Wat ik het leukst vind aan het Honours? De kans om het beste uit jezelf te halen! Als je zelf initiatief neemt zijn de mogelijkheden binnen het Honours eindeloos.
Larissa van Waardenberg, honoursstudent FSW
Larissa van Waardenberg, honoursstudent FSW

Ben jij op zoek naar extra uitdaging? Wil je nóg meer uit jezelf en je studie halen? Vind je het bovendien leuk om met gemotiveerde studenten en docenten samen te werken en op ontdekking te gaan binnen je eigen vakgebied of juist daarbuiten? Dan is het Honours College Sociale Wetenschappen echt iets voor jou.

Wat is Honoursonderwijs?

Het Honours College Sociale Wetenschappen is een driejarig programma dat naast de reguliere bacheloropleiding wordt gevolgd. In dit programma staat uitdagend, kleinschalig en interactief onderwijs centraal. Het Honours College biedt je de kans om het beste uit jezelf naar boven te halen en je te verdiepen en te verbreden, waar je reguliere bacheloropleiding ophoudt. De interdisciplinariteit van het programma geeft je de ruimte om over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken en kennis te maken met studenten van andere disciplines. In totaal volg je 15 EC bovenop de bachelor. Ook wordt aan een deel van de reguliere bachelorcursussen een honourscomponent toegevoegd. Bovendien biedt het Honours College je de kans om onderdeel uit te maken van een levendige community, bestaande uit studenten én docenten.

Voor wie?

Ben je benieuwd geworden naar het honoursprogramma, maar twijfel je nog of het wel bij jou past? In de onderstaande video gaat dr. Tali Spiegel verder in op deze vraag en vertellen studenten uit de Honours Council wat het programma voor jou kan betekenen.

Kortom, het Honours College Sociale Wetenschappen past bij jou, als je:
 

  • meer uit jezelf en je studie wilt halen;
  • graag net een beetje verder kijkt;
  • nieuwe dingen wilt ontdekken, binnen én buiten je vakgebied;
  • deel wilt uitmaken van een kleinschalige community;
  • een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebt.

Opbouw programma

Het honoursprogramma ziet er als volgt uit:

In het eerste jaar volg je de cursus Oriëntatie Honours College Sociale Wetenschappen. Binnen deze cursus maak je kennis met het Honours College en neem je actief deel aan een aantal oriënterende activiteiten. Je kiest gedeeltelijk zelf hoe je deze activiteiten invult. Je neemt in ieder geval deel aan drie interactieve seminars, waarin steeds een bepaald onderdeel van het Honours centraal staat. Zo krijg je een goed beeld van wat er van je verwacht wordt als honoursstudent.

Daarnaast zal je tijdens de Oriëntatiecursus een vijftal symposia, masterclasses of lezingen volgen. Welke dit precies zijn, mag je zelf bepalen. Het is toegestaan om onderwerpen te kiezen die zowel binnen als buiten je eigen faculteit vallen. Keuze genoeg, dus!

De community activiteiten mogen zeker niet vergeten worden! Het Honours College Sociale Wetenschappen kent een actieve community, die bestaat uit studenten en docenten. Voor deze community worden activiteiten georganiseerd, zoals borrels, lezingen en workshops. Deze activiteiten zijn dé kans om gelijkgestemde studenten te ontmoeten en kennis te maken met de docenten van het honoursprogramma. Oriëntatiejaars zijn van harte uitgenodigd voor alle community activiteiten die vanuit het Honours georganiseerd worden. Zie je dus iets leuks op de mail of social media voorbij komen, meld je dan vooral aan! Ook worden er gedurende het Oriëntatiejaar een aantal activiteiten speciaal voor alle aanstaande honoursstudenten georganiseerd, zoals de Community Day. Op deze manier kan je op een laagdrempelige manier kennis maken met studenten uit je eigen lichting en daarboven.

