Stage
Het is mogelijk om in de majorgebonden keuzeruimte of profileringsruimte 7,5 studiepunten te besteden aan een bachelorstage. De bachelorstage biedt je een goede mogelijkheid voor oriëntatie op de arbeidsmarkt en kan je helpen bij het bepalen van je verdere studieloopbaan.
Als je in het buitenland stage wilt lopen is een voorbereiding van een half jaar tot een jaar geen overbodige luxe. Begin dus op tijd. Als je denkt aan het volgen van een stage in het buitenland, neem dan contact op met de stagecoördinator van je opleiding. Diegene kan met je meedenken over de mogelijkheden.
Je kan niet per definitie stage lopen in het buitenland. De toestemming hiervoor wordt verleend door de stagecoördinator of begeleider van je opleiding op basis van geschiktheid van de stageplek, de mogelijkheden binnen je studieprogramma en je eigen motivatie.
Houd er ook rekening mee dat je je periode in het buitenland aan moet melden in Osiris, dit is verplicht voor alle studenten die een deel van de studie in het buitenland zitten. Mocht je in aanmerking komen voor een OV-vergoeding dan kan je deze alleen krijgen als je correct staat geregistreerd. Dit doe je zo:
- Vul het formulier verklaring stage/onderzoek/veldwerk in het buitenland (pdf) in en laat dit ondertekenen door je begeleider. Hiermee verklaart je begeleider op de hoogte te zijn van de plannen.
- Klik in OSIRIS op het tabblad 'buitenland', kies onder aan de pagina voor 'nieuwe aanvraag' en kies voor de optie Internship/(field)research/other stay abroad.
- Vul alle velden in en vergeet niet het ondertekende formulier als attachment te uploaden. Klik op Submit.
- Binnen enkele dagen beoordeelt het International Office je aanvraag en als dit in orde is wordt deze op 'toegekend' gezet.
Waar moet je aan denken?
Bij het organiseren van je stage kun je gebruik maken van een internationale stageovereenkomst (zoals deze modelovereenkomst (doc). Controleer ook waarmee je rekening moet houden bij reizen naar het buitenland.
Houd bij het kiezen van een mogelijke bestemming rekening met het volgende: de Universiteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. Je mag in ieder geval geen studie, stage, veldwerk, onderzoek doen of een co-assistentschap volgen in een regio waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen) heeft gegeven.
Financiering
Stage lopen in het buitenland kan extra kosten met zich meebrengen. Zorg dat je van te voren een goed beeld hebt van de (verwachte) kosten en je eigen inkomen. Enkele nuttige links:
- OV-vergoeding buitenland (alleen te verkrijgen als de aanmelding in Osiris is goedgekeurd, zie hierboven).
- Studiefinanciering (DUO).
- Erasmus+ beurs (Als je stage gaat lopen in een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Turkije. Alleen te verkrijgen als je aan de voorwaarden voldoet en als de aanmelding in Osiris is goedgekeurd, zie hierboven).
- www.beursopener.nl (overzicht van (particuliere) fondsen). Heb je hier een fonds gevonden, dan kan dit fonds vragen om een begeleidende brief van een studentendecaan.
- Travel Green Grant (voor studenten die op een duurzame manier (bus/trein) naar hun bestemming reizen. Geldt alleen voor bestemmingen in Europa,inclusief het VK, Turkije en Zwitserland).
Visa en vergunningen
- Binnen de EU heb je geen visum of werkvergunning nodig.
- Voor stages buiten de EU heb je mogelijk wel een werkvergunning en/of visum nodig. Houd er rekening mee dat het regelen van deze vergunning veel tijd kan kosten. Op de pagina van het Nuffic is voor een groot aantal landen informatie te vinden over wat je nodig hebt om daar stage te kunnen lopen.
Verzekeringen en aansprakelijkheid
- Of je tijdens je stage voldoende verzekerd bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je stagevergoeding, de duur van je stage en je leeftijd.
- Belangrijk is dat je je individuele situatie goed hebt uitgezocht voordat je op stage gaat en een contract hebt ondertekend. Daar hoort ook bij welke verzekeringen je hebt en hoe e.e.a. volgens de wet en stagecontract is geregeld.
- De Universiteit Utrecht heeft onder haar aansprakelijkheidsverzekering meeverzekerd alle studenten van de Universiteit te Utrecht, zonder beperking naar faculteit, tijdens hun externe stage-activiteiten, mits deze stage geschiedt onder auspiciën en met medeweten van de Universiteit.
Op de FSW-vacaturesite worden regelmatig stages aangeboden voor studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen.
Je kunt ook kijken of er interessante stages staan in het stageoverzicht van Career Services. Bedrijven en organisaties plaatsen hierin hun stages en afstudeeropdrachten die geschikt zijn voor studenten van allerlei opleidingen.
Let op: niet alle stages die je op deze sites vindt voldoen aan de eisen in je studieprogramma en kunnen binnen je opleiding (curriculum) worden gevolgd. Je kunt er wel extra werkervaring mee opdoen en je netwerk mee uitbreiden.
Meer informatie over stages vind je op de algemene stagepagina van de Universiteit Utrecht.