In- en uitschrijving
Om deel te kunnen nemen aan het onderwijs op de Universiteit Utrecht moet je je zelf tijdig inschrijven voor cursussen. Daarnaast moet je jaarlijks de (her)inschrijving voor je opleiding aan de Universiteit Utrecht regelen. Ga je afstuderen of wil je tussentijds stoppen met je studie, dan moet je je ook zelf uitschrijven.
In- en uitschrijven cursussen
Inschrijven verplichte cursussen en het lijnonderwijs
Bij Diergeneeskunde schrijf je je per semester in voor de verplichte cursussen en voor het lijnonderwijs. Hiermee wijkt onze faculteit af van het centrale inschrijfperiodes.
- Je schrijft je zowel voor periode 1 als periode 2 (eerste semester) tegelijk in. Je schrijft je dan ook in voor het lijnonderwijs van het hele jaar.
- Je schrijft je zowel voor periode 3 als periode 4 (tweede semester) tegelijk in.
Vastgestelde inschrijfperiodes Diergeneeskunde 2024-2025
Inschrijven semester 1 | |
---|---|
Inschrijven semester 2 |
Procedure inschrijven DGK onderwijs
- Onderwijs- en Studentenzaken (OSZ) schrijft je in voor de cursussen van het eerste semester van het eerste jaar. Hierna regel je alle inschrijvingen zelf.
- Je schrijft je in via Osiris Student voor de verplichte cursussen tijdens de vastgestelde inschrijfperiodes.
- Bij Diergeneeskunde wijkt de inschrijfprocedure af van de UU brede inschrijfprocedure:
- Je schrijft je tijdens de inschrijfperiode van periode 1 in voor alle verplichte cursussen van semester 1 (periode 1 en 2) én het lijnonderwijs van het hele jaar.
- Je schrijft je tijdens de inschrijfperiode van periode 3 in voor alle verplichte cursussen van semester 2 (periode 3 en 4).
- Je ontvangt een bevestigingsmail via Osiris na inschrijving. Je bent automatisch ingeschreven voor de tentamens.
- Houd je bij het inschrijven aan de door DGK vastgestelde inschrijfperiodes en procedure. Anders word je niet ingedeeld voor het onderwijs en de tentamens en kun je niet deelnemen aan de cursus.
Ben je recidivist?* Schrijf je in zoals hierboven staat beschreven. Je wordt niet ingedeeld voor het onderwijs van de betreffende cursus. Mocht je nog een toetsmoment moeten volgen maar geen tentamen? Geef dit aan bij de cursus coördinator zodat je ingedeeld kan worden voor bijvoorbeeld een practicum of werkcollege-opdracht (WCO).
* Recidivist: je hebt een cursus afgerond met onvoldoende eindresultaat (cijfer lager dan een 5,5).
Uitschrijven cursussen
Besluit je om een cursus niet te volgen waarvoor je je al wel hebt ingeschreven, schrijf je dan tijdens de vastgestelde inschrijfperiodes uit. Als je niet (verder) kan deelnemen aan het onderwijs, dan is het van belang dat je per direct contact opneemt met OSZ.
Volg je een cursus niet terwijl je wel ingeschreven staat, dan komt er na afronding van de cursus een ND (niet deelgenomen) in je resultatenoverzicht te staan. Na inschrijving in een volgend academisch jaar voor de desbetreffende cursus word je geregistreerd als recidivist en word je niet ingedeeld voor het onderwijs.
Onderwijsindeling
Zodra het onderwijsrooster beschikbaar komt, wordt de bijbehorende onderwijsindeling gepubliceerd op Blackboard (in de module Bachelor algemeen). Via het Nieuws op deze studentensite wordt bekendgemaakt dat de onderwijsindeling gepubliceerd staat.
Contact
Voor een studieplanningsadvies kun je terecht bij de studieadviseurs.
Vragen over in- en uitschrijven? Neem contact op met OSZ.
Inschrijven profileringscursussen
Onder Onderwijs > Studieprogramma > Profileringsruimte vind je meer informatie over de mogelijkheden van de profileringsruimte. Let op: De inschrijving kan per opleiding, faculteit en universiteit verschillen.
Vastgestelde inschrijfperiodes keuzecursussen Diergeneeskunde 2024-2025
Inschrijven DGK keuzecursussen periode 3 | |
---|---|
Inschrijven DGK keuzecursussen periode 4 |
Procedure inschrijven keuzecursussen Diergeneeskunde
Voorinschrijven
- Je kunt een voorinschrijving doen van maandag t/m woensdag van de eerste week van de inschrijvingsperiode.
