Jaarplanning
Voor de academische jaarkalender en blokindeling zie de algemene facultaire jaarplanning (pdf).
Cursusinschrijving
De cursusinschrijving verloopt automatisch. Het Studie-informatiepunt (STIP) schrijft je in voor de cursussen van het premasterprogramma. Je hoeft je dus niet zelf in te schrijven voor cursussen.
Inschrijven: master
De inschrijving voor het masterprogramma verloopt via Studielink. Let op: de deadline is 1 april.
Overstappen
Je kunt alleen het gelijknamige masterprogramma volgen dat aansluit op het hbo-premasterprogramma. Stel bijvoorbeeld dat je het hbo premasterprogramma Arbeid, zorg en participatie gevolgd hebt. Dan is het niet mogelijk om vervolgens in te stromen in het masterprogramma Clinical Child, Family and Education Studies.
Als je toch een ander masterprogramma wilt volgen, dan kan je de Mastertoelating mailen via mastertoelating.fsw@uu.nl. Zij kunnen je vertellen welke cursussen je extra moet volgen om een overstap te maken.
Cursus niet behaald, wat nu?
Haal je een cursus uit het premasterprogramma niet, dan is de consequentie dat je niet per september aan het aansluitende masterprogramma kunt beginnen. Mocht je een collegejaar later de betreffende cursus nogmaals willen volgen, dan moet je je uiterlijk 31 augustus her-inschrijven voor de premaster via Studielink. Je moet het gehele premasterprogramma binnen twee jaar afronden, anders vervalt de geldigheid van toelating tot de master. Het is niet mogelijk om daarna opnieuw deel te nemen aan het premasterprogramma. Je betaalt slechts éénmaal de premastervergoeding voor de hele premaster.
Herkansing
Aan de Universiteit Utrecht spreken we niet over een herkansing, maar over een aanvullende toets. Elke cursus kent één aanvullende toets, waarvoor je niet automatisch in aanmerking komt. Je kunt hier meer over lezen in de Onderwijs- en examenregelingen voor Bacheloropleidingen en masterprogramma's.
Internationalisering
In het hbo premasterprogramma zal je in minimaal één cursus ervaring opdoen met Engelstalig onderwijs. Mocht je je Engelse taalvaardigheid verder willen versterken dan kun je terecht bij Babel. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht en biedt studenten 25% korting op cursussen uit het open aanbod.
Kosten bij annulering
Je kunt je inschrijving kosteloos annuleren tot het collegejaar officieel van start gegaan is op 1 september. Dit betekent dat je uiterlijk 31 augustus je inschrijving moet annuleren via Studielink. Wil je je inschrijving na deze datum annuleren, dan is restitutie alleen bij uitzondering mogelijk.
Restitutie
Wil je tussentijds stoppen met het programma en restitutie van een evenredig deel van de betaalde premastervergoeding ontvangen? Dat kan na 30 september alleen als de studentendecaan heeft vastgesteld dat je ten gevolge van overmacht / persoonlijke omstandigheden niet kan deelnemen aan het onderwijs / de tentamens van de premaster. Restitutie bestaat dan uit een evenredig deel van de vergoeding, gebaseerd op het aantal maanden dat je onderwijs hebt gevolgd.
Heb je een andere goed onderbouwde reden om te stoppen en wil je restitutie? Dan dien je uiterlijk 25 september contact op te nemen met de studieadviseur van je opleiding. Stoppen met het programma zonder een beroep te doen op restitutie kan altijd.
Studiefinanciering
Je hebt recht op de basisbeurs voor de cursusduur van de hbo-bachelor die je nu volgt of hebt gevolgd. Als je na 1 september 2015 (start Wet Studievoorschot) voor het eerst met een master begint, val je onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering. Je krijgt dan geen basisbeurs meer. In plaats daarvan kun je lenen. De aanvullende beurs en het studentenreisproduct krijg je nog wel. Neem contact op met DUO voor jouw persoonlijke situatie.
Onderwijs- en Examenregeling (OER)
Op het premasterprogramma zijn de Onderwijs- en examenregelingen voor Bacheloropleidingen en masterprogramma's van toepassing. Hierin zijn diverse regels opgenomen die van toepassing zijn op het premasterprogramma. Bijvoorbeeld over toetsing, aanvullende toets (= herkansing) en de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen, restitutie collegegeld, sancties bij fraude, nakijktermijn, aanwezigheidsverplichting, termijnbeoordeling, geldigheidsduur resultaten, enz..
Je wordt dringend geadviseerd de OER goed door te lezen bij aanvang van je premasterprogramma. Zoek je het archief van de OER, kijk dan bij de betreffende opleiding onder Praktische zaken > Regelingen en procedures > OER.
Studieadviseur
De studieadviseur helpt je bij vragen over je opleiding en geeft persoonlijke studiebegeleiding. Raadpleeg de studieadviseur bij problemen die invloed hebben op het verloop van je studie, zoals persoonlijke problemen, ziekte, studievaardigheidsproblemen of studievertraging. De studieadviseur verwijst je zo nodig door naar andere begeleiders, zoals de studentendecaan of de studentenpsycholoog.
Bekijk de actuele contactgegevens van de studieadviseurs.
Studeren met een handicap
Als je een handicap of chronische ziekte hebt, ondersteunt de Universiteit Utrecht je zo veel als mogelijk om je opleiding met succes te kunnen volgen. Bij een handicap of chronische ziekte kun je denken aan:
- visuele, auditieve en motorische beperkingen;
- dyslexie;
- chronische en psychische ziektes (o.a. depressiviteit, een stoornis in het autistische spectrum, AD(H)D, de ziekte van Crohn, diabetes, astma, reuma, ME/CVS, RSI/CANS, etc.).
Mocht je twijfelen kun je het beste contact opnemen met de studentendecanen. Voor het maken van een afspraak met een studentendecaan kun je terecht bij Studentenservice.
Ben je eerstejaars student en heb je een beperking/chronische ziekte die je studie zou kunnen belemmeren? Heb je dit nog niet aangegeven? Meld je dan via Osiris Student door het aanmaken van een Zaak: aanvraag voorzieningen handicap/chronische ziekte. Na acceptatie van je aanvraag krijg je de mogelijkheid om een afspraak in te plannen met een studieadviseur.
De voorzieningen zoals besproken met de studieadviseur worden vastgelegd in een contract. Als je al in het bezit bent van een contract voor een bacheloropleiding van de faculteit Sociale Wetenschappen, dan hoef je jezelf niet nogmaals aan te melden. Heb je vragen over je contract of ben je het kwijt, neem dan contact op met de studieadviseurs.
Daarnaast biedt de Universiteit (financiële) ondersteuning bij studievoortgang en vertraging. Dit kan zijn in de vorm van een training of ondersteuning bij een aanvraag bij de DUO door de studentendecaan. Verdere informatie is te vinden in de brochure Studeren met een handicap aan de Universiteit Utrecht (pdf).
Toetsing
Heb je een schriftelijke toets voor je cursus? Per collegejaar krijg je maximaal twee gelegenheden om je (deel)toets te maken:
- een reguliere toetsgelegenheid
- een aanvullende toetsgelegenheid
Heb je door omstandigheden een van deze toetsgelegenheden gemist, dan kun je een verzoek indienen voor een inhaaltoets.
Meer informatie over de reguliere toetsgelegenheid, aanvullende toetsgelegenheid en inhaaltoets.