Do you want to study abroad in the academic year 2021/2022? During the Study Abroad Weeks, the International Office of Humanities will be giving various information sessions. Click here for the full programme and information on how to register for the meetings.

We also regularly send updates via newsletters (sign up). These appear between September and November.

You can also follow us on Instagram!

Overview of all destinations for students of the Faculty of Humanities.

 • Please check the website of your study programme (Bachelor or Master) to see if there are any specific conditions.
 • A general condition is that you must have completed at least 60 ECTS of your Bachelor programme. Most programmes allow students to study abroad in the third year of their Bachelor. One exception is German Language and Culture, which requires students to study abroad in their second year.
 • In a one-year Master's programme, it is not possible to study abroad without incurring any delay.

The contact person of your programme will discuss and sign your study plan. For Bachelor students this is either the study advisor or an academic staff member. Master students should contact the Master's programme coordinator.

Consult the 'Study Abroad' section on the website of your programme:

Website of the Bachelor programmes

Website of the Master programmes

Studying abroad through an exchange programme is an integral part of your study programme. Therefore, it is required to get course approval and to submit your results at the end of your exchange. You can find more information about this on your study programme's website, under the heading Study Abroad.

In de oriëntatiefase heb ik het meeste gehad aan studenten die net terug waren van hun exchange of nog op exchange waren: zij konden mij meer vertellen over de stad, de universiteit, accommodatie, het kostenplaatje en nog veel meer!

Staat je vraag er niet tussen? Het International Office Geesteswetenschappen wil jou zo goed mogelijk helpen in het proces. Je bent van harte welkom om al je vragen te stellen op onze voorlichtingen in oktober. De laatste weetjes kun je lezen in de nieuwsbrieven (waarvoor je je hier kan aanmelden!) Deze verschijnen in september en oktober. Volg ons ook op Instagram!

Wel of niet op uitwisseling?

Als je op uitwisseling gaat, dan ga je een semester of een heel jaar studeren aan een van de partneruniversiteiten van de Universiteit Utrecht, terwijl er studenten van de partneruniversiteit naar Utrecht (kunnen) komen. Je blijft tijdens je uitwisseling ingeschreven staan aan de Universiteit Utrecht, wat betekent dat je je collegegeld ook aan de Universiteit Utrecht betaalt. Je hoeft dus geen collegegeld aan de buitenlandse partneruniversiteit te betalen. De cursussen die je in het buitenland volgt, breng je na terugkomst in je eigen studieprogramma in; de studiepunten tellen mee voor je examenprogramma.

Een summerschool of een master in het buitenland valt niet onder een uitwisseling. Het International Office kan je hier dan ook niet bij ondersteunen.

De ondersteuning voor studenten met een beperking verschilt per universiteit. Kijk op de website van de partneruniversiteit welke hulp en faciliteiten zij bieden en let op of dit voorziet in jouw behoeften. Heb je specifieke vragen, neem dan gerust contact op met het International Office. Zij kunnen ook altijd contact opnemen met de gastuniversiteit.

Ja, er is een aantal harde eisen vanuit de Universiteit Utrecht waar je aan moet voldoen:

 • Op het moment van vertrek moet je als bachelorstudent 60 EC behaald hebben;
 • Je moet een geldige inschrijving bij de Universiteit Utrecht hebben (en dus ook het collegegeld betaald hebben) gedurende je verblijf in het buitenland.

Ook de gastuniversiteit kan eisen stellen, bijvoorbeeld:

 • Bewijs van taalvaardigheid in een specifieke taal;
 • Gemiddeld cijfer: een enkele partneruniversiteit vraagt een bepaald gemiddeld cijfer (GPA).

De eisen die gastuniversiteiten stellen zijn terug te vinden op de bestemmingenpagina.

