, en heb ik extra kennis op kunnen doen over onderwerpen in het vakgebied waar ik later in wil werken. Daardoor kan ik mij goed onderscheiden van andere studenten.”
Hoe kan ik me aanmelden voor de cursus 'Oriëntatie Honours' in het eerste jaar?
Je kunt je aanmelden voor de cursus Oriëntatie Honours College Sociale Wetenschappen door een mail te sturen naar honours.sw@uu.nl, met daarin je verzoek plus je naam en studentnummer. Wij raden je aan dat vóór 1 november 2016 te doen, dan kun je optimaal gebruik maken van de verschillende aangeboden mogelijkheden binnen deze cursus.
Later is ook mogelijk. Mocht je interesse echter alsnog gewekt zijn na de start van blok 3, dan raden we je aan contact op te nemen met het Honours Office door een mail te sturen naar het eerder genoemde adres. Zij kunnen je vertellen wat je mogelijkheden hieromtrent zijn.
Uit welke activiteiten bestaat de cursus 'Oriëntatie Honours' in het eerste jaar?
Binnen deze cursus neem je deel aan drie verschillende activiteiten:
- je volgt een aantal lezingen, debatten en / of masterclasses op jouw interessegebied binnen de sociale wetenschappen;
- je neemt deel aan community-activiteiten die worden georganiseerd door de tweede- en derdejaars honoursstudenten, zoals excursies, lezingen en informele bijeenkomsten;
- je neemt deel aan een aantal reflectie- en intervisiebijeenkomsten, waarin je met docenten en medestudenten nadenkt over hoe je vorm kunt geven aan je verdere invulling van het honourstraject.
Zodra je je aanmeldt voor deze cursus, krijg je toegang tot de Blackboardpagina ervan. Hier vind je meer informatie over mogelijk interessante lezingen, debatten, community-activiteiten en reflectiebijeenkomsten.
Hoe worden de activiteiten in de cursus 'Oriëntatie Honours' beoordeeld?
Je krijgt geen cijfer per activiteit, maar een ‘voldaan / niet voldaan’.
Wat is de aanmelddeadline voor jaar 2 en 3?
Aan het eind van het eerste jaar vindt definitieve selectie plaats voor het tweede en derde jaar. De aanmelddeadline voor deze selectieprocedure is 1 juni 2017.
Wat gebeurt er als ik een activiteit heb gemist in het eerste jaar?
Als je interesse hebt in het Honours College maar niet hebt kunnen deelnemen aan alle verplichte activiteiten van de cursus Oriëntatie Honours in het eerste jaar, dan bestaat de mogelijkheid om activiteiten in te halen in het tweede jaar.
Als ik meedoe aan het Honours Freshman College van psychologie, maak ik dan meer kans om toegelaten te worden tot het Honours College Sociale Wetenschappen?
Ja, je maakt meer kans. Je hebt dan namelijk al aangetoond dat je bereid bent om iets extra's te doen.
Wat is de totale studiebelasting?
De cursus Dare to Compare (7.5 EC) en de Creative Challenge (7.5 EC) volg je naast je bachelorprogramma. In jaar 2 en jaar 3 zal je daarnaast veel tijd besteden aan activiteiten binnen de Honours Community. Reken in totaal op extra activiteiten met een omvang van ongeveer 22.5 EC.
Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?
Sommige studenten geven de voorkeur aan een stevige theoretische verdieping, andere studenten willen juist graag het geleerde in de praktijk brengen. Beide opties zijn mogelijk: je kunt zelf je eigen programma aanpassen aan je eigen interesses. Maatwerk is het uitgangspunt van het Honours College.
Wat kost het Honours College?
Binnen de oriëntatiecursus in jaar 1 zijn geen extra kosten, behalve incidenteel als je een specifieke lezing zou willen bezoeken. We vragen alleen wat extra inzet (een paar uur per week). In ruil daarvoor krijg je persoonlijke begeleiding van docenten, zodat je meer uit je studie kunt halen.
In jaar 2 en 3 zit veel ruimte voor je eigen invulling, zoals een cursus Engels, een onderzoeksstage of verblijf in het buitenland. Hier zijn soms kosten aan verbonden, afhankelijk van je keuzes. Per student is er een persoonlijk budget beschikbaar van 500 euro voor de invulling van deze individuele ruimte. Zodra je bent toegelaten tot het Honours College ontvang je meer informatie over hoe dit budget in te zetten is.
Zie ik mijn mede-honoursstudenten regelmatig tijdens mijn opleiding?
Ja, de organisatie van het Honours College Sociale Wetenschappen vindt het belangrijk dat er een sterke gemeenschapszin ontstaat. Naast de gezamenlijke cursussen zijn er diverse informele gelegenheden waarbij je je medestudenten kunt ontmoeten, georganiseerd door en voor honoursstudenten. Denk aan borrels, lezingen en studiereizen.
Waar vind ik meer informatie?
Stuur voor meer informatie een mail naar honours.sw@uu.nl of neem contact op met de honourscoördinator van je eigen bacheloropleiding:
- Jaap Bos (Algemene Sociale Wetenschappen)
- Gerdien Steenbeek (Culturele Antropologie)
- Jeroen Janssen (Onderwijskunde)
- Bernadette van de Rijt (Pedagogiek)
- Floor Kroese (Psychologie)
- Anne-Rigt Poortman (Sociologie)
- Peter Lugtig (M&S)