Duurzaamheid en recht
INHOUD
Op welke wijze kan het recht een bijdrage leveren aan de realisering van een duurzame(re) leefomgeving? Dat is de vraag die centraal staat in deze minor. De kwaliteit van de leefomgeving in Nederland staat namelijk onder druk. Er is ruimte nodig voor nieuwe woningen, wegen, industrie en landbouw, maar ook voor zonneparken en windturbines. En die ruimte is schaars. De uitstoot van broeikasgassen zal op grond van het Klimaatakkoord van Parijs moeten worden tegengegaan. Daarnaast zal de leefomgeving moeten worden aangepast om de gevolgen van klimaatverandering, zoals verdroging, zeespiegelstijging en intensievere regenbuien, het hoofd te kunnen bieden. De landbouw en industrie staan voor de opgave om duurzamer te worden. Al deze opgaven, die meestal ook een Europese dimensie hebben, houden verband met elkaar en hebben grote gevolgen voor de inrichting van ons land. In deze minor staat de rol van het recht bij bovengenoemde vraagstukken centraal.
Na een schets van de bredere context van het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ in het gelijknamige vak (periode 1), zal in de andere vakken aan de orde komen hoe het recht daaraan bijdraagt (of zou kunnen bijdragen). In het vak Duurzame leefomgeving en recht maak je actief kennis met het systeem van het omgevingsrecht, in het bijzonder het ruimtelijke ordeningsrecht, het milieurecht en het waterrecht. De belangrijkste juridische instrumenten die het omgevingsrecht de verschillende overheden biedt om een duurzame(re) leefomgeving te bewerkstelligen zullen worden besproken. De inzet van deze instrumenten kan ingrijpende gevolgen hebben voor burgers en bedrijven, zoals de verlening of weigering van overheidstoestemmingen voor windmolenparken of vervuilende industrie. Daarom zal ook aan de (juridische) positie van burgers en bedrijven aandacht worden besteed. Daarbij word je uitgedaagd om mee te denken over actuele praktijkcasus en mogelijke oplossingen voor omgevingsrechtelijke vraagstukken aan te dragen.
Overheden kunnen ook privaatrechtelijke instrumenten inzetten voor de realisering van de duurzaamheidsopgaven, zoals het sluiten van (bevoegdheden)overeenkomsten. Deze privaatrechtelijke instrumenten, komen in het vak ‘Overheid en Privaatrecht’ aan de orde. Daarnaast wordt stilgestaan bij de mogelijkheden die burgers hebben om de overheid civielrechtelijk aansprakelijk te stellen voor het niet of niet voortvarend genoeg beschermen van de fysieke leefomgeving, waarvan we de laatste tijd steeds meer voorbeelden zien. De Urgenda-zaak, waarin de rechter van oordeel was dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door te weinig voortvarend klimaatbeleid te voeren, is daarvan een bekend voorbeeld.
Tot slot wordt in het vak Klimaat en recht ingezoomd op de enorme uitdagingen waar Nederland de komende jaren op het gebied van klimaatverandering voor komt te staan. Het doel van dit vak is om studenten verbredend en verdiepend inzicht te geven in de veelzijdige en complexe juridische aspecten van de klimaatproblematiek. Naast het nationaalrechtelijke perspectief komen ook de Europeesrechtelijke en internationaalrechtelijke perspectief aan de orde. De cursus heeft een sterke context- en praktijkdimensie. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de betrokkenheid van praktijkexperts bij het onderwijs en een excursie naar een sprekende projectlocatie.
Kortom, dit is een praktijkrelevante minor voor rechtenstudenten die geïnteresseerd zijn in actuele duurzaamheidsvraagstukken en benieuwd zijn hoe het recht bijdraagt of zou kunnen bijdragen aan oplossingen voor deze vraagstukken.
DOEL
Het doel van de minor Duurzaamheid en recht is om je inzicht te bieden in de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke vraagstukken die spelen bij duurzaamheids- en klimaat vraagstukken die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Je doet niet alleen juridische vaardigheden op om die concrete vraagstukken te analyseren en oplossingen aan te dragen, maar ook krijg je inzicht in de bredere maatschappelijke context daarvan.
De minor is geen vereiste, maar vormt wel een goede voorbereiding op de track recht voor een duurzame leefomgeving van de master staats- en bestuursrecht en de master Law and Sustainability.
CURSUSSEN
Periode 1: GEO1-2103 Duurzame ontwikkeling
Periode 2: RGBUSBR008 Overheid en privaatrecht
Periode 3: RGBUSBR015 Duurzame leefomgeving en recht
Periode 4: RGBUSBR027 Klimaat en recht
INGANGSEISEN
Als ingangseis geldt dat je aan een universiteit studeert of je propedeuse op hbo-niveau hebt gehaald. De minor is bedoeld voor 3e jaar rechtenstudenten.
AANMELDEN EN INSCHRIJVEN
Hoe je je aanmeldt, hangt af van of je al student bent aan de Universiteit Utrecht of niet.
MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kun je terecht bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid. Voor inhoudelijke vragen over de minor kun je contact opnemen met de coördinator van de minor: Frank Groothuijse (F.A.G.Groothuijse@uu.nl).
Het Studiepunt van het departement Rechtsgeleerdheid is het eerste aanspreekpunt voor studenten. Je kunt hier terecht met vragen over onderwijs, roosters, stages, examens, bijzondere tentamenvoorzieningen, toestemming voor keuzevakken buiten de opleiding, vrijstellingen, informatie over studeren in het buitenland en het aanvragen van het diploma. Hier kunnen ook afspraken met de studieadviseur worden geboekt.
- Het Studiepunt is per email bereikbaar op studiepunt.rechten@uu.nl
- De balie van het Studiepunt (Janskerkhof 3) is geopend op maandag t/m donderdag van 11.00 - 16.30 uur (tussen 13:00-13:30 gesloten vanwege lunchpauze).
- Het telefonisch spreekuur is op maandag t/m donderdag van 09:30 tot 11:00 uur. Tel: (030) 253 70 04.
Het studiepunt is op vrijdag gesloten.
Een gewaarmerkte cijferlijst (transcript of records) kun je ook via email aanvragen. Vermeld je studentnummer in je mail.