Over het algemeen ervaren studenten hun uitwisseling als een onvergetelijke ervaring die ze, als ze de keuze hadden, nog een keer zouden overdoen. Indien je interesse hebt in de ervaringen van studenten, raadpleeg dan de verslagen op de bestemmingenpagina’s of kijk op onze Instagram voor een sfeerimpressie.

Een uitwisseling heeft ontzettend veel verschillende positieve kanten.

 • Academische uitdaging: je maakt kennis met een andere academische insteek
 • Goed voor je persoonlijke ontwikkeling
 • Het staat goed op je cv: veel werkgevers vinden buitenlandervaring een pre
 • Het verwerven of verbeteren van één of meerdere vreemde talen
 • Je maakt vrienden over de hele wereld en verbetert je interculturele vaardigheden
 • Je wordt volledig ondergedompeld in een andere cultuur
 • Het is een unieke en geweldige ervaring

We raden aan om je aan het einde van je eerste studiejaar te oriënteren als je in je derde jaar een semester in het buitenland wil studeren. In juni vinden de eerste voorlichtingen plaats, gevolgd door verdiepende voorlichtingen en workshops in september en oktober. De deadline voor aanmelden is 2 december voor een studieverblijf in het buitenland in het daarop volgende academische jaar. Je dient je dus in je tweede jaar al aan te melden voor een periode in het buitenland tijdens je derde jaar.

Een uitwisseling van 30 EC past goed in een bacheloropleiding als het ingebracht wordt in de profileringsruimte. Je kan in principe nominaal afstuderen. Bespreek de mogelijkheden met de studieadviseur als je twijfelt.

De meeste studenten die een semester naar het buitenland gaan doen dit in hun derde jaar. Je kunt zowel in het eerste als in het tweede semester gaan. Wanneer voor jou het beste moment is hangt onder andere af van je studievoortgang tot nu toe. Bij je aanmelding kun je je planning met je studieadviseur bespreken.

Het is ook mogelijk om een heel jaar in het buitenland te studeren, afhankelijk van de ruimte in je studieprogramma. Je loopt dan mogelijk studievertraging op. Soms is het mogelijk om tijdens je verblijf van een semester je uitwisseling met een semester te verlengen tot een jaar. Zorg er altijd voor dat je dit overlegt met het international office.

Het is niet mogelijk om slechts één blok naar het buitenland te gaan. Het minimum is een semester.

Ook als je op masterniveau studeert kan je op uitwisseling naar het buitenland. Let er wel op dat hier binnen een eenjarige master over het algemeen geen ruimte voor is en dat je studie zal uitlopen. In een tweejarige master is hier vaak meer ruimte voor. Overleg dit altijd met je programmacoördinator en/of studieadviseur.

Studeren in het buitenland past binnen een bachelor- of masteropleiding. Sommige studenten kiezen er echter voor om op een later moment te gaan, dus na het afronden van hun studieprogramma aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor dient toestemming aangevraagd te worden bij de examencommissie. Dit kan je doen zodra je bericht hebt ontvangen van de examencommissie dat je bent afgestudeerd. Hier kan je dan uitstel van aanvragen.

Je kunt er ook voor kiezen om na je studie onder je eigen verantwoordelijkheid verder te studeren of onderzoek te doen. Het international office zal je hier niet bij kunnen ondersteunen. Meer informatie over studeren in het buitenland na je studie vind je hier.

Het is mogelijk om naar het buitenland te gaan als je deelneemt aan een honoursprogramma. Bespreek met de coördinator van het honoursprogramma of je aan specifieke eisen of verplichtingen moet voldoen.

Als je twee bachelorstudies tegelijk volgt en naar het buitenland wil is het belangrijk dat je goed uitzoekt wanneer dit het beste in je studieprogramma past. Overleg dit met de studieadviseur(s) van jouw opleiding(en). Denk goed na over de vakken die je in het buitenland wil volgen, en let bij je keuze goed op de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende bestemmingen waar je uit kan kiezen.

