IT-voorzieningen
Er wordt verwacht dat je beschikt over een laptop om actief deel te kunnen nemen aan het (online) onderwijs. Je maakt zelf een keuze voor een laptop. Houd daarbij rekening met onderstaande vereisten.
Algemene eisen
Om succesvol gebruik te kunnen maken van je laptop tijdens je studie, zijn er een aantal zaken die sterk worden aangeraden. Allereerst is het belangrijk dat het besturingssysteem (Windows/MacOS) en de gebruikte browser(versies) die zijn geïnstalleerd nog ondersteund wordt (dus niet verouderd is). Daarnaast wordt het ook aangeraden om over antivirussoftware te beschikken. Meer informatie over beveiliging van je computer vind je op de centrale studentensite.
SolisWorkspace
De universiteit biedt veel software die je nodig hebt voor jouw studie aan via SolisWorkspace. SolisWorkspace is bereikbaar vanaf computers en laptops met verschillende besturingssystemen:
- Microsoft Windows 10 en 11
- Mac OS X vanaf versie 10.11
- Linux (Ubuntu) (let wel: ondersteuning van Linux is beperkt)
Hoe je in 2 stappen start met SolisWorkspace lees je op deze informatiepagina over SolisWorkspace. Je vindt hier ook een link naar handleidingen van SolisWorkspace voor diverse besturingssystemen.
N.B. Je ziet daar ook ‘SolisWorkspace: Chromebook’ staan. Ook op Chromebooks kun je SolisWorkspace gebruiken maar omdat we er nog weinig ervaring mee hebben, raden wij deze (nog) niet aan. Onderaan de help-pagina van SolisWorkspace: Chromebook lees je over enkele beperkingen van Chromebooks.
Heb je al een laptop?
Indien je al beschikt over een laptop, is het zeer aan te raden de eigenschappen te toetsen aan de hierboven voorgeschreven eisen. Let er hierbij ook op dat de accuduur voldoende is, voor gebruik in onderwijs en bij formatieve toetsing. Als de laptop aan de eisen voldoet kan deze in ons onderwijs worden gebruikt. Indien deze niet voldoet kun je de laptop aanpassen of er voor zorgen dat je beschikt over een andere laptop.
Webcam
Naast bovenstaande vereisten is het belangrijk dat je laptop een webcam heeft, zodat je de mogelijkheid hebt om online onderwijs te volgen indien noodzakelijk.
Overige software
De faculteit zal bij de start van het onderwijs zorgen dat alle specifieke applicaties die je nodig hebt voor het diergeneeskundig onderwijs beschikbaar zijn. Een groot deel van de diergeneeskunde applicaties is beschikbaar via SolisWorkspace. De universiteit biedt daarnaast ook een aantal pakketten aan (zoals Microsoft Office 365) die je lokaal (en gratis) kunt installeren op je eigen laptop of computer. Meer specifieke informatie over beschikbare software vind je op de pagina over Gratis software voor studenten.
SURFspot
Je kunt, als student van de Universiteit Utrecht, met korting software en andere ICT-producten aanschaffen bij Surfspot.nl omdat de universiteit het gebruiksrecht betaalt. Sommige diensten worden zelfs geheel gratis aangeboden. Zie voor nadere informatie: https://www.surfspot.nl/. De Universiteit Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde zijn overigens geen partij bij een aankooptransactie.
Let op!
Gebruik je een afwijkend device of voldoet je laptop niet aan bovenstaande eigenschappen dan loop je het risico dat applicaties niet op je device/laptop werken.
UU brede informatie IT-voorzieningen
Solis-id en wachtwoord
Je Solis-id is je gebruikersnaam voor de meeste universitaire diensten en komt overeen met je 7-cijferig studentnummer, dat je ontvangt na je inschrijfverzoek in Studielink. Dit nummer kun je terugvinden in je ontvangen berichten. Als nieuwe student ontvang je je Solis-id per e-mail, samen met een link naar het wachtwoordportaal waar je jouw wachtwoord kunt instellen. Meer informatie vind je op de pagina over het Solis-id.
2FA
Naast je wachtwoord heb je ook 2FA nodig: twee-factor-authenticatie. Ook die heb je nodig voor veel universitaire diensten. Je stelt dit hier in. Het is erg belangrijk dat je jouw herstelcode (recovery code) opslaat tijdens het instellen.
Beveiliging
Veilig werken is belangrijk. Stel je voor dat iemand bij jouw data kan, of dat van anderen op straat ligt. Kijk op deze pagina wat we van jou verwachten.
Toegang tot (IT) systemen na uitschrijving
Na je uitschrijfdatum heb je nog drie maanden toegang tot IT-systemen van de universiteit (e-mail, U-schijf, OneDrive, etc.). Daarna heb je geen toegang meer tot je data en worden deze verwijderd.
Wat moet je regelen als je vertrekt?
- Zorg dat je persoonlijke e-mailadres in Osiris klopt, zodat je nog met de universiteit kunt corresponderen en wij met jou. Onderaan deze handleiding staat hoe je dit aanpast.
