Met het behalen van een universitair bachelordiploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; bijna alle studenten gaan verder met een masterprogramma.

Binnen 2 jaar na afstuderen volgt 91% van de bachelors Psychologie een masterprogramma in Nederland (bron: KUO 2012). Van degenen die in het buitenland verder studeren en degenen die direct na de bachelor een baan zoeken, hebben we geen betrouwbare statistische gegevens. Daarom kunnen we pas goede carrièreperspectieven voor je schetsen na de master.

Kies een master

Een bachelordiploma Psychologie geeft afhankelijk van het gevolgde studiepad toegang tot een academische of een researchmaster.

Academisch masterprogramma 

Een academisch masterprogramma duurt één jaar en bereidt voor op academische functies in de psychologische beroepspraktijk. Je kunt hierna ook een vervolgopleiding kiezen in de gezondheidszorg, de kinder- en jeugdzorg of het organisatie- en advieswerk.

Academische masterprogramma´s psychologie in Utrecht:
 

Research masterprogramma

Een research masterprogramma duur twee jaar en bereidt je voor op een baan gericht op het wetenschappelijk onderzoek. Zo kun je in aanmerking komen voor een onderzoeksbaan bij bijvoorbeeld de universiteit of een onderzoeksorganisatie als TNO.

Voorbeelden van research masterprogramma's in Utrecht:
 

Hulp bij het kiezen van een masterprogramma

Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen? In de workshop Kiezen voor master en loopbaan leer je hoe je dat kunt aanpakken.