Zijn beide studieprogramma's bij de Faculteit Geestestwetenschappen? Dan kan je kiezen uit de bestemmingen van Geesteswetenschappen en het Universiteitsbrede aanbod en laat je je studyplan tekenen door de Contactpersoon Buitenland van de opleiding waarmee je officieel naar het buitenland gaat. In het buitenland behaalde resultaten kunnen voor beide studieprogramma's meetellen. Geef dit duidelijk aan bij je aanvraag voor goedkeuring van vakken en op het moment dat je, aan het einde van je verblijf, je cijferlijst bij het examensecretariaat indient.

Is jouw tweede studie bij een andere faculteit? Kijk dan goed op de opleidingspagina van jouw opleiding(en), en neem contact op het met International Office van die faculteit. Als je hoofdzakelijk via die opleiding naar het buitenland gaat kan je kiezen uit de bestemmingen van de betreffende faculteit en het Universiteitsbrede aanbod. Let op: ga je op een contract van een faculteit, dan dien je (vaak) ook vakken bij die faculteit in het buitenland te volgen. Het is goed mogelijk dat je je studies in het buitenland niet kan combineren en dat je op één van twee moet focussen. De Universiteitsbrede bestemmingen hebben vaak een breder vakaanbod open staan. Je kan de in het buitenland behaalde resultaten in beide programma's inbrengen. Volg hiervoor de procedure van Geesteswetenschappen voor de bachelor die je hier volgt, en kijk bij de opleidingspagina van je tweede bachelor voor de procedure bij de andere faculteit.

Dit is mogelijk, maar wordt gecoördineerd door het stagebureau en niet door het International Office Geesteswetenschappen. Het maakt, met uitzondering van de NVT stages (zoals hieronder beschreven) geen onderdeel uit van een standaard uitwisseling naar het buitenland. Het is wel mogelijk om een Erasmusbeurs aan te vragen. Meer informatie vind je hier. Kijk ook op je opleidingspagina. Denk eraan dat je rekening moet houden met een voorbereiding van zeker een half jaar tot een jaar als je in het buitenland stage wilt lopen.

Er is één uitzondering op bovenstaande informatie: de Nederlands als Vreemde Taal (NVT) stage. De NVT-stage is onderdeel van een studieverblijf in het buitenland gedurende een semester (twee blokken). Met de stage zijn 10 tot 15 EC te verdienen (afhankelijk van de bestemming en de daar beschikbare werkzaamheden). De overige 15 tot 20 EC worden behaald door naast de stage cursussen te volgen aan de ontvangende universiteit. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de NVT-stage coördinator, Emmeline Besamusca.

Nee, het principe van de uitwisseling is gebaseerd op het volgen van vakken. Bovendien kan een scriptiebegeleider niet gegarandeerd worden bij de partnerinstelling.

Het is meestal niet mogelijk om een minor te volgen in het buitenland. In een enkel geval is het mogelijk om je in het buitenland behaalde vakken in te zetten als onderdeel van je minor. Hiervoor dien je goedkeuring aan te vragen bij de examencommissie. Indien hiervoor geen goedkeuring ontvangt kan je cursussen opnemen in de profileringsruimte van je studieprogramma. Soms is het mogelijk om de vakken die je in het buitenland hebt behaald in je programma in te brengen in plaats van een minor. Wederom is dit slechts mogelijk met toestemming van de examencommissie.

Het kan gebeuren dat er een overlap is tussen de semesters van de Universiteit Utrecht en de partneruniversiteit. Bespreek met je studieadviseur hoe je dit aan kunt pakken en of het haalbaar is om naar die bestemming te gaan, of dat je een beter passend alternatief moet vinden.  

