Seksualiteit in Interdisciplinair Perspectief
Seksualiteit wordt nog vaak gezien als een niche-thema voor seksuologen, terwijl veel studenten in de sociale-, gedrags-, en geesteswetenschappen er in hun latere werk mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als psycholoog of pedagoog, maar ook als beleidsmaker, onderwijskundige, gezondheidswetenschapper, communicatiemedewerker, enzovoorts.
Maatschappelijke vraagstukken zoals #metoo, LHBTI+ discriminatie, seksuele ongelijkheid, gebrekkige kennis rond soa’s en anticonceptie, stigmatisering rond abortus en seksuele vorming, vragen erom dat er met enige kennis van zaken mee omgegaan wordt.
Ben je geïnteresseerd in vraagstukken rond seksualiteit, gender, seksuele en reproductieve gezondheid, en seksueel welzijn? Dan kun je de minor Seksualiteit in Interdisciplinair Perspectief volgen.
Deze minor is interdisciplinair van aard en bestaat uit een aantal cursussen van verschillende bacheloropleidingen; Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, Psychologie, Culturele Antropologie en Media en Cultuur (Geesteswetenschappen). In deze minor verkrijg je dus kennis, perspectieven en inzichten op verschillende thema’s binnen het veld, leer je deze kennis toepassen en bevragen en leer je met respect voor verschillende perspectieven in gesprek te gaan over gevoelige thema’s. Zo verwerf je niet alleen nieuwe kennis, maar raak je ook bekend met de snijvlakken tussen verschillende disciplines en perspectieven. Deze minor is géén klinische seksuologie-minor, de minor leidt niet op tot seksuologisch therapeut of behandelaar van mensen met seksuele problemen. Hoewel er één cursus gericht is op het klinisch psychologisch perspectief, hebben de andere cursussen vaak een bredere insteek op seksualiteit en seksuele en reproductieve gezondheid.
De minor bestaat uit 4 cursussen van 7,5 ECTS. Je hebt de ruimte om te kiezen uit 6 cursussen, waarbij de cursus ‘Seksualiteit en Samenleving’ verplicht is. Het is mogelijk om de minor in een semester te volgen of in een jaar, en het is ook mogelijk om er meerdere jaren over te doen. Deze minor biedt geen allesomvattend overzicht van ‘alles wat er te weten is’ over de thema’s seksualiteit, gender, seksuele en reproductieve gezondheid en seksueel welzijn, maar doet wel handreikingen voor grote maatschappelijke thema’s en biedt ook handvatten om onderwerpen binnen deze thema’s zelf te onderzoeken en bespreekbaar te maken. Er kan enige overlap zijn in thematiek tussen cursussen onderling of cursussen die je eerder volgde. Tegelijkertijd kunnen niet alle onderwerpen (expliciet) aan bod komen. Toch denken wij dat met iedere samenstelling van 4 cursussen uit de 6 mogelijke cursussen een stevige interdisciplinaire basis gelegd wordt voor kennis, inzichten en gespreksvaardigheden over seksualiteit.
De verplichte cursus Seksualiteit en Samenleving (Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, blok 2) is gericht op belangrijke basiskennis op het gebied van maatschappelijk relevante seksuele gezondheidsthema’s zoals geslacht en gender, seksuele oriëntatie, reproductieve gezondheid en rechten (bijv. abortus en anticonceptie), seksuele autonomie, seksueel plezier. Het gaat hierbij om thema’s die ethisch en politiek uitdagend zijn. Studenten leren deze thema’s beschouwen, analyseren en op sociaal veilige manier bespreken vanuit verschillende perspectieven, met oog voor referentiekaders en positionaliteit. Hoorcolleges worden gecombineerd met ‘college tours’ en dialoogworkshops. De voertaal is Nederlands, maar de literatuur is grotendeels Engels en de hoorcolleges kunnen soms in het Engels zijn.
Voor deze cursus geldt voor het jaar 2024-2025 een maximum aantal studenten. Studenten die ingeschreven staan voor de minor krijgen wel voorrang bij plaatsing.
Studenten kiezen daarnaast 3 cursussen uit de volgende 5 opties:
- De cursus Gender, Intersectionality & Cultural Critique (Media and Culture, blok 1) is een introductie tot Gender Studies binnen de Geesteswetenschappen, die je traint om vanuit een kritisch, intersectioneel perspectief machtsverhoudingen in media, kunst, en cultuur uitingen te bevragen. De voertaal is Engels. NB: de cursus wordt gegeven aan de faculteit der Geesteswetenschappen. Let op! Je moet je voor het inschrijven voor de cursussen van de Faculteit Geesteswetenschappen houden aan de inschrijfdeadlines van de Faculteit Geesteswetenschappen.
