Je wilt je gaan inschrijven voor onderwijs

Gebruik een planningsformulier (ook wel vakkenvuller of opbouwschema). Zie de opbouwschema’s die de opleiding online heeft staan. Gebruik deze altijd als uitgangspunt.

Waar vind je de opbouwschema's van jouw opleiding?

Ga naar students.uu.nl/fsw/bachelors en klik op de naam van jouw opleiding. Je komt dan op de opleidingspagina van jouw bachelor. Daar vind je vervolgens in het onderdeel 'Onderwijs' informatie over je studieprogramma. Kijk binnen het studieprogramma op de pagina's 'Major verplicht’, ‘Major Keuze’, ‘Cursusoverzicht’ en/of  'Studiepaden / 'Domeinen', afhankelijk van welke opleiding je doet.

Major verplicht, major keuze en profileringsruimte

In de major verplicht volg je 10 vakken die, zoals het woord al zegt, ‘verplicht’ zijn.

In de Major keuze maak je een keuze uit een lijst die door de opleiding is vastgesteld.

De profileringsruimte (45 ects) is volledig vrij in te vullen. Hier mag je dus zelf een keuze maken voor bijvoorbeeld het volgen van:
 

  • een minor;
  • losse vakken aan verschillende universiteiten / faculteite / opleidingen die je interesse hebben;
  • vakken die de mogelijkheid bieden om te voldoen aan de eisen van een bepaalde master.

​Zolang de vakken maar behaald worden aan een erkende Universiteit, je in totaal 45 ects behaalt en van die 45 ects in ieder geval minimaal 15 ects op minimaal niveau 2 behaald zijn. Kijk daarnaast voor eventuele aanvullende niveau-eisen in de Onderwijs- en Examenreglling (OER).

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met de studieadviseurs.

Bekijk eerst de veelgestelde vragen:

Kan ik me voor meerdere vakken inschrijven die in dezelfde timeslots aangeboden worden?

Dit brengt het grote risico van roosteroverlap met zich mee! Opleidingen hebben ook niet altijd de mogelijkheid hier achteraf rekening mee te houden. Soms kun je ruilen met andere studenten maar dat is ook niet altijd het geval.

Hoe kan ik een overzicht krijgen van de vakken die ik kan kiezen in de profileringsruimte?

Dit kan via de onderwijscatalogus (te vinden in Osiris student) met als basis de volgende zoekcriteria:

Type onderwijs: cursorisch

Bijvakker: ja

Je kunt zelf het blok en de faculteit kiezen waar je een overzicht van wilt zien.

Let vervolgens wel op de timeslots (is er geen overlap in timeslots?) en op eventuele toelatingseisen die vermeld staan.

Ik wil graag twee studies volgen, waar moet ik op letten?

Als je je inschrijft voor een tweede studie is het niet mogelijk om vier vakken in één blok te volgen. Dit betekent dat je meestal voorrang moet geven aan één van beide.

Je tweede studie zal wederom een BSA hanteren in het eerste jaar.

De profileringsruimte is voor een groot gedeelte of volledig uitwisselbaar. Bij de examencommissie kun je een verzoek voor eventuele vrijstellingen doen.

Opleidingen kunnen niet altijd rekening houden met elkaar, wanneer je roosteroverlap hebt is dit dus niet altijd op te lossen.

Stel jezelf de vraag waarom je twee studies wilt volgen, kun je eventueel ook volstaan met het volgen van een minor of losse vakken van een andere studie?

Wat betreft de kosten, als je twee bachelors tegelijk volgt betaal je het (lage) wettelijk tarief. Als je, terwijl je voor twee opleidingen ingeschreven staat, voor de eerste opleiding afstudeert, blijf je voor de tweede opleiding het wettelijk tarief betalen zolang je daarvoor onafgebroken ingeschreven blijft staan. Als je een tweede opleiding start nadat je het diploma van je eerste opleiding hebt behaald, dan moet je het (hoge) instellingstarief betalen.

Als je dus na je derde jaar met een tweede opleiding wilt starten en je wilt dat tegen het wettelijk tarief doen, dan moet er tenminste een maand overlap zijn geweest met de inschrijving van je eerste opleiding.

Lees meer informatie over de collegegeldtarieven.

Ik wil graag naar het buitenland, waar vind ik meer informatie?

Op de website 'studeren in het buitenland’  vind je informatie over aanmelding en dergelijke.

Moet ik een minor volgen?

Nee, dat hoeft niet maar mag wel. Zie het overzicht van minors van de UU.

Let wel op de timeslots en de rest van je planning. Je hoeft een minor niet binnen 1 collegejaar af te ronden. Daarnaast is het altijd goed om te controleren wanneer de inschrijfperiodes zijn, kijk hiervoor bij de betreffende faculteit die de cursus(sen) aanbiedt.

Welke toelatingseisen heeft een Master?

Wat betreft de masters van de UU kun je kijken op de masterkiezerssite naar de betreffende toelatingseisen.

Wat betreft masters in den lande kun je bv. terecht bij de betreffende Universiteit die de master aanbiedt, maar je kunt ook kijken op www.universitairemasters.nl.

Ik wil EN naar het buitenland EN stage lopen EN een minor volgen? Kan dat?

Nee, niet als je in drie jaar je bachelor wilt afronden.

Ik wil een minor/vakken volgen aan een andere Universiteit, waar moet ik op letten?

Let dan op de inschrijfprocedure voor minors e/o ‘bij/keuzevakken’ van de betreffende Universiteit/ Faculteit. Daarnaast kunnen deadlines voor inschrijving, aantal ECTS per vak en de periodes waarin vakken aangeboden worden afwijken.

Ik wil mijn studie een of meerdere jaren onderbreken, kan dat?

Het is mogelijk om je studie een of meerdere jaren te onderbreken. Als je geen herinschrijvingsverzoek doet zal je vanaf 1 september zijn uitgeschreven.

Als je je dan weer wilt herinschrijven, doe je dit in juni voorafgaand aan het studiejaar dat je weer wilt beginnen. Dan regel je je herinschrijving via Studielink en je inschrijving voor de cursussen in het eerste semester. Dat laatste kun je dan het beste via ons doen, omdat jij dan waarschijnlijk niet meer in OSIRIS kunt en wij op de hoogte zijn van de laatste programmawijzigingen en wat dat voor jouw studieprogramma betekent.

Ik wil mijn studie tijdens het collegejaar tijdelijk onderbreken, kan dat?

Het is mogelijk om je studie gedurende het studiejaar te onderbreken. Als je een verzoek tot  uitschrijving in Studielink doet, word je per de eerste van de daaropvolgende maand uitgeschreven. Je kunt dan ook restitutie van de maanden collegegeld krijgen die je niet gebruikt: 1/12 voor elke maand die je niet meer ingeschreven staat.

Lees meer informatie over uitschrijven.

Geef ook voor de cursussen waar je nog voor staat ingeschreven door dat je uitgeschreven wilt worden. Dit kan via het STIP: stip.fsw@uu.nl.