Het is onze overtuiging dat een uitwisseling voor iedereen mogelijk zou moeten zijn. De kosten hangen wel af van de bestemming die je kiest en het soort uitgaven die je doet. Je kunt het beste beginnen met het in kaart brengen van jouw beschikbare budget. Daarna kijk je wat de verwachte kosten voor een aantal bestemmingen zijn. Een handige tool hiervoor is een begrotingsformat, welke zal worden besproken tijdens de workshop Financiën. Ook staat op de bestemmingenpagina per bestemming wat de verwachte kosten ongeveer zijn op het gebied van accommodatie, transport, een maaltijd, et cetera.

Als je binnen Europa blijft en je uitwisseling binnen het Erasmusprogramma valt en kun je een Erasmusbeurs aanvragen. De hoogte van het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van je bestemming, omdat sommige landen duurder zijn dan anderen.

Er zijn helaas weinig beurzen voor uitwisselingen buiten Europa. Meer informatie over beurzen kun je hier vinden.

Je lening bij DUO kun je gewoon laten doorlopen. Dit heeft geen invloed op je Erasmusbeurs. Bovendien kan je bij DUO een vergoeding aanvragen voor de maanden dat je je studentenreisproduct niet gebruikt. In 2019 is deze vergoeding 95 euro per maand.

Bestemming kiezen

De Universiteit Utrecht heeft veel overeenkomsten met universiteiten in het buitenland, wat ervoor zorgt dat studenten Geesteswetenschappen kunnen kiezen uit meer dan 200 verschillende bestemmingen! Welke bestemming geschikt is voor jou ligt aan jouw opleiding, de vakken die je wilt volgen en de invulling van de overeenkomst met de partneruniversiteit of – faculteit.

Er zijn grofweg twee categorieën overeenkomsten:

 1. Universiteitsbrede partners. Deze bestemmingen staan open voor alle studenten van de Universiteit Utrecht. Vaak kan je uit een breed cursusaanbod kiezen. De medewerkers van het Universiteitsbrede International Office zijn het aanspreekpunt voor deze bestemmingen.
 2. Facultaire partners. De tweede categorie bestaat uit uitwisselingsovereenkomsten van de Faculteit Geesteswetenschappen met buitenlandse partners. Dat betekent dat deze bestemmingen speciaal voor studenten Geesteswetenschappen zijn bedoeld. Een deel van deze overeenkomsten zijn specifiek bedoeld voor bepaalde opleidingen of studierichtingen. Vaak volg je bij facultaire partners voornamelijk cursussen binnen je eigen vakgebied, maar het is soms ook mogelijk om cursussen in andere vakgebieden binnen Geesteswetenschappen of zelfs daarbuiten te volgen. De mogelijkheden variëren per universiteit.

Je kunt een volledig overzicht vinden op onze website. Zorg dat je de opties ‘universiteitsbrede bestemmingen’ en ‘Geesteswetenschappen’ aankruist. Kijk op je opleidingspagina voor opleidingsspecifieke informatie met betrekking tot bestemmingen.

Op de bestemmingenpagina vind je per bestemming meer informatie over, onder andere, het vakkenaanbod, eventuele taaleisen, huisvesting en kosten. Ook vind je daar verslagen van studenten van de Universiteit Utrecht die al bij die partner hebben gestudeerd.

Je kunt zowel facultaire als universiteitsbrede bestemmingen in je top 3 opnemen (zie hieronder, 'aanmelding en selectie').

Er zijn meerdere criteria waarop je je keuze kan baseren. Het belangrijkste is de match tussen het vakkenaanbod van de partneruniversiteit en de mogelijkheden binnen je studieprogramma.

Stel je bij het zoeken van een bestemming de volgende vragen:

 • Welke vakken staan open voor uitwisselingsstudenten?
 • Hoe zouden deze in mijn studieprogramma in Utrecht passen?
 • Heb ik genoeg achtergrondkennis om deze vakken te mogen volgen?