- Sla je persoonlijke data op, zoals e-mails die je wilt bewaren of data van je U-schijf, OneDrive, enzovoorts. Let op: dit geldt ook voor de OneDrive die je via de UU krijgt! Indien je OneDrive met (persoonlijke) data hebt gekoppeld op je mobiele telefoon, tablet of computer, kun je straks niet meer bij die data. Stel deze dus ook veilig.
- Handel alle overige zaken af.
Meer informatie over je account lees je op uu.nl/rollen. Hiernaar wordt ook verwezen in een e-mail die je krijgt wanneer je de universiteit verlaat. Neem bij vragen contact op met de ICT Servicedesk.
Osiris
In Osiris student kun je je inschrijven voor cursussen, je cijfers bekijken en je adresgegevens wijzigen.
Blackboard
Blackboard is de elektronische leeromgeving van de UU. Hier kun je o.a. opdrachten inleveren en wordt informatie gedeeld omtrent je vakken en studie.
SolisWorkspace
Als student aan de UU kan je via SolisWorkspace gratis gebruik maken van de software die je voor jouw studie nodig hebt. Denk aan SPSS, Mathematica, Matlab, Nvivo of Stella. Alles staat voor je klaar. Hoe het werkt, lees je in de handleidingen.
Software via de UU of SURFspot
De universiteit biedt naast SolisWorkspace ook een aantal applicaties en pakketten aan (zoals Microsoft 365 met Word, Outlook, Excel, etc.) die je lokaal kunt installeren op je eigen computer. Ook via SURFspot kun je korting krijgen op software (en hardware).
UU Videoplatform
Met het videoplatform kun je onderwijsgerelateerde kennisclips opnemen, uploaden, bewerken en delen. Dit kan thuis of in speciaal uitgeruste studio’s op de campus. Handleidingen vind je op de handleidingensite.
MyUU
De MyUU app biedt toegang tot je collegekaart, bibliotheekpas, persoonlijke rooster en je cijfers uit Osiris. Je kunt de app downloaden uit de Appstore.
Utrecht University wifi-netwerk
Op de campus kun je gebruik maken van het wifi-netwerk 'Utrecht University'. Je gebruikersnaam is je UU e-mailadres (bijvoorbeeld j.a.janssen@students.uu.nl). Werkt het niet? Vul dan je studentnummer@soliscom.uu.nl in. Je wachtwoord is het wachtwoord van je Solis-id.
Eduroam wifi-netwerk
Je kunt ook gebruik maken van eduroam. Dit is een landelijk wifi-netwerk voor alle onderwijsinstellingen. Je gebruikersnaam is je UU e-mailadres (bijvoorbeeld j.a.janssen@students.uu.nl). Je wachtwoord is het wachtwoord van je Solis-id. De mogelijkheden met eduroam zijn beperkter dan die van ‘Utrecht University’. Zo kun je beperkt gebruik maken van UU-diensten (zoals printen) en biedt het voornamelijk internettoegang.
Handleidingen
Handleiding om wifi in te stellen op jouw telefoon of laptop vind je op de handleidingensite. Oude apparaten die geen updates meer ontvangen kunnen om veiligheidsredenen mogelijk geen verbinding maken met de wifi-netwerken.
Alle studenten krijgen een UU e-mailadres. Je hebt je e-mailadres ontvangen op je privé-emailadres (wat in studielink staat) bij je inschrijving.
Zo log je in via je browser:
- Ga naar https://outlook.live.com
- Gebruik je UU-emailadres als gebruikersnaam (bijvoorbeeld: j.a.janssen@students.uu.nl) en je Solis-wachtwoord, en (indien nodig) je 2FA.
Je kunt ook je mail instellen op je telefoon of laptop. Hoe je dit doet, lees je op de handleidingensite.
Je kunt op verschillende plekken je data opslaan en delen met andere studenten of medewerkers. Hieronder geven we de mogelijkheden. Het gebruik van USB-sticks of schijven raden we af. Deze worden niet door ons geback-upt. Ook kan (gevoelige) informatie op straat komen te liggen.
OneDrive
Alle studenten kunnen tijdens hun studie gratis gebruik maken van OneDrive via de UU. Je kunt hier al je data veilig opslaan en je hebt 1 TB aan opslag. Let op: na je studie stopt de toegang tot deze OneDrive.
U-schijf
De U-schijf wordt uitgefaseerd. We adviseren deze niet meer te gebruiken.
SURFfilesender: delen van bestanden
Met SURFfilesender kun je bestanden delen met anderen, ook buiten de UU. Hierbij wordt de inhoud van je bestanden veilig verstuurd en kijkt niemand mee naar de inhoud. Bij andere openbare diensten kan dit anders zijn.
Bij sommige faculteiten is een eigen laptop voor je studie verplicht, bij anderen een advies. Ook de systeemeisen verschillen per faculteit (zie hieronder). Vraag dit na voor je eigen studie. Het is in het algemeen aan te raden dat je laptop geschikt is voor het werken met SolisWorkspace en dat je Office 365 kunt installeren.
De faculteit Bètawetenschappen, Sociale wetenschappen en Geowetenschappen hebben een eigen pagina met informatie. Andere faculteiten stellen geen specifieke eisen aan de hardware of communiceren dit zelf aan je.
Meer weten over IT?
Ga naar alle IT-voorzieningen of neem contact met ons op voor hulp.