- De cursus Antropologie van gender en seksualiteit (Culturele Antropologie, blok 1) benadert gender, sekse en seksualiteit als centrale principes die het maatschappelijke leven ordenen en waardoor machtsverhoudingen worden geconstrueerd. Studenten leren deze concepten vanuit een antropologisch perspectief te analyseren en verscherpen op die manier hun begrip voor de culturele en historische situering van hedendaagse ideeën over en praktijken van gender en seksualiteit. De voertaal is Nederlands, maar de literatuur is grotendeels Engels. NB: de cursus staat niet open voor bijvakkers, met uitzondering voor LAS studenten met hoofdrichting Culturele Antropologie en studenten die ingeschreven staan voor de minor. Voor deze cursus geldt voor het jaar 2024-2025 een maximum aantal studenten. Studenten die ingeschreven staan voor de minor krijgen wel voorrang bij plaatsing. Schrijf je dus op tijd in voor dit vak. Studenten die ingeschreven staan voor de minor en dit vak willen volgen, sturen een mail met een bewijs van inschrijving van de minor naar het onderwijssecretariaat van culturele antropologie, Mira Mar Azofra Gomez: m.azofra@uu.nl.
- De cursus Seksualiteit vanuit een Klinisch Psychologisch Perspectief (Klinische Psychologie, blok 2) biedt studenten inzicht in de belangrijkste theorieën en empirisch onderzoek op het gebied van de klinische seksuologie, met speciale aandacht voor seksuele problemen vanuit een biopsychosociaal perspectief, maar ook voor positieve seksualiteit. Voor deze cursus wordt enige basiskennis over sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethoden en psychologie/ gedragswetenschappen bekend verondersteld. Voor deze cursus geldt voor het jaar 2024-2025 een maximum aantal studenten. Studenten die ingeschreven staan voor de minor krijgen wel voorrang bij plaatsing.
- De cursus Interpersoonlijke Processen (Social, Health And Organizational Psychology, blok 3) besteedt aandacht aan intieme relaties en conflicthantering vanuit een sociaalpsychologisch perspectief. Daarbij hoort ook seksualiteit. Binnen deze cursus is de mogelijkheid om de opdracht over een zelfgekozen thema te doen, voor studenten van deze minor zal dat gerelateerd zijn aan seksualiteit/ seksuele relaties. De voertaal is Nederlands. Voor deze cursus is enige voorkennis op het gebied van de sociale psychologie wenselijk.
- De cursus Youth and Sexuality (Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, blok 4) beoogt studenten kennis en inzicht te bieden in theorie en empirie rond seksuele ontwikkeling en seksueel gedrag van jongeren. Ook leren studenten deze kennis toepassen, analyseren en evalueren. Deze cursus is ook onderdeel van het youth-studiepad binnen ISW en enkele andere minoren. De voertaal van deze cursus is Engels.
Code | Cursus | Blok/timeslot | Niveau | Coördinator |
---|---|---|---|---|
MC2V24002 | Gender, Intersectionality & Cultural Critique* | 1 | 2 | Dr. Koen Leurs |
202200014 | Antropologie van gender en seksualiteit | 1/C | 2 | Dr. Marlene Schäfers |
202400010 | Seksualiteit en Samenleving (verplicht) | 2/C | 2 | Dr. Jenneke van Ditzhuijzen |
202400185 | Seksualiteit vanuit een Klinisch Psychologisch Perspectief | 2/B | 2 | Dr. Femke van den Brink |
200401045 | Interpersoonlijke processen | 3/B | 3 | Dr. Reine van der Wal |
201800003 | Youth and Sexuality | 4 | 2 | Dr. Margreet de Looze |
*Let op! Je moet je voor het inschrijven voor de cursussen van de Faculteit Geesteswetenschappen houden aan de inschrijfdeadlines van de Faculteit Geesteswetenschappen. Deze deadlines kunnen afwijken van de deadlines die vanuit FSW worden gesteld.
