Dankjewel voor het kijken van onze Eat the Frog video! Hopelijk was je hiermee geen belangrijke taken aan het uitstellen. En mocht dat wel het geval zijn, geen probleem en welkom bij de club! Wij mensen hebben een natuurlijke neiging om het leuke op te zoeken en het minder leuke te vermijden. Herken je dat? Hiermee maak je het jezelf soms onnodig lastig. Want de minder leuke taken blijven je zo achtervolgen. Ook worden ze vaak onnodig groot gemaakt. Alles bij elkaar leidt dit tot frustratie en schuldgevoelens. Zonde van je energie!

Dus voortaan: Eat the frog, in the morning.
 

De truc is om dergelijke gedachten en gevoelens te voorkomen. Dat doe je door lastige of vervelende taken niet langer uit te stellen. Pak aan waar je tegenop ziet en doe dat bij voorkeur in de ochtend. Zo begint je dag goed en achtervolgt het je niet meer. Dat maakt je dag en nacht zowel leuker als rustiger.

Hieronder vind je een stappenplan om het Eat the Frog principe toe te passen.

Wat is jouw kikker? Heb je op het moment bepaalde taken die je maar blijft uitstellen? Of heb je vaak dezelfde taken die je maar blijft negeren tot het allerlaatste moment?

Gaat het om een taak of is het eigenlijk een project? Een taak kun je in maximaal een paar uur afronden. Een project is te groot om in een keer af te ronden. Van een project maak je deeltaken (kleine kikkertjes).

Schrijf de taken die je maar blijft uitstellen op papier of in een bestand. Begin met een werkwoord, want zo maak je er een activiteit van. Bijvoorbeeld:

- Aanpassen reflectieverslag
- Invullen belastingaangifte
- Opstellen 1e versie CV
- Opbellen oude stagebegeleider
- Schrijven conclusie scriptie

Eat the Frog nummer 1
- tijd over?
Eat the Frog nummer 2
- tijd over?
Eat the Frog nummer 3
- enzovoorts

 

Gefeliciteerd, de taak is volbracht! Haal een goede kop koffie, maak een lekkere lunch, doe even niks of zoek wat afleiding.

Meer leren over hoe om te gaan met tijd en taken?

Volg dan de workshop Bewust & effectief werken.