Europa in de vroegmoderne wereld, 1400-1800

De vroegmoderne tijd (rond 1400-1800) kende culturele, artistieke en politieke ontwikkelingen die ver van ons af lijken te staan, maar nog altijd een belangrijke stempel drukken op de manier waarop we onszelf en de wereld begrijpen. De razendsnelle verspreiding van de boekdrukkunst, de protestantse Reformatie en de katholieke reactie daarop, Europees kolonialisme, de opkomst van geschreven volkstalen en de Ottomaanse expansie in delen van Europa zijn daar enkele voorbeelden van.

Aanmelden tussen 2 juni en 20 juni 2025

Zorg dat je je aanmeldt voor de minor én voor de losse cursussen!

Inhoud minor

In deze minor onderzoek je vanuit interdisciplinair perspectief culturele, artistieke en politieke ontwikkelingen in de vroegmoderne periode, die allemaal sterk met elkaar verweven zijn. In de minor wordt niet alleen aandacht besteed aan kunst, architectuur en literatuur, maar ook aan de sociale en politieke structuren van de vroegmoderne wereld. Je gaat op zoek naar de complexe voorgeschiedenis van globalisering en de soms mensonterende situaties die daaruit ontstonden op lokaal en mondiaal niveau. Je analyseert hoe vormen van culturele en economische bloei vaak aangewakkerd werden door conflict en competitie, bijvoorbeeld tussen landen en steden, kunstenaars en kunstvormen, ideologieën en religies.

Samen bieden de vier vakken in deze minor je de kans om je kennis van de vroegmoderne periode te verbreden, over de grenzen van je eigen discipline te kijken en de mooie, maar soms ook lelijke wortels van onze hedendaagse maatschappij te ontdekken. Door middel van bezoeken aan bijv. musea, archieven, kerken en andere vroegmoderne instituties en monumenten in de publieke ruimte leer je herkennen hoe de vroegmoderne tijd doorwerkt in ons denken en handelen.

De minor ‘Europa in de vroegmoderne wereld, 1400-1800’ bestaat uit vier verplichte cursussen van samen 30 EC. Iedere cursus is interdisciplinair opgezet en wordt gedoceerd door experts uit verschillende disciplines (geschiedenis, kunstgeschiedenis, talen en culturen, religiewetenschappen).

Studieprogramma

De minor Europa in de vroegmoderne tijd bestaat uit 4 verplichte cursussen (30 EC) waarin we bekijken welke institutionele, economische en culturele factoren steeds bijdroegen aan het ontstaan van bloeiperioden in verschillende delen van Europa.

Aanmelden en inschrijven

Hoe je je aanmeldt, hangt af van of je al student bent aan de Universiteit Utrecht of niet.

Meer weten?

Neem voor vragen of meer informatie over je aanmelding contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.