Let goed op of je voldoet aan de ‘harde eisen’, zoals:

 • Taaleis
 • Niveau (bachelor of master)
 • Ingangseisen

Daarna kan je nadenken over wat je zelf belangrijk vindt, zoals:

 • Locatie
 • Grootte van de gastuniversiteit
 • Ranking of reputatie van de universiteit
 • Aantal internationale studenten
 • Kostenplaatje

Lees vervolgens, met de voor jou belangrijkste criteria in het achterhoofd, de bestemmingenpagina en de studentenverslagen. Deze geven over het algemeen een goed beeld van hoe het is om ergens te studeren. Twijfel je erg over of een bestemming wel bij jou past? Vanaf oktober kan je een afspraak maken met één van de exchangecoördinatoren om jouw specifieke vragen te bespreken.

Als de universiteit waar jij heen wilt niet in de partnerlijst voorkomt, dan heeft de Universiteit Utrecht er geen uitwisselingsovereenkomst mee. Dat betekent dat je niet als uitwisselingsstudent naar die universiteit kunt.

Als je per se naar een specifieke bestemming wil waar de Universiteit Utrecht geen overeenkomst mee heeft kan je kijken of je er mag studeren als visiting student of freemover. Vaak houdt dit in dat je collegegeld moet betalen om cursussen te kunnen volgen, wat meestal vrij duur is. Ook moet je alles zelf regelen, de Universiteit Utrecht biedt hier geen ondersteuning. Je dient apart goedkeuring bij de Examencommissie aan te vragen; je moet dan voldoende bewijs aanleveren over het niveau en de inhoud van de cursussen.

Nee, dat is geen vereiste. Sommige opleidingen hebben een lijst met preferred partners opgesteld, omdat zij weten dat er een goede samenwerking is met de partner en dat jij als student daar waarschijnlijk een passende plek zal vinden met jouw achtergrond. Als jij liever ergens anders heen wil staat het je vrij een andere plek te kiezen, binnen de gestelde kaders.

De Universiteit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een mogelijke bestemming. Kijk voor meer informatie op deze website onder het kopje ‘reisadvies’.

In veel landen wordt het onderwijs aangeboden in het Engels. Het is niet noodzakelijk dat je de landstaal spreekt, hoewel we het wel aanraden enige kennis hiervan op te doen voor vertrek.

Ben je van plan vakken te volgen in een andere taal dan Nederlands of Engels, dan zal je deze taal in ieder geval op B1 niveau van het Europees referentiekader moeten beheersen. Om goed deel te kunnen nemen aan het onderwijs raden wij echter aan om de taal op B2 niveau te beheersen.

De overeenkomsten tussen de Universiteit Utrecht en betreffende universiteit in het Verenigd Koninkrijk blijven in principe van kracht. De Erasmusbeurs voor deze bestemmingen komt na de Brexit waarschijnlijk te vervallen. Daarnaast raden we je aan om naar de voorlichtingen in september/oktober te komen als je een uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk overweegt.

Hoe een universiteit wereldwijd wordt gewaardeerd verschilt per partner. Als je hier meer over wilt weten kan je bijvoorbeeld kijken naar de ARWU / ShanghaiRanking of de National Taiwan University Ranking. Uiteraard voldoen alle partners aan de kwaliteitseisen van de examencommissies en zullen je behaalde vakken ingebracht kunnen worden in je examenprogramma aan de Universiteit Utrecht.

De onderwijscultuur kan per bestemming zeer verschillen. Denk bijvoorbeeld aan mondelinge examens, het wel of niet waarderen van een kritische houding, of een zeer formele relatie tussen docenten en studenten. Als je meer wil weten over de onderwijscultuur van een bepaalde bestemming kan je kijken in de studentverslagen op de bestemmingspagina’s.

De meeste partneruniversiteiten hebben, net als de Universiteit Utrecht, een website waar je de beschikbare vakken op kan vinden. Hoe duidelijk de informatie is verschilt per partner, het kan soms even zoeken zijn!

Het verschilt per overeenkomst of er ruimte is om vakken te kiezen in verschillende vakgebieden, of bijvoorbeeld binnen een specifieke opleiding of faculteit. De afspraken hierover staan vermeld op de bestemmingspagina van die universiteit.

