Informatica

(Minor)

Deze minor is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in Informatica. Voor studenten die al een major in Informatica, Informatiekunde of Kunstmatige Intelligentie volgen, is deze minor niet (of minder) geschikt.

In elke opleiding en in elke werkkring krijg je te maken met informatie- en communicatietechnologie. Iedereen kan wel tekstverwerken en presentaties maken en het internet gebruiken, en in je eigen opleiding leer je specifieke software voor je vakgebied te gebruiken. Maar om te overleven in de ICT-jungle, en voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen is het handig om wat meer achtergronden van de informatica te kennen. Een minor informatica kan daarom een goede aanvulling zijn op je eigen major. 

Je kunt de minor zelf samenstellen door vier vakken (van elk 7,5 EC) te kiezen uit vrijwel het gehele aanbod aan vakken van de opleiding informatica. Als voorkennis moet je uitgaan van Wiskunde B op vwo-niveau; daarnaast zullen niveau-2 en niveau-3 vakken verdere voorkennis vereisen.  

We raden aan om in blok 1 of 2 te beginnen met een vak waar je leert programmeren (tenzij je dat al kan); geschikte vakken daarvoor zijn Imperatief programmeren (INFOIMP, blok 1) of  Modelleren en programmeren (INFOB1MNP, blok 2). Daarna kun je verder gaan met meer specifieke programmeertechnieken voor in netwerken samenwerkende computers, of bijvoorbeeld dieper in gaan op de technische kant van kunstmatige intelligentie.

Vakinformatie en planning 

In de Cursusplanner kan je meer informatie over de vakken vinden, een vrijblijvend plan maken, en het bijbehorende rooster genereren. Overleg je plannen en de haalbaarheid daarvan vervolgens eerst met de studieadviseur:

  • Voor studenten met major Kunstmatige Intelligentie: de vakken INFOIMP, INFOB1MNP, INFODS en INFOB3TC kun je niet kiezen, omdat soortgelijke vakken al in je hoofdopleiding zitten. 
  • Voor studenten met major Informatiekunde: de vakken INFOIMP, INFOB1MNP, INFOMSO en INFODB kun je niet kiezen, omdat soortgelijke vakken al in je hoofdopleiding zitten. 

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van samenhangende pakketten en de volgorde waarin de vakken het beste gevolgd kunnen worden. We gaan steeds uit van één vak in elke periode, waarmee je de 4 vakken van de minor in een jaar halftijds kan afronden; dit kan, afhankelijk van je keuzes, binnen één academisch jaar, of verspreid over je tweede en derde jaar. We tonen ook alternatieven die in een half jaar voltijds afgerond kunnen worden. 

Inschrijven

Je kunt je in OSIRIS online inschrijven voor deze minor. De OSIRIS-code is INFOINCA. Daarnaast schrijf je je ook via OSIRIS online in voor de vakken waarmee je de minor wilt invullen. Overleg je keuze en de haalbaarheid daarvan eerst met de studieadviseur.

Voor vragen over je inschrijving: science.inform.ba@uu.nl.

Bestellen benodigde boeken en dictaten

wo4you.nl