Dierenartsen aan het werk

Ontdek hoe breed het veterinaire werkveld is! Om bewust te kiezen wat je wilt doen na je studie, is het belangrijk om te weten wat je allemaal kunt kiezen. De filmpjes hieronder geven een beeld van functies en organisaties waar je kunt gaan werken. De (veterinaire) professionals vertellen over de uitdagingen in hun werk, hoe ze tot hun keuzes zijn gekomen en wat hun vak of werkveld zo leuk maakt. Bekijk alle filmpjes of klik op de filmpjes die gerangschikt staan per (loopbaan)vraag.

Wat als je een andere master wilt volgen?

WIL JE WETEN WAT ALUMNI DIERGENEESKUNDE ALLEMAAL DOEN?

Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met een alumnus of alumna van je opleiding of daarbuiten. Bijna alle afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen met je. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie kunt krijgen.

Wil je meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg dan de training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Het eerste jaar na afstuderen

Uit een alumnionderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in 2015 blijkt dat gemiddeld 97.8% van de alumni binnen 1 jaar na afstuderen werk had.

 • 92.8% van de alumni was werkzaam als dierenarts (zowel praktiserend als niet-praktiserend)
 • 3.3% was werkzaam op master niveau, maar niet als dierenarts
 • 1.7% was werkzaam in een functie onder master niveau.
 • 2,3% van de alumni had nog geen baan binnen 1 jaar na afstuderen, waarvan 1.7% wel eerder in het op master niveau had gewerkt. De overige 0.6% had alleen onder master niveau gewerkt.

Per differentiatie waren er kleine verschillen te zien in het eerste jaar na afstuderen:

 • Dierenartsen met differentiatie GD werkten gemiddeld 10.1 maanden, waarvan 8.6 maanden op master niveau en 7.8 maanden als dierenarts (praktiserend of niet-praktiserend).
 • Dierenartsen met differentiatie Paard werkten gemiddeld 10.3 maanden, waarvan 7.6 maanden op master niveau en 7.4 maanden als dierenarts.
 • Dierenartsen met differentiatie LH/VV werkten gemiddeld het meest: 11.1 maanden, waarvan 10.0 maanden op master niveau en 9.8 maanden als dierenarts.

Ontwikkeling beroepsgroep in de loop der jaren
De KNMvD houdt gegevens over de ontwikkeling van de gehele werkzame beroepsgroep in Nederland bij.
De afgelopen 15 jaar is het aantal practici ondernemers gedaald van 62,2% naar 41,6% gedaald. Het aantal practici in loondienst is juist gestegen van 11,0% naar 30,0%. Bovendien is er een lichte stijging te zien in niet-practici: van 26,8% naar 28,4%.

 

 

Ben je afgestudeerd, dan kun je als dierenarts aan de slag binnen een breed beroepsveld en bij een groot aantal verschillende soorten werkgevers.

Dierenarts in de dierenartsenpraktijk

 • Gezelschapsdierenpraktijk
 • Landbouwhuisdierenpraktijk
 • Paardenpraktijk/kliniek
 • Gemengde praktijk

Beleidsmedewerker Dier- en Volksgezondheid

Dierenarts in het bedrijfsleven of bij de Overheid

Onderzoeker (PhD)

Dierenarts in het onderwijs

 • Universiteit
 • Middelbaar Beroeps Onderwijs (agrarisch, diergezondheid)
 • Hoger Beroeps Onderwijs (agrarisch, diergezondheid)
 • Middelbare school (HAVO, VWO)

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.