Vastgoed en omgevingsrecht

Inhoud

Bij vastgoedprojecten speelt vaak een veelheid aan belangen en partijen een rol. Denk aan complexe gebiedsontwikkelingen waarbij woningen, bedrijven, energievoorzieningen en infrastructuur moeten worden gerealiseerd, maar ook aan de realisering van een klein woningbouwproject in de uiterwaarden van een rivier, binnen bestaand stedelijk gebied of nabij een natuurgebied. Bij zo’n ontwikkelingsproject zijn vaak zowel publieke als private partijen betrokken die te maken hebben met financiële, maatschappelijke, ruimtelijke, milieu en technische belangen. Urgente opgaven als klimaatverandering, het woningtekort en de energietransitie maken de ontwikkeling van dergelijke projecten steeds complexer. De wet- en regelgeving die betrekking heeft op vastgoed is veelomvattend en treft zowel het privaatrecht als het publiekrecht. Gedacht kan worden aan goederenrechtelijke aspecten zoals hypotheekrechten en appartementsrechten, koop en levering van onroerende zaken, maar ook aan het omgevingsrecht zoals ruimtelijke ordening, milieuvergunningen en grondexploitatie.

De minor vastgoed en omgevingsrecht geeft een introductie in zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke aspecten van vastgoedontwikkeling en de wisselwerking daartussen. Ook komt aan bod hoe grond- en vastgoedontwikkeling werkt, hoe wordt het bedacht, gefinancierd en uitgevoerd.

Doel

Het doel van de minor Vastgoed en omgevingsrecht is om je inzicht te bieden in de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke vraagstukken die spelen bij vastgoedontwikkeling. De wisselwerking tussen het publiek- en privaatrecht en de veranderende maatschappelijke context waarbinnen de vraagstukken spelen, zijn daarbij centrale elementen. Je doet niet alleen juridische vaardigheden op om die vraagstukken te analyseren en oplossingen aan te dragen, maar ook krijg je inzicht in de financiering en uitvoering van grond- en vastgoedontwikkeling. De minor is geen vereiste, maar vormt wel een goede voorbereiding op de track recht voor een duurzame leefomgeving van de master staats- en bestuursrecht.

Cursussen (verplicht)

Periode 1 RGBUPRV011 Registergoederenrecht 
Periode 2 RGBUSBR008 Overheid en privaatrecht 
Periode 3 RGBUSBR015 Duurzame leefomgeving en recht 
Periode 4 GEO2-3214 Grond- en vastgoedontwikkeling 

NB: Bij grond- en vastgoedontwikkeling (periode 4) is sprake van een maximale capaciteit. Mocht de cursus vol zitten dan zal in overleg met de coördinator van de minor een alternatief worden gevolgd.

Ingangseisen

De minor is toegankelijk voor alle studenten Rechtsgeleerdheid. Voor de cursussen die deel uitmaken van deze minor kunnen bepaalde ingangseisen gelden. Raadpleeg hiervoor de cursusbeschrijvingen in de Universitaire Onderwijscatalogus.

Hoe je je aanmeldt, hangt af van of je al student bent aan de Universiteit Utrecht of niet.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kun je terecht bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid. Voor inhoudelijke vragen over de minor kun je contact opnemen met de coördinator van de minor: Marlon Boeve (m.n.boeve@uu.nl).

Het Studiepunt van het departement Rechtsgeleerdheid is het eerste aanspreekpunt voor studenten. Je kunt hier terecht met vragen over onderwijs, roosters, stages, examens, bijzondere tentamenvoorzieningen, toestemming voor keuzevakken buiten de opleiding, vrijstellingen, informatie over studeren in het buitenland en het aanvragen van het diploma. Hier kunnen ook afspraken met de studieadviseur worden geboekt.
 

  • Het Studiepunt is per email bereikbaar op studiepunt.rechten@uu.nl 
  • De balie van het Studiepunt (Janskerkhof 3) is geopend op maandag t/m donderdag van 11.00 - 16.30 uur (tussen 13:00-13:30 gesloten vanwege lunchpauze).
  • Het telefonisch spreekuur is op maandag t/m donderdag van 09:30 tot 11:00 uur. Tel: (030) 253 70 04

Het studiepunt is op vrijdag gesloten.

Een gewaarmerkte cijferlijst (transcript of records) kun je ook via email aanvragen. Vermeld je studentnummer in je mail.