Studeren in het buitenland
Universiteitsbrede informatie over studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandFacultaire informatie over studeren in het buitenland
De faculteit Sociale Wetenschappen heeft overeenkomsten voor een specifiek studiegebied. Als student van deze faculteit mag jij hier bestemmingen uit kiezen. Daarnaast zijn er universiteitsbrede overeenkomsten die openstaan voor studenten van alle faculteiten (tenzij anders vermeld), hier mag jij dus ook uit kiezen.
Bestemmingen
Wil je weten waar je op uitwisseling kunt gaan? Bekijk dan de lijst van alle mogelijke bestemmingen, filter hierbij op‘Sociale Wetenschappen'. Dan zie je alle bestemmingen waar jij als student van de faculteit Sociale Wetenschappen naartoe kan. Afhankelijk van je uiteindelijke bestemming word je begeleid door het facultaire of het universiteitsbrede International Office.
Ervaringen van studenten
Wil je weten hoe het is om in het buitenland te studeren? Een aantal FSW-studenten schrijft een blog over de ervaringen in het buitenland of maakt posts voor de Instagrampagina van het International Office.
Oriëntatie en voorlichting
Zorg dat je op tijd begint met het onderzoeken van de mogelijkheden. Bezoek hiervoor een van de voorlichtingen (zie hieronder) en lees de informatie in het stappenplan voor studeren in het buitenland goed door.
Van 1 t/m 25 oktober vinden de Study Abroad Weeks plaats.
Bekijk het volledige programma op de Study Abroad site.
De Study Abroad Weeks zijn dé gelegenheid om informatie in te winnen over de mogelijkheden om te studeren in het buitenland. Het bijwonen van deze voorlichtingen is een belangrijke eerste stap in het oriënteren op studeren in het buitenland.
Programma
Op 10 oktober organiseert het International Office Sociale Wetenschappen een voorlichting voor alle opleidingen van FSW. Deze voorlichting is vooral bestemd voor bachelorstudenten. Als je vragen hebt over een uitwisseling binnen je master, neem dan eerst contact op met je mastercoördinator.
De bijeenkomst begint met informatie over de mogelijkheden om op uitwisseling te gaan en het gehele aanmeldproces.
Daarna volgt er informatie vanuit je eigen opleiding. Tijdens deze voorlichtingen krijg je o.a. meer informatie over het inpassen van de uitwisseling binnen jouw studieprogramma. Beide onderdelen zijn belangrijk om bij aanwezig te zijn om alle benodigde informatie te ontvangen.
Aansluitend is er de gelegenheid om vragen te stellen bij je eigen opleiding of aan de exchange coördinatoren. Daarnaast kan je ook na de Study Abroad weken een individuele afspraak maken bij het International Office om de mogelijkheden voor jou verder te bespreken.
17:30 – 18:15 | Algemene voorlichting IO FSW - Theatron |
---|---|
18:30 –19:15 | Opleidingsspecifieke voorlichting: Psychologie - Theatron Interdisciplinaire Sociale Wetenschap - Ruppert Wit Onderwijswetenschappen - Ruppert 005 Culturele Antropologie - Ruppert 033 Pedagogische Wetenschappen - Ruppert Rood Sociologie - Ruppert 016 |
+/- 19:15 tot +/- 19:45 | Vragenronde International Office Op inloop na de opleidingsspecifieke voorlichting. Locatie: Ruppert 0.40 |
Aanmelden
Je kunt je voor de voorlichting aanmelden via het (aanmeldformulier).
Let op: als je ook algemene sessies wilt volgen van de Study Abroad Weeks, geef je dan op via de Study Abroad site.
Aanmelding
Meld je aan in Osiris met het formulier op de pagina 'Meld je aan voor een uitwisseling':
Naar het aanmeldformulierBen je van plan om naar een bestemming in Spanje, Frankrijk, Duitsland of Italië te gaan, dan verwachten wij dat je vóór aanvang van je uitwisseling de taal op minimaal B1 niveau beheerst. Ook in Zwitserland en Oostenrijk kan dit gelden. Dit geldt ook als je van plan bent Engelstalige vakken te gaan volgen. Sommige universiteiten in deze landen hebben aanvullende taaleisen. Deze kan je terugvinden per bestemming op de bestemmingenpagina. Bij je aanmelding in Osiris kun je aangeven hoe je op tijd aan het benodigde taalniveau kan voldoen.
Voor de facultaire bestemmingen wordt er geselecteerd op basis van je gehele aanmelding. Bij meer aanmeldingen dan plekken en gelijke geschiktheid zal er worden geloot voor die specifieke bestemmingen.
Is je eerste keuze een universiteitsbrede bestemming, dan wordt je aanmelding in behandeling genomen door het universiteitsbrede International Office. Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare plekken zijn, wordt er geselecteerd op basis van loting.
Binnen je top 3 van bestemmingen mag je afwisselen tussen facultaire en universiteitsbrede bestemmingen.