Aanmeldprocedure
Er zijn geen ingangseisen voor deze minor. Wel wordt voor studenten van buiten de sociale wetenschappen enige basiskennis verwacht over sociaalwetenschappelijke benaderingen en onderzoeksmethoden, of de interesse om dit bij te leren. Sommige van de cursussen hebben wel ingangseisen of verwachten dat bepaalde basiskennis bekend is. Raadpleeg daarvoor altijd de onderwijscatalogus van de cursussen zelf. NB. In veel gevallen zijn er mogelijkheden om eventuele kennislacunes bij te spijkeren. Vraag dit na bij de cursuscoördinator.
Studenten met een achtergrond in de Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, Antropologie, Psychologie, Pedagogiek, Onderwijskunde, Sociologie, Media en Cultuur, Taal en Cultuur Studies (TCS), Liberal Arts and Sciences (LAS), Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW) met een interesse in seksuele gezondheid en welzijn, seksualiteit en gender, behoren tot de directe doelgroep van deze minor, maar ook studenten van andere studierichtingen zijn welkom als ze voldoen aan de ingangseisen voor de cursussen en/of bereid zijn om zich te ontwikkelen. Neem bij twijfel contact op met de minor coördinator.
Studenten van de Universiteit Utrecht
Je schrijft je via OSIRIS Student in voor deze minor. Op Osiris vind je onder 'Inschrijven' het tabblad ‘Inschrijven op minors’, waaronder ook de minor Seksualiteit in Interdisciplinair Perspectief.
Let op! Het inschrijven voor een minor betekent niet dat je ook automatisch ingeschreven staat voor de cursussen die bij de minor horen. Je schrijft je afzonderlijk voor de cursussen in. Houd dus rekening met verschillende inschrijfperiodes, zie de inschrijvingsperiode van de Faculteit Sociale Wetenschappen (pdf) en de inschrijvingsperiode van de Faculteit Geesteswetenschappen.
Let op: ISW-studenten, opgelet! De vakken Seksualiteit en Samenleving en Youth & Sexuality zijn ook ISW-majorkeuzevakken. Je krijgt daarom niet automatisch de minor-aantekening, er mag namelijk niet meer dan één vak overlappen in majorkeuzevakken en profileringsvakken zoals van een minor. Dit kun je voorkomen door te zorgen door nog een ander majorkeuzevak van ISW te kiezen.
Denk er ook aan dat veel van deze cursussen populair zijn, ook bij mensen die de minor niet volgen, en dat sommige cursussen daarom snel vol zullen zitten. Let tot slot goed op de ingangseisen van de losse cursussen. Zo is de cursus Antropologie van Gender en Seksualiteit niet open voor bijvakkers, maar wel voor studenten die staan ingeschreven voor de minor. Studenten die ingeschreven staan voor de minor en dit vak willen volgen, sturen een mail met een bewijs van inschrijving van de minor naar het onderwijssecretariaat van culturele antropologie, Mira Mar Azofra Gomez: m.azofra@uu.nl.
Voor de cursus Seksualiteit in Samenleving geldt voor het jaar 2024-2025 een maximum aantal studenten. Studenten die ingeschreven staan voor de minor krijgen wel voorrang bij plaatsing.
Studenten buiten de Universiteit Utrecht
Studeer je aan een andere Nederlandse instelling, schrijf je dan via het bijvakonderwijs in voor de cursussen van de minor. Je maakt hiervoor gebruik van een aanmeldformulier op OSIRIS Aanmelding. Op dit formulier kun je ook aangeven welke minor je wilt volgen. Het Studie-informatiepunt (STIP) van de faculteit Sociale Wetenschappen schrijft je vervolgens in voor de minor en de bijbehorende cursussen. NB: er zijn max. 10 plekken beschikbaar voor bijvakstudenten in deze minor, in collegejaar 2024-2025.
Minorverklaring
Als student aan de Universiteit Utrecht wordt de minor op je officiële cijferlijst vermeld, mits je aan alle eisen hebt voldaan.
Als je geen student van de Universiteit Utrecht bent en de minor als bijvakstudent volgt, kan het handig zijn een minorverklaring aan te vragen. Hiermee kun je aantonen de minor succesvol te hebben afgerond. Deze verklaring vraag je aan via het tabblad Zaak in Osiris Student. Let op: Je moet dan wel voor de minor zijn inschreven en dus niet enkel voor afzonderlijke cursussen.
Masterprogramma's
Deze minor geeft géén toegang tot specifieke academische masters Interdisciplinaire sociale wetenschap (zie toelatingseisen van het desbetreffende masterprogramma).
Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met minor coördinator dr. Jenneke van Ditzhuijzen, e-mail minorseksualiteit@uu.nl.