Het eerste jaar eindigt met een reflectie- en beoordelingsmoment. Selectie vindt plaats op basis van onderwijsresultaten en motivatie. We bekijken dan samen of het Honours College Sociale Wetenschappen echt iets voor jou is.

Je merkt dat we anders naar sociale problemen kijken. Iedereen heeft een stukje van dezelfde puzzel, onze inzichten vormen samen een groter geheel.
Linde Bekkers, honoursstudent FSW
Linde Bekkers, honoursstudent FSW

Het tweede jaar begint met de gezamenlijke interdisciplinaire cursus Dare to compare. In deze cursus benader je samen met je medestudenten een belangrijk maatschappelijk thema vanuit jullie verschillende vakgebieden. Dat kan bijvoorbeeld door theorie te raadplegen, maar ook door aan tafel te gaan zitten met experts!

In het tweede semester volg je het vak Create Your Own Course. Tijdens deze cursus ontwikkel en verzorg je, onder begeleiding van experts, samen met je medestudenten een kleine cursus. Deze cursus wordt vervolgens weer gevolgd door aankomende honoursstudenten. Het onderwerp? Dat mag je zelf kiezen!

Naast deze cursussen geef je in jaar twee en drie zelf invulling aan je honoursprogramma. Zo geef je extra verdieping aan een reguliere cursus, zorg je voor een internationale dimensie en verzwaard je bachelorthesis. Hoe dit precies in zijn werk gaat wordt uitgelegd bij de start van het programma. Heb je daarna toch nog vragen? Dan kan je daarmee altijd terecht bij je honourscoördinator.

De Creative Challenge vind ik het leukste. Je bent helemaal vrij in de invulling, je kunt het zo groot maken als je zelf wil.
Linde Bekkers, honoursstudent FSW
Linde Bekkers, honoursstudent FSW

De Creative Challenge vormt dé finale van het honoursprogramma. Het project daagt je uit om je creatiefste kant te laten zien. Wat de Creative Challenge precies betekent, dat bepaal je namelijk zelf! Kijk je graag Love Island? Dan zou je onderzoek kunnen doen naar de genderrollen binnen dit populaire tv-programma. Ben jij een echte creatieveling? Dan is het maken van een documentaire misschien wel iets voor jou!

Omdat de mogelijkheden binnen de Creative Challenge eindeloos zijn, hebben we enkele studenten gevraagd om kort te vertellen wat zij met hun Creative Challenge hebben gedaan. En wat ze er nu nog mee doen!

Video van Noa Trollmann, masterstudent Social Health & Organisation Psychology, over haar ervaring met de Creative Challenge

Noa heeft stage gedaan bij de gemeente en stichting BalanceBuddy opgericht, een stichting die kinderen met overgewicht koppelt aan leeftijdsmaatjes om zo samen op een laagdrempelige manier te ontdekken wat gezond leven is.

Video van Anouk de Sain, masterstudente neuropsychologie, over haar ervaring met de Creative Challenge

Anouk heeft onderzoek gedaan naar sociale vergelijking onder modellen, wat haar zelfs naar de fashion week heeft gebracht.

Video van Tiemen Wagenvoort, alumni psychologie, over zijn ervaring met de Creative Challenge

Tiemen heeft in samenwerking met the GreenOffice het project GewoonVega opgericht, waarin verduurzaming van de Universiteit centraal staat.

Video van Vera Slegten, alumna sociale psychologie, over haar ervaring met haar Creative Challenge

Vera heeft op basis van onderzoek in haar Creative Challenge Indemaak opgericht, een bedrijf dat is gespecialiseerd in evenementenorganisatie en zich richt op het inspireren van anderen.

Alle hierboven genoemde voorbeelden zijn échte voorbeelden van de Creative Challenges van studenten uit voorgaande jaren. Het is duidelijk dat er veel mogelijk is binnen dit component. Dus, waarmee daag jij jezelf uit?