Als je bent geselecteerd voor een uitwisseling ontvang je in het voorjaar een uitnodiging voor een pre-departure meeting. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je van het International Office informatie over de verschillende zaken die je moet regelen als je op uitwisseling gaat.
Wat je verder moet regelen
Als je op uitwisseling gaat, is het verplicht om de cursussen die je in het buitenland hebt gevolgd in te brengen in je studieprogramma. Hiervoor is formele goedkeuring nodig van de examencommissie.
Zodra je zeker weet welke cursussen jij wilt volgen, vraag je deze goedkeuring aan bij de examencommissie. Deze bepaalt of de cursussen van voldoende academisch niveau zijn (bachelor / master) en controleert of ze niet (te veel) overlappen met andere onderdelen binnen je programma. Als er sprake is van te veel overlap, mag je de overlappende onderdelen niet allebei laten meetellen voor je diploma.
Vraag bijtijds goedkeuring aan
Het is aan te raden om de goedkeuring van een onderwijsonderdeel in te dienen net voor je vertrek of vlak na aankomst bij de gastuniversiteit. Het kan gebeuren dat je verzoek wordt afgekeurd, en het is natuurlijk heel vervelend om dat pas te horen als je de cursus al wel gevolgd hebt. Als er tijdens je verblijf nog iets wijzigt, moet je dit opnieuw ter goedkeuring voorleggen aan de examencommissie.
Hoe vraag je goedkeuring aan?
Neem de volgende stappen om je aanvraag in orde te maken via Osiris Zaak:
- Log in met je Solis-id op OSIRIS Student.
- Klik op ‘Zaken’ en vervolgens op het “+”-icoontje in de rechteronderhoek.
- Kies voor ‘Stage, studeren in het buitenland en Exchange’.
- Kies nu voor het formulier ‘Aanvraag goedkeuring buitenlandse cursussen’ en vul in.
Je krijgt binnen twee tot zes weken bericht van de examencommissie of de cursussen goedgekeurd worden voor de profileringsruimte, inclusief een niveaubepaling (niveau 1,2 of 3).
De academische kalender van de universiteit van je keuze kan anders zijn dan die van de UU. Hierdoor kan er overlap ontstaan. Probeer in eerste instantie een universiteit te kiezen waarbij je geen overlap in semesters hebt. Als dit toch het geval blijkt te zijn is het je eigen verantwoordelijkheid om hier een oplossing voor te zoeken. Er zijn verschillende scenario’s en opties mogelijk:
Semester 1 ben je in het buitenland en je hebt daar nog tentamens, terwijl blok 3 in Utrecht weer begint.
- Vraag bij de gastuniversiteit of je het tentamen in Utrecht mag maken. Het International Office kan hiervoor een ruimte en supervisie regelen, mits je dit op tijd aanvraagt en de gastuniversiteit ook akkoord gaat.
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 3 gaat volgen of het mogelijk is om het begin van het vak te missen of online bij te wonen en maak afspraken over mogelijke aanvullende opdrachten.
Semester 2 in het buitenland begint, terwijl blok 2 in Utrecht nog niet is afgelopen, waardoor je werkgroepen, colleges en/of tentamens mist.
- Volg geen vakken in blok 2 en zorg dat je de punten die je dan mist op een andere manier behaalt door in andere blokken of in het buitenland extra vakken te volgen (dit werkt alleen als je geen verplichte vakken hebt in het blok voordat je op uitwisseling gaat).
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 2 volgt of het mogelijk is om het vak vanuit het buitenland af te ronden en maak duidelijke afspraken over hoe je dit kan doen.
- Indien de cursuscoördinator het goedkeurt dat je een tentamen op afstand maakt moet dit ook door de gastuniversiteit worden goedgekeurd, omdat zij hiervoor een ruimte en supervisie moeten organiseren.
- Vraag na bij de gastuniversiteit of het mogelijk is om later te beginnen aan de uitwisseling. Dit wordt niet aangeraden, omdat je hierdoor ook de introductie mist.
Let op: Dit zijn een aantal opties die je kan proberen in het geval van overlap, maar ze bieden geen garantie dat je zonder studievertraging naar het buitenland kan.
Na je uitwisseling ontvang je een cijferlijst (Transcript of Records) met je behaalde resultaten. Deze resultaten worden omgezet naar een pass/fail in Osiris.
Om je behaalde resultaten in Osiris te krijgen moet je zorgen dat je Transcript of Records bij de Examencommissie terecht komt. Dit kan op verschillende manieren, maar je bent er altijd zelf verantwoordelijk voor dat dit gebeurt.
Studenten die via een facultaire bestemming op uitwisseling zijn geweest:
- Sommige gastuniversiteiten mailen of sturen het Transcript of Records per post naar het IO FSW. IO FSW stuurt het door naar de Examencommissie en informeert jou dat je cijferlijst binnen is en de resultaten worden verwerkt;
- Je krijgt zelf een originele cijferlijst per post binnen. Het origineel kan bij het STIP worden ingeleverd en zij zorgen dat het naar de Examencommissie wordt doorgezet;
- Je ontvangt de cijferlijst per e-mail. Dit wordt niet geaccepteerd door de examencommissie. Je kan de gastuniversiteit verzoeken om het direct naar het IO FSW te mailen (io.sbs@uu.nl) of je kan zelf een originele papieren versie opvragen bij de gastuniversiteit en inleveren bij het STIP.