Let bij de keuze van je vakken op de eisen die de Universiteit Utrecht stelt. Deze vind je in de OER van je opleiding.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over welke vakken je wil doen en hoe deze passen binnen jouw examenprogramma aan de Universiteit Utrecht. Uiteindelijk zijn de eisen meestal dat je 45 EC hebt behaald op niveau 3 binnen je major, en minimaal 15 EC op minimaal niveau 2 (mag ook niveau 3) in de profilering. Het advies van de Studieadviseurs is dan ook om twee cursussen in de profilering op niveau 2 te volgen aan de Universiteit Utrecht, want de examencommissie kan in het buitenland behaalde cursussen beoordelen op een ander (lager) niveau.

Denk ook na over wat het voor jou toevoegt om deze vakken in het buitenland te doen. Wat kan je daar doen dat je in Utrecht niet kan?

De keuze van je vakken kan je bespreken met de Contactpersoon Buitenland van jouw opleiding. Wie dit is vind je op de opleidingspagina: students.uu.nl > vul jouw opleiding in. In sommige gevallen is de studieadviseur tevens Contactpersoon Buitenland. Deze Contactpersoon Buitenland zal uiteindelijk ook jouw Studyplan (onderdeel van de aanmelding) moeten ondertekenen. Diegene kan jou ook meer vertellen over hoe vakken in het buitenland passen binnen je studieprogramma en wat de relevantie van de bepaalde vakken kan zijn, bijvoorbeeld in relatie tot een aansluitende master.

Het komt vaak voor dat het nog niet mogelijk is exact vast te stellen welke cursussen worden aangeboden op het moment dat jij in het buitenland zal studeren. Je zult je daarom vaak moeten baseren op het vakkenaanbod van het huidige academische jaar. Hier zul je dus enigszins flexibel in moeten zijn.

In sommige gevallen is het mogelijk om verplichte vakken te vervangen door vakken die je volgt in het buitenland. Bespreek dit van tevoren goed met je Contactpersoon Buitenland. Daarnaast moet je hiervoor altijd goedkeuring krijgen van de examencommissie.

We verwachten van je dat je voltijds studeert tijdens je verblijf aan de partneruniversiteit. Normaal gesproken volg je 30 EC (of een equivalent) aan cursussen. Als je geen 30 EC nodig hebt om af te studeren kun je in sommige gevallen minder vakken volgen. Er wordt een minimum van 22,5 EC per semester aangehouden. Partneruniversiteiten kunnen hier soms (hogere) eisen aan stellen. Let er ook op dat je minimaal 22,5 EC moet behalen om je Erasmusbeurs te behouden.

De meeste partneruniversiteiten sturen de cijferlijsten naar het International Office. Vakken die je in het buitenland hebt behaald moet je inbrengen in het examenprogramma dat je volgt aan de Universiteit Utrecht. Het is jouw verantwoordelijkheid dit aan te vragen bij de examencommissie via een Zaak in Osiris. Hoe je dit moet doen vind je op de website van jouw opleiding.

Behaalde resultaten in het buitenland worden omgezet naar V/ONV (voldoende/onvoldoende). Daarnaast worden de oorspronkelijke vakken en cijfers geregistreerd in Osiris en afgedrukt op het Internationaal Diploma Supplement. De resultaten tellen niet mee voor je gemiddelde. Je resultaten worden, over het algemeen, opgenomen in je profileringsruimte. Het omzetten van in het buitenland behaalde studiepunten en cijfers is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling van je opleiding.

De meeste Europese universiteiten gebruiken EC en normaal gesproken behaal je 30 EC per semester. Voor de universiteiten die geen EC gebruiken is een omrekentabel beschikbaar. 