Het is belangrijk om je te realiseren dat de Creative Challenge de spreekwoordelijke kers is op de taart van het gehele honoursprogramma. Aan het einde van je honoursprogramma presenteer je jouw Creative Challenge tijdens de Honours Parade. De avond vormt een feestelijke afsluiting van jouw honourstraject.

Met je medestudenten vorm je echt een community. Dit maakt het Honours extra bijzonder.
Larissa van Waardenberg, honoursstudent FSW
Larissa van Waardenberg, honoursstudent FSW

De Honours Community wordt gevormd door alle honoursstudenten en -docenten. Binnen het Honours College Sociale Wetenschappen worden allerlei leuke, interessante en leerzame activiteiten georganiseerd. Zo is er een commissie die de studiereis organiseert, een commissie die zich richt op het geven van voorlichting aan eerstejaars en een commissie die een eigen honoursmagazine en -nieuwsbrief uitbrengt.

Buiten de commissies om houdt ook de Honours Council zich bezig met het organiseren van activiteiten voor de studenten. Daarnaast heeft de Council als belangrijkste taak het coördineren van de commissies en het dienen als brug tussen studenten en docenten. Aan het begin van elk studiejaar wordt deze Council opnieuw gevormd.

Naast dat je leuke activiteiten mag bijwonen, biedt je deelname aan de community ook een praktisch voordeel. Zo mogen alle honoursstudenten gebruik maken van de gezamenlijke studieruimte in het Martinus J. Langeveldgebouw op de Uithof, kamer G110. Niemand thuis? Loop dan even langs bij het psychologie secretariaat voor de sleutel naar de honourskamer.

Aan het begin van het Oriëntatiejaar krijg je natuurlijk meer informatie over wat de community precies inhoudt. Heb je een vraag over de community en kan je niet wachten om deze te stellen? Mail dan naar honours.sw@uu.nl. Voor vragen over de Council en de activiteiten die georganiseerd worden door de community, kan contact worden opgenomen met de Council door te mailen naar honours.council.sw@uu.nl.

Jaar Onderdeel Invulling
1 Oriëntatiecursus Honours College (verbreding) In profileringsruimte
2 Dare to compare
(verbreding, theoretische verdieping)
Bovenop bachelor in blok 1 & 2
2 Create Your Own Course (verbreding, praktische verdieping) Bovenop bachelor in blok 3 & 4
2 of 3 Cursus met honourscomponent
Bij een cursus van eigen keuze kan je een honourscomponent toevoegen
Invulling is gekoppeld aan een reguliere cursus
2 of 3 Creative Challenge
(verbreding, verdieping of internationalisering)
Bovenop bachelor
2 of 3 Honours thesis
(verdieping, hogere vaardigheden)
Vervangt reguliere thesis
2 en 3 Community-activiteiten
Inhoudelijke bijeenkomsten voor elkaar en voor niet-honoursstudenten
Verweven in activiteiten van Honours Council
2 of 3 Internationale activiteiten Verweven in honoursprogramma

En daarna?

Nu weet je natuurlijk wat er van jou verwacht wordt, maar wat kan het Honours jou dan verder bieden? Naast de mogelijkheid om jezelf tijdens het programma verder te ontwikkelen en de kans om onderdeel uit te maken van een hechte community, ontvang je na afloop een honourscertificaat. Je laat daarmee zien dat je bereid bent om te investeren in jezelf en dat je beschikt over ambitie en doorzettingsvermogen. Dit geeft je een streepje voor als je een studiebeurs aanvraagt, een vervolgstudie in binnen- of buitenland wilt volgen of solliciteert voor een mooie baan.
 

Geïnteresseerd?