- Je gastuniversiteit maakt alleen gebruik van een online cijferregistratie systeem en stuurt geen cijferlijsten per post of per mail. Je mailt het IO FSW de link en je inloggegevens, zodat het IO het zelf kan downloaden.
Studenten die via een universiteitsbrede bestemming op uitwisseling zijn geweest:
- Je krijgt zelf een originele cijferlijst per post binnen. Het origineel kan bij het STIP worden ingeleverd en zij zorgen dat het naar de Examencommissie wordt doorgezet;
- Gastuniversiteit mailt het Transcript of Records naar het universiteitsbrede IO. Zij zetten de originele cijferlijsten in Osiris en mailen jou als dit gebeurd is. Na ontvangst van deze mail, mail je de Examencommissie (examencommissie.fsw@uu.nl) met het verzoek om jouw cijferlijst uit Osiris te halen en je resultaten te verwerken.
- Je gastuniversiteit maakt alleen gebruik van een online cijferregistratie systeem en stuurt geen cijferlijsten per post of per mail. Je mailt het IO FSW de link en je inloggegevens, zodat wij het zelf kunnen downloaden.
Let op: Voor de afhandeling van je Erasmusbeurs (indien van toepassing) dien je ook een Transcript of Records in Osiris te uploaden, dit is een aparte procedure en staat los van de verwerking van de resultaten.
Als je op uitwisseling gaat wordt dit d.m.v. je aanmelding in Osiris geregistreerd. Ga je echter op stage naar het buitenland? Dan moet je je buitenlandverblijf apart registreren in Osiris.
Mocht je in aanmerking komen voor een OV-vergoeding dan kan je deze alleen krijgen als je correct staat geregistreerd. Volg hiervoor de volgende stappen:
- Vul het formulier Verklaring stage/onderzoek/veldwerk in het buitenland (pdf) in en laat dit ondertekenen door je begeleider. Hiermee verklaart je begeleider op de hoogte te zijn van de plannen.
- Klik in OSIRIS Student onder ‘Ga naar’, op de link ‘Buitenland/Study Abroad’, kies onder aan de pagina voor 'nieuwe aanvraag/new request' en kies voor de optie Internship/(field)research/other stay abroad.
- Vul alle velden in en vergeet niet het ondertekende formulier als attachment te uploaden. Klik op Submit.
- Binnen enkele dagen beoordeelt het International Office je aanvraag en als dit in orde is wordt deze op 'toegekend' gezet.
- Zodra dit is gedaan is je registratie in OSIRIS afgerond.
Let op:
- Alleen als je registratie in OSIRIS helemaal compleet is, kan je een OV-vergoeding laten ondertekenen bij het STIP of het International Office.
- Registratie in OSIRIS is geen definitieve goedkeuring van je stage. Dit gaat altijd via de coördinator van de stage.
Heb je vragen?
Voor facultaire uitwisselingsprogramma's neem je contact op met het International Office van de faculteit Sociale Wetenschappen:
Het International Office is het aanspreekpunt voor inkomende en uitgaande uitwisselingsstudenten van de faculteit Sociale Wetenschappen. Je kunt hier terecht met al je vragen over het tijdelijk studeren in het buitenland.
Het International Office:
Loes van Velzen
Contactpersoon voor studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen die naar het buitenland willen.
Carlijn Cretier
Contactpersoon voor studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen die naar het buitenland willen.
Nicole van den Hoeven-Sneijder
Contactpersoon voor internationale studenten die naar Utrecht komen om aan de faculteit Sociale Wetenschappen een uitwisseling te doen.
Contact opnemen met Loes, Carlijn of Nicole kan via:
E-mail: io.sbs@uu.nl
Telefoon: +31 (0)30 253 3659, bereikbaar op maandagmiddag en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur.
Balie: in de periode van 15 oktober tot 28 november kan je op dinsdag en donderdag van 11:00 tot 12:30 uur voor korte uitwisseling-gerelateerde vragen terecht bij de STIP-balie. Er zal dan een medewerker van het International Office aanwezig zijn. Heb je andere vragen of wil je een adviesgesprek? Plan dan een afspraak in.
Afspraak
Voor korte vragen (+/- 10 minuten) of een adviesgesprek (+/- 30 minuten) kan je een afspraak maken met een International Office medewerker. Adviesgesprekken zijn bedoeld voor studenten die nog niet (zeker) weten naar welke bestemming ze willen en de opties willen bespreken met een medewerker. Voor alle overige vragen kan je een 10 minuten gesprek inplannen.
Handtekening of documenten nodig? Daar hoef je geen afspraak voor te maken, maar kan je de formulieren en/of documentverzoeken mailen naar io.sbs@uu.nl.