Bacheloronderzoek
Het doen van onderzoek moet je leren. Dat leren gaat het beste in de praktijk. Dat wil zeggen door zelfstandig en onder supervisie een empirische cyclus in psychologisch onderzoek te doorlopen. Het bacheloronderzoek biedt studenten die mogelijkheid.
Doel
Je past de verworven vaardigheden, kennis en attitude toe in een psychologisch onderzoek, waarbij alle fasen van de empirische cyclus van zo’n onderzoek worden doorlopen:
- het bepalen van doelstellingen en onderzoeksvragen;
- het verzamelen van wetenschappelijke informatie;
- het ontwerpen van een onderzoek;
- het verzamelen, analyseren en interpreteren van data;
- het rapporteren en evalueren van het onderzoek.
Opzet
Het bacheloronderzoek wordt in kleine groepjes uitgevoerd, met een onderwerp dat bepaald wordt door de thema's die door de docenten worden aangeboden. Er is gemiddeld wekelijks overleg met de begeleider over de voortgang en problemen van het onderzoek.
Er zijn 3 plenaire bijeenkomsten: bij de eerste worden studenten ingedeeld in groepjes en toegewezen aan een docent. Daarna volgt een schrijfcollege. Aan het einde presenteren subgroepjes hun onderzoek mondeling aan de andere studenten.
Ingangseisen
- Je moet Kennismaking met onderzoeksmethoden en statistiek, Toepassing van onderzoeksmethoden en statistiek en Advanced Research Methods and Statistics for Psychology hebben voltooid.
- We raden je aan ook de twee trainingen onderzoeksvaardigheden met voldoende resultaat te hebben voltooid. Wanneer de betreffende methodologie in het bacheloronderzoek wordt toegepast wordt dit als bekend verondersteld.
- Je moet je proefpersoonuren behaald hebben vóórdat je het bacheloronderzoek afrondt.
Inschrijving
Je kunt het bacheloronderzoek in semester 1 of 2 van jaar 3 doen. Semester 2 past het beste bij een regulier studieplan, maar als je in semester 2 naar het buitenland wilt of andere plannen hebt, kun je ook in semester 1 starten.
Ethische toetsing
Alle bachelor- en (research) masterstudenten moeten hun thesisonderzoek ethisch laten toetsen door de FETC via de online tool UU-SER. Meer informatie over de procedure en bijbehorende protocollen is te vinden op de UU-SER website.
Scriptiearchief
Scripties worden gearchiveerd door middel van een zaak in Osiris. Zodra je een voldoende voor je scriptie hebt behaald krijg je vanuit je opleiding een uitnodiging om de Zaak Archiveren & publiceren thesis te starten. Mocht je vragen hebben over de zaak dan kun je terecht bij de onderwijsondersteuning (psychologie@uu.nl).