Je haalt dan minder dan 30 EC. Je zal dat een op ander moment binnen je studie een ander vak moeten doen om de niet gehaalde studiepunten te compenseren. Je dient wel goed na te gaan wat dit betekent voor je Erasmusbeurs. Om deze te behouden dien je namelijk minimaal 22,5 EC in het buitenland behaald te hebben.

Het aantal contacturen op de universiteit zal per bestemming verschillen, waardoor het per bestemming verschilt hoeveel tijd je hebt om zelf in te delen.

Je zal waarschijnlijk wel tijd hebben om te reizen tijdens je uitwisseling. Je kan bijvoorbeeld wat eerder naar je bestemming afreizen voordat het semester begint om je nieuwe woonplaats en de omgeving te verkennen. Daarnaast kiezen veel studenten ervoor om na hun uitwisseling nog even te blijven om te reizen. Ook heb je mogelijk onderwijsvrije weken waarin je kan reizen. Het Erasmus-netwerk ESN is in veel steden actief en organiseert vaak ook reizen waar je aan kan deelnemen, het kan lonen om hen op te zoeken.

Of je mag werken tijdens je uitwisseling verschilt per bestemming. Buiten Europa is het afhankelijk van de voorwaarden van een eventueel visum en verzekering. Binnen Europa kan werken gevolgen hebben voor je verzekering.

Hoewel een bijbaan wellicht een leuke toevoeging kan zijn, raden wij het niet aan om te werken tijdens je exchange, als dit financieel haalbaar is. Je bent maar voor een beperkte tijd op je bestemming en zal vaak ook veel willen ondernemen. Om je volledig te kunnen focussen op je ervaring van studeren in het buitenland raden wij het af om de verplichting van werk aan te gaan.

Sommige partneruniversiteiten bieden kamers aan op de campus, bij andere universiteiten moet je dit zelf regelen. Op de bestemmingenpagina van de Universiteit Utrecht staat per bestemming (onder het kopje ‘housing assistance’) aangegeven hoe je accommodatie kan regelen en wat de gemiddelde kosten zijn. Dit soort informatie wordt ook veelal vermeld op de website van de partneruniversiteit. Ook kan je studenten die eerder naar deze bestemming zijn geweest om hulp vragen.

Alternatieve bronnen zijn facebookpagina’s en de website van Housing Anywhere.

Aanmelding en Selectie

Je meldt je aan via Osiris. De instructies voor hoe je je moet aanmelden vind hier.

De deadline is 2 december 2019, 12:00 uur, als je in 2020/2021 naar het buitenland wil.

Let op:

 • Een onderdeel van je aanmelding is je Studyplan en een motivatiebrief. Je Studyplan moet ondertekend worden door de Contactpersoon Buitenland van jouw opleiding. Let er dus op dat je op tijd begint met dit proces.
 • Hoewel je een top 3 van bestemmingen opgeeft, baseer je je Studyplan en motivatiebrief op je 1e keuze.
 • Alle documenten moeten aangeleverd worden in het Engels.

Je gehele dossier wordt gelezen door de verantwoordelijke exchange coördinator van de Universiteit  Utrecht. Dat betekent dat aanmeldingen voor facultaire bestemmingen worden gelezen door één van de coördinatoren van het International Office Geesteswetenschappen, terwijl aanmeldingen voor universiteitsbrede bestemmingen worden doorgestuurd naar het universiteitsbrede International Office. Je motivatiebrief wordt niet gelezen door de gastuniversiteit.

In dit filmpje staan veel nuttige tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Bovendien organiseert het International Office Geesteswetenschappen elk jaar een workshop motivatiebrief schrijven.

Voor de facultaire bestemmingen selecteren we op basis van je gehele aanmelding, inclusief het Studyplan en de motivatiebrief. We starten altijd met de eerste keuze.

Is je eerste keuze een universiteitsbrede bestemming, dan zetten we je dossier door naar het universiteitsbrede International Office. Wanneer zij meer aanmeldingen dan beschikbare plekken hebben wordt er geselecteerd op basis van loting.