Het Honours kan deuren voor je openen. Op academisch niveau én openingen naar maatschappelijke organisaties. Ik zie het Honours als kers op de taart van mijn studie.
Linde Bekkers, honoursstudent FSW
Linde Bekkers

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in het Honours College Sociale Wetenschappen! Aanmelden voor de Oriëntatiecursus Honours College kan door een mail te sturen naar honours.sw@uu.nl met daarin je verzoek, naam en studentnummer. Wij raden je aan om dit voor februari te doen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de verschillende mogelijkheden die binnen deze cursus worden aangeboden. Is het al februari geweest? Neem dan contact op met de coördinator van de Oriëntatiecursus om je aan te melden. Voor meer informatie over wat deze cursus precies inhoudt, raden we je aan de cursuspagina te bezoeken.

Oriëntatiejaar gemist, maar wel interesse? Er is misschien toch nog een mogelijkheid om deel te nemen aan het Honours. Neem contact op met honours.sw@uu.nl.

Aan het einde van het Oriëntatiejaar vindt de definitieve selectie plaats voor de rest van het honoursprogramma. Deze selectie vindt plaats op basis van motivatie, eindcijfer (gemiddeld een 7,0 en geen studievertraging) en succesvolle afronding van de activiteiten in het Oriëntatiejaar. Aanmelden voor de daaropvolgende jaren kan via het aanmeldformulier.

Hoe worden de activiteiten binnen het honoursprogramma beoordeeld?

In de meeste gevallen krijg je geen cijfer, maar een ‘voldaan / niet voldaan’ (zoals voor activiteiten binnen de Oriëntatiecursus). Voor de honours thesis geldt wel dat er vanuit de reguliere bacheloropleiding een cijfer aan het geleverde eindproduct toegekend wordt.

Wat gebeurt er als ik een activiteit heb gemist in het eerste jaar?

Voor elke verplichte activiteit bestaat een vervangende opdracht. Als je alle verplichte activiteiten hebt gemist, maar wel interesse hebt in het Honours College, dan bestaat de mogelijkheid om activiteiten in te halen in het tweede jaar. Informeer naar de mogelijkheden.

Wat is de totale studiebelasting van het programma?

De cursus Dare to Compare (7.5 EC), Create Your Own Course en de Creative Challenge (7.5 EC) volg je naast je bachelorprogramma. Daarnaast zijn er enkele verplichte componenten waar studenten aan moeten voldoen en worden er maandelijkse activiteiten georganiseerd vanuit de community. Reken in totaal daarom op extra activiteiten met een omvang van ongeveer 22.5 EC.

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

Sommige studenten geven de voorkeur aan een stevige theoretische verdieping, waar andere studenten juist graag het geleerde in praktijk willen brengen. Beide opties zijn mogelijk: je kunt zelf je eigen programma aanpassen aan je eigen interesses. Maatwerk is het uitgangspunt van het Honours College.

Zie ik mijn medestudenten regelmatig tijdens mijn opleiding?

Ja, de organisatie van het Honours College Sociale Wetenschappen vindt het belangrijk dat er een sterke gemeenschapszin ontstaat. Naast de gezamenlijke cursussen zijn er diverse informele gelegenheden waarbij je jouw medestudenten kunt ontmoeten, georganiseerd door en voor honoursstudenten. Denk aan borrels, lezingen en een studiereis.

Wat zijn de ervaringen van huidige honoursstudenten?

Als je meer inzicht wilt krijgen in hoe de huidige honoursstudenten het programma ervaren, zijn de video’s op deze pagina een goed beginpunt. Verder is de Honours Council actief op meerdere sociale media kanalen, zoals Facebook en Instagram. We nodigen je van harte uit om op deze manier mee te kijken achter de schermen!

Zou je liever eens persoonlijk een student willen spreken om ervaringen uit te wisselen, dan kan dat natuurlijk ook! Neem contact op met de Council door te mailen naar honours.council.sw@uu.nl of loop een keer langs bij de honourskamer (ruimte G110 in het Martinus J. Langeveldgebouw).

Mijn vraag staat er niet bij. Waar vind ik meer informatie?

Stuur voor meer informatie een mail naar honours.sw@uu.nl of neem contact op met de honourscoördinator van je eigen bacheloropleiding: