Major keuze

De major keuze omvat 60 EC. Je kunt de major keuze invullen via een van de onderstaande opties :
 

 • Studiepad Clinical Child, Family and Education Studies (CCFES) / Orthopedagogiek
 • Studiepad Youth, Education and Society (YES) / Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken
 • Combinatie van beide studiepaden
 • Vrij studiepad

Je dient je voor één van onderstaande studiepaden in te schrijven via OSIRIS Student. Je vindt de studiepaden in OSIRIS in het scherm “Inschrijven” onder het tabblad “Inschrijven voor specialisaties”.

Inhoud Studiepaden

De twee studiepaden bereiden je voor op een van de gelijknamige academische masters: Clinical Child, Family and Education Studies (CCFES) en Youth Education and Society (YES). Verdiep je daarom tijdig in de toelatingseisen van beide masterprogramma’s.

De twee studiepaden sluiten ook aan bij de research masters Educational Science: Learning in Interaction (EdSci) en Development and Socialisation in Childhood and Adolescence (DaSCA). Studenten die interesse hebben in onderzoek, maar ook geïnteresseerd zijn in klinisch werk, kunnen binnen deze research masters een clinical track volgen.

De studiepaden omvatten de onderstaande cursussen:

 1. Thesis Pedagogische wetenschappen (200600042) (15 studiepunten)
 2. Opvoeding en maatschappij (200600051)
 3. Development, learning and behaviour (201700107)
 4. Pedagogische praktijkontwikkeling, onderzoek en beleid (201100001)
 5. Communicatievaardigheden (201000117)
 6. Verdieping in onderzoeksmethoden en statistiek voor pedagogen (201900398)
 7. Keuze uit:
  1. Studiepad CCFES: Test- en observatievaardigheden (201000116)
  2. Studiepad YES: Doing a qualitative research project (201000129)

Het is ook mogelijk om beide studiepaden te combineren. In dat geval volg je één van de cursussen onder nummer 7 hierboven in je profileringsruimte.  

Om je bachelorprogramma te kunnen afronden gelden eisen voor het aantal EC dat je moet behalen op niveau 2 en 3. Door een studiepad te kiezen – of een combinatie van beide studiepaden – voldoe je automatisch aan de eisen voor de major. Let op: er gelden ook eisen voor de niveaus binnen de profileringsruimte en de majorkeuze en profileringsruimte samen. Deze staan vermeld onder studieprogramma.

Vrij studiepad

In een vrij studiepad kun je zelf een studieprogramma samenstellen binnen je major keuze. Let hierbij goed op de mogelijke gevolgen van je keuzes.

Zo kan een vrij studiepad - afhankelijk van de gekozen cursussen - gevolgen kan hebben voor de toelating tot een van de masters Pedagogische wetenschappen in Utrecht of aan andere Nederlandse universiteiten. Verdiep je daarom op tijd in de toelatingseisen van de master(s) die je eventueel wilt doen.

Daarnaast dien je een minimaal aantal EC te behalen op niveau 2 en 3 om je bacheloropleiding af te kunnen ronden. Deze eisen staan vermeld onder studieprogramma.

Binnen het vrije studiepad, zijn de onderstaande cursussen verplicht:

 1. Verdieping in onderzoeksmethoden en statistiek voor pedagogen (201900398)   
 2. Thesis Pedagogische wetenschappen (200600042) (15 EC

De overige 37,5 EC kun je zelf invullen door een keuze te maken uit de cursussen die te vinden zijn onder Cursusoverzicht.