In het verleden is gebleken dat de meeste studenten geselecteerd kunnen worden voor de bestemming van hun eerste keuze. We kunnen dit helaas niet garanderen vanwege de limieten in het aantal plekken per bestemming. Als je niet geselecteerd wordt voor je eerste keuze proberen we je te plaatsen op je tweede of derde keuze.

We begrijpen dat je het liefst naar de bestemming van je eerste keus zou gaan, maar vergeet niet dat een uitwisseling een onvergetelijke en unieke ervaring is, ongeacht de bestemming.

We streven ernaar om eind januari de uitkomst van de selecties te communiceren. We zullen dit via e-mail laten weten.

We verwachten dat je plannen om op uitwisseling te gaan realistisch zijn. Bij sommige bestemmingen zijn er meer geïnteresseerde studenten dan plekken. Houd er dus rekening mee dat andere studenten waarschijnlijk heel graag jouw plek hadden gekregen. We kunnen echter natuurlijk niemand dwingen om naar het buitenland te gaan. Omstandigheden kunnen altijd veranderen en er is ruimte om je beslissing te heroverwegen en je uitwisseling te annuleren.

Op 2 december om 12:00 sluit het systeem. Aanmeldingen die dan niet zijn ingediend kunnen we niet meenemen in de selectie. Ook bij onvolledige of foutieve aanmeldingen houden wij ons het recht voor deze niet mee te nemen in de selectieronde.

Aanmelden voor de exchangeplekken die hierna nog over zijn kan pas weer vanaf half februari. Deze restplaatsen worden gepubliceerd op de website. Als daar geen bestemming tussen staat die jij interessant vindt zul je helaas weer moeten wachten tot het collegejaar dat erop volgt.

Contact en begeleiding

De International Offices van de Universiteit Utrecht zullen je voornamelijk ondersteunen tijdens het oriënteren en aanmelden voor de uitwisseling. Zij verzorgen voorlichtingsbijeenkomsten over studeren in het buitenland en vanaf oktober kun je een afspraak maken met één van de exchangecoördinatoren. Bovendien selecteren zij jou voor een uitwisseling.

Tijdens je exchange zal het International Office van de partneruniversiteit je aanspreekpunt zijn.

Als je problemen ondervind op je bestemming kan je altijd contact opnemen met het International Office van de Universiteit Utrecht! We kunnen bemiddelen tussen jou en de partner waar dat nodig is.

In de studentverslagen die op de bestemmingenpagina staan, hebben studenten in veel gevallen hun emailadres achtergelaten. Dat betekent dat zij ervoor openstaan dat je contact opneemt in geval van vragen over een specifieke bestemming. Let wel: het kan voorkomen dat sommige bestemmingen geen recente of helemaal geen verslagen hebben. Dat betekent dat hier onlangs geen studenten naartoe zijn gegaan. In dit geval kun je voor specifieke bestemmingen contactgegevens opvragen bij het International Office. Zij kunnen je dan wellicht in contact brengen met een inkomende uitwisselingsstudent die op dit moment in Utrecht studeert.

Tijdens je uitwisseling kun je bij het International Office van de partneruniversiteit terecht voor alle praktische zaken. Uiteraard is het International Office van de Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling ook nog steeds bereikbaar.

International Office Humanities

Our front desk is currently closed until further notice. This means that there are no walk-in hours and it is not possible to make an appointment.  

You can reach us in the following ways:

Please mention your student number in all correspondence!

Documents

We are unable to sign physical documents. If you need to have a document signed, please send it to us via email.

Mailing address

Drift 10, 3512 BS Utrecht
+31 (0)30 253 6046

internationaloffice.hum@uu.nl

Walk-in office hours

Our front desk is currently closed.

Making an appointment

Send an email to internationaloffice.hum@uu.nl.
 

Handing in and picking up documents

Send an email to internationaloffice.hum@uu.nl.