Financiële problemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus

Als student kun je in financiële problemen komen doordat je inkomen van bijvoorbeeld een bijbaan nu wegvalt, terwijl kosten van bijvoorbeeld de huur doorlopen. Dat realiseert het Ministerie van OCW zich ook terdege. DUO spant zich maximaal in om studenten te helpen en zal rekening houden met hun persoonlijke situatie. Je kunt bij DUO gebruik maken van de leenmogelijkheden en je lening verhogen. Zo nodig met terugwerkende kracht vanaf het begin van het collegejaar. Daarnaast kun je collegegeldkrediet aanvragen. Dit kun je zelf regelen via mijnDUO. Mocht dit nog onvoldoende zijn, dan kun je met DUO contact opnemen voor een maatwerkoplossing.

De coronacrisis kan leiden tot studievertraging. Lees meer over de verschillende compensatieregelingen.

Let op: Bij een verzoek tot herinschrijving dien je het collegegeld te betalen aan de HU. Geef vervolgens bij de UU aan dat je bij een andere instelling betaalt.

Handige links en tips

Wijzer met geld omgaan en budgettips
Belasting terugvragen en bijverdienen
Collectieve ziektekostenverzekering studenten
Beginnende financiële problemen

Kijk of er een vrijwilliger of maatje is die je kan helpen bij het op orde brengen van je financiële administratie. Of neem contact op met de afdeling schuldhulpverlening van je gemeente.

Vrijwilligers

Bij (beginnende) schulden

Grote financiële zorgen of schulden

Neem contact op met je gemeente of buurtteam als je een huurachterstand hebt of achterstanden op andere vaste lasten, zoals gas of elektriciteit. Iedere gemeente regelt hulp op een andere manier.

Functiebeperking
  • Als je een functiebeperking - handicap of chronische ziekte - hebt, kom je in sommige gevallen in aanmerking voor een individuele studietoeslag via de gemeente waar je ingeschreven staat. In de Gemeente Utrecht is dit een bedrag van € 300,- per maand. Vraag bij je eigen gemeente naar de voorwaarden en de aanvraagprocedure.
  • Meld je functiebeperking of chronische ziekte altijd tijdig bij je studieadviseur om te kijken welke praktische voorzieningen er mogelijk zijn. Zo kun je in aanmerking komen voor financiële voorzieningen via de universiteit of bij DUO.