LET OP: deze tekst gaat over de FaculteitsIntroductie van september 2019. Informatie over de FaculteitsIntroductie 2020 staat vanaf medio juli op deze site.

De faculteit Sociale Wetenschappen kent op dit moment acht verenigingen:
 

 • SGS: faculteitsvereniging Sociale Wetenschappen
 • ​Alcmaeon: studievereniging Psychologie
 • Djembé: studievereniging Culturele Antropologie
 • VOCUS: studievereniging Onderwijskunde
 • USOCIA: studievereniging Sociologie
 • PAP: studievereniging Pedagogiek
 • Versatile: studievereniging Algemene Sociale Wetenschappen
 • Inspraak: medezeggenschap voor studenten aan de faculteit Sociale Wetenschappen

Studievereniging

Een studievereniging is een vereniging die gekoppeld is aan de studie die je doet. Hierbij ontmoet je dus mensen die dezelfde studie doen als jij, maar misschien wel in een ander jaar zitten. Wanneer je lid wordt van een studievereniging kun je deelnemen aan de activiteiten die georganiseerd worden en kun je zelf kiezen waarbij je aanwezig wilt zijn. 

Faculteitsvereniging

Een faculteitsvereniging is een vereniging die wel gekoppeld is aan de universiteit, maar dan aan meerdere studies. Hierbij ontmoet je dus mensen die wel een studie doen in de facuteit Sociale wetenschappen faculteit maar niet direct dezelfde studie. Deze vereniging organiseert vaak activiteiten over wat bredere thema’s dan dat je studie aanbiedt. Ook bij een faculteitsvereniging kun je zelf kiezen waarbij je aanwezig wilt zijn.

Studentenvereniging

Een studentenvereniging is een vereniging die niet gekoppeld is aan je studie of de universiteit. Hierbij ontmoet je dus vaak mensen die heel andere studies doen, en die je dus misschien zonder vereniging niet had leren kennen. In Utrecht zijn er verschillende soorten studentenverenigingen, deze kun je tijdens de UIT-week ontmoeten. Bij een studentenvereniging wordt vaak meer betrokkenheid van je verwacht op de georganiseerde activiteiten.

Lid worden van een vereniging brengt veel voordelen met zich mee. Hier een paar positieve punten op een rijtje:
 

 • Een 'thuis' binnen de grote Universiteit Utrecht.
 • Nieuwe mensen leren kennen.
 • Studenten uit andere werkgroepen en jaren leren kennen. Bij een faculteitsvereniging leer je óók mensen kennen van andere sociale studies.
 • Vrijblijvend deelnemen aan leuke activiteiten, zoals feestjes, borrels en studiereizen.
 • Vrijblijvend deelnemen aan studie-inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen en congressen.
 • Ervaring opdoen in het werken binnen verschillende commissies of besturen.
 • Leren samenwerken en organiseren.
 • Activiteiten organiseren die aansluiten op je studie.

Studie- of faculteitsverenigingen kennen geen ontgroening. De drempel om lid te worden is - mede daardoor - erg laag. Bovendien kennen deze verenigingen geen verplichtingen. Je bepaalt dus zelf of je de activiteiten bijwoont of niet.

Tijdens de FaculteitsIntroductie zullen de verenigingen zich op een aantal manieren presenteren.

FI-markt

De FI-markt is een informatiemarkt waar de studie- en faculteitsverenigingen zich aan je voorstellen. Onder het genot van wat lekkernijen kun je alle informatie over de verenigingen vinden op de markt en een praatje maken met een van de leden of het bestuur. Zo kun je kijken welke vereniging het beste bij je past en eventueel lid worden. De informatiemarkt is op donderdag 5 september en er is vanaf 10 tot 16 uur vrije inloop. 

 

FI-Feest

Op donderdag 5 september vindt het grote FI-eindfeest plaats, georganiseerd door alle verenigingen van de faculteit. Het thema is dit jaar: Outer Space. Nadere informatie over het feest volgt nog.

Er zijn genoeg studenten die (nog) niet in Utrecht wonen, maar wel met volle teugen willen genieten van de FaculteitsIntroductie. Dat kan! Een groep lieve ouderejaars studenten is bereid gevonden om hun kamer met jou te delen voor één of meerder dagen tijdens de FI. Er zijn een aantal verenigingen die deze slaapplekken aanbieden. Je kunt je via hun website daarvoor inschrijven. De betreffende verenigingen zijn (Let op! Deze lijst kan gedurende de zomervakantie veranderen):

Usocia (Sociologie): Aanmelden voor slaapplaatsen kan bij je eigen mentor tijdens de FI. Deze slaapplaatsen zijn alleen beschikbaar de avond van het FI-feest (donderdag 5 september) 

Er zijn een beperkt aantal plaatsen, dus wees er snel bij!

Eerstejaarsweekend

Voor de eerstejaars studenten wordt door een aantal verenigingen van de faculteit Sociale Wetenschappen een Eerstejaarsweekend georganiseerd. Wanneer het je leuk lijkt om je medestudenten beter te leren kennen in een ontspannen sfeer, kun je jezelf opgeven bij de desbetreffende vereniging. Kijk voor meer informatie op hun website, waarvan je de links vindt onder het kopje 'Overzicht studie- en faculteitsverenigingen'. De data voor de eerstejaarsweekenden verschillen per opleiding. Sommige vinden zelfs al plaats voor de FaculteitsIntroductie!