Bring your Own Device

Bij de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht rekenen we erop dat je zelf een laptop meebrengt naar de universiteit als je computeronderwijs volgt. Via je laptop kun je als UU-student altijd, overal en gratis bij vrijwel alle studiesoftware.

Bekijk de meest gestelde vragen over het gebruik van een eigen laptop.

De faculteit Sociale Wetenschappen beschikt over een ruime hoeveelheid (computer)werkplekken in het Martinus J. Langeveldgebouw, het Sjoerd Groenmangebouw, het Marinus Ruppertgebouw en het Willem C. van Unnikgebouw.

Wil je weten waar een plekje vrij is? Kijk dan op www.uu.nl/studyspot.

Afbeelding van de balie van de Tech Support desk

Tech Support biedt onderzoekers van de faculteit Sociale Wetenschappen technische ondersteuning bij hun onderzoek, zoals bij labonderzoek.

Tech Support website

Tech Support kan meer dan 80% van de ondersteuningsvragen van FSW-onderzoekers online en grotendeels automatisch afhandelen, via techsupport.fss.uu.nl.

Het menu van deze website volgt (van links naar rechts) de opeenvolgende stappen van (lab)onderzoek. Je vindt hier informatie en je kunt onder meer:
 

  • labs en materiaal reserveren
  • softwarelicenties aanvragen
  • formulieren downloaden
  • een financiële vergoeding voor participanten aanvragen
  • Et cetera.

Ook kun je hier eenvoudig een vraag stellen.

Tech Support Desk

De Tech Support Desk is een balie waar je terecht kunt om materiaal te lenen (bijvoorbeeld laptops, videocamera’s en decibelmeters) of om een lab te reserveren. Ook vind je hier de medewerkers van het Tech Support team.

Openingstijden: maandag-vrijdag 9:30 – 16:30 uur
Adres: Martinus J. Langeveldgebouw, G 0.07

Meer informatie

Solis-id

Je Solis-id is je gebruikersnaam voor de meeste universitaire diensten. Je gebruikt het ook om je aan te melden op computerwerkplekken. Je Solis-id is hetzelfde als je 7-cijferig studentnummer, dat je ontvangt na je inschrijfverzoek in Studielink. Je kunt het hier terugvinden in je ontvangen berichten. 

Wachtwoord

Je krijgt als nieuwe student je Solis-id toegestuurd per e-mail. In diezelfde e-mail staat ook een link naar het wachtwoordportaal waar je jouw wachtwoord kunt instellen.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de de pagina over het Solis-id.

Osiris

De opleiding ALPO maakt gebruik van de HU-Osiris.

Blackboard

De Universiteit Utrecht heeft de elektronische leeromgeving Blackboard. Hier kun je o.a. opdrachten inleveren en wordt informatie gedeeld omtrent je vakken en studie. Let op! Heb je recentelijk je Solis-id ontvangen? Dan kan het tot 24 uur duren voordat je kunt inloggen in Blackboard. Probeer het later nog eens.

Lecturenet

College gemist of niet zo goed opgelet? Ga naar Lecturenet. Hier vind je een groeiende verzameling colleges.

MyUU

In de MyUU app voor studenten vind je je collegekaart en je persoonlijke rooster. Downloaden kan in de appstores van Android en Apple.

MyTimeTable

MyTimetable is de roosterwebsite van de Universiteit Utrecht. Log in met je Solis-id en wachtwoord. Meer informatie lees je op de pagina over MyTimetable. NB wat betreft de roostering is de cursushandleiding bindend!

Wifi

Op de universiteit kun je gebruik maken van het wifi-netwerk eduroam.

Zoek je de handleiding voor jouw laptop, tablet of telefoon? Bezoek de handleidingenwebsite.

Online werken

  • Wil je ergens anders bij je persoonlijke bestanden op je U-schijf? Op de pagina over je persoonlijke opslagruimte lees je hoe dit werkt.
  • Gebruik Microsoft Teams (Office 365) om samen te werken (chatten, vergaderen, bestanden delen)
  • Met MyWorkplace kun je studiesoftware overal flexibel gebruiken.

Nieuwe studenten (van 1 juli 2020 en daarna):

Alle studenten mailen via Solis-mail. Je hebt je e-mailadres ontvangen op je privé-emailadres bij je inschrijving.

Studenten van voor 1 juli 2020:

Bestaande studenten hadden voorheen UU-Gmail.

Alle bovenstaande informatie is reeds naar studenten gecommuniceerd.

Alle informatie over printen, kopiëren en scannen vind je op uu.nl/printen.

ONEDRIVE

Alle medewerkers en studenten kunnen gratis gebruik maken van OneDrive. Je hebt 1 TB aan opslag. Dit is onderdeel van Office 365.

U-SCHIJF

Je U-schijf is je persoonlijke opslagruimte waar je 1 GB aan ruimte hebt voor je bestanden. Je komt op je U-schijf via de universiteitscomputers, of je kunt deze beanderen via MyWorkplace (verkenner). In de handleidingen lees je hoe je op MyWorkplace komt.

SURFFILESENDER

Met SURFfilesender kun je bestanden sturen naar iedereen, dus ook buiten de Universiteit Utrecht en naar organisaties die niet zijn aangesloten bij SURF. Als iemand jou bestanden wil sturen kun je als SURFfilesender-gebruiker een 'voucher' sturen.

MyWorkplace (gratis)

Software die je nodig hebt voor jouw studie, zoals Mathlab, SPSS, Stella of Stata kun je via MyWorkplace overal benaderen. Dit is onafhankelijk van het besturingssysteem van jouw apparaat: of dit nou Windows, Apple of Android is. Voortaan kun je met je eigen laptop of mobiele apparaat overal studeren. Kijk op de pagina van MyWorkplace voor meer informatie.

Overige software

Je kunt als student de meeste software gratis via MyWorkplace gebruiken. De universiteit biedt ook een aantal pakketten zoals Office 365 aan die je lokaal kunt intstalleren op je eigen laptop of computer.

Surfspot

Je kunt ook software en hardware aanschaffen met kortingen bij Surfspot. Log in met je Solis-id en je wachtwoord.

Bij sommige faculteiten is een eigen laptop voor je studie verplicht, bij andere faculteiten is het een advies. Ook de systeemeisen aan je laptop verschillen per faculteit: vraag dit na voor je eigen studie. Het is in het algemeen aan te raden dat je laptop geschikt is voor het werken met MyWorkplace en dat je Office 365 kunt installeren.

De faculteit Bètawetenschappen, Sociale wetenschappen en Geowetenschappen hebben een eigen pagina met informatie. Andere faculteiten stellen geen specifieke eisen aan de hardware of communiceren dit zelf aan je.