- Je geeft in Osiris via ‘Voorinschrijven keuzeonderwijs’ aan welke cursus je voorkeur heeft, en als je die hebt, een tweede keus, derde en een vierde keus.
- Alle studenten die voorkeuren hebben opgegeven worden in willekeurige volgorde geplaatst op een beschikbare plek in de cursus die het hoogst in hun voorkeurslijst staat.
- Als de cursus van jouw eerste keus geen beschikbare plekken meer heeft, word je ingeschreven op de cursus van je tweede (of mogelijk derde of vierde) keus. Als je geen extra keuzes hebt opgegeven en de cursus van je eerste keus is al vol, dan wordt je niet ingeschreven.
- De reguliere inschrijving gaat open in de tweede week van de inschrijvingsperiode. In deze periode kan je op de gewone manier in (en uit) te schrijven voor cursussen waar nog plaatsen beschikbaar zijn.
- Indien het aantal inschrijvingen voor een cursus te beperkt is, kan de cursus komen te vervallen. Heb je je voor een cursus ingeschreven die vervalt, dan word je op de hoogte gebracht en krijg je, indien mogelijk, alternatieve cursussen bij de faculteit Diergeneeskunde aangeboden.
In- en uitschrijven voor een (keuze)cursus bij faculteit Diergeneeskunde of binnen de Universiteit Utrecht doe je via Osiris student en kan alleen tijdens vastgestelde inschrijfperiodes. Informatie over (na)inschrijfperiodes, het timeslotmodel en de academische jaarkalender vind je onder de centrale pagina's Inschrijven cursussen en academische jaarkalender.
Contact
Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem contact op via bachelor.dgk@uu.nl.
Uitschrijven keuzecursussen
Besluit je om een cursus niet te volgen waarvoor je je al wel hebt ingeschreven, schrijf je dan tijdens de vastgestelde inschrijfperiodes uit.
Binnen Diergeneeskunde wordt het timeslotmodel alleen gebruikt voor de profileringscursussen. Het reguliere onderwijs houdt zich hier niet aan.
Het timeslotmodel
Om te voorkomen dat je hoorcolleges, werkgroepen of tentamens op hetzelfde tijdstip vallen, moet je je cursussen in verschillende timeslots inplannen. Met timeslots kun je zelf een studeerbaar rooster samenstellen. In het schema hieronder staat hoe de week in timeslots is verdeeld.
Hoe gebruik je timeslots bij het inschrijven voor cursussen?
- Het meest recente cursusaanbod, inschrijfcodes en bijbehorende timeslots vind je in de cursusbeschrijvingen in OSIRIS.
- Een cursus valt in één of meerdere timeslots. Je kiest cursussen in verschillende timeslots. Bijvoorbeeld één cursus in timeslot A en één intimeslot B.
- Wordt bij een cursus een lettercombinatie aangegeven (bv. A/D) dan valt het vak in beide timeslots en zorg je ervoor dat je andere cursussen in de andere timeslots vallen (dus B en/of C). Bij de faculteit DGK zijn er enkele cursussen die 5 weken voltijd gegeven worden i.p.v. 10 weken halftijd. Doordat ze voltijd gegeven worden vallen ze in timeslot ABCD. Dit betekent dat je naast deze cursus geen andere cursussen kunt volgen.
- Niet alle uren van het timeslot zullen worden gebruikt voor onderwijs.
- In het cursusinschrijfscherm in OSIRIS zie je nogmaals in welk timeslot het vak wordt aangeboden (A, B, C, D of E, of een combinatie hiervan).
- Het inschrijven voor cursussen in overeenkomende timeslots kan leiden tot overlap in onderwijs en/of toetsing, doe dit dus niet.
Het studieprogramma en een overzicht van alle (profilerings)cursussen vind je onder Studieprogramma.
In- en uitschrijving tentamens
Heb je je ingeschreven voor een cursus, dan ben je automatisch ingeschreven voor het tentamen (en eventueel de herkansing). Apart inschrijven voor een tentamen is niet mogelijk. Sta je niet ingeschreven voor het tentamen of de herkansing, dan word je niet tot het tentamen toegelaten. Controleer daarom altijd je cursusinschrijvingen in Osiris én controleer of je de bevestigingsmail voor het tentamen ontvangt.
Bevestiging inschrijving
- Je ontvangt minimaal één week voor het tentamen of herkansing een e-mail van OSZ waarin staat dat je ingeschreven staat voor het tentamen of herkansing.
- Geen bevestiging ontvangen? Neem dan direct contact op met OSZ per mail via bachelor.dgk@uu.nl. Doe dit uiterlijk op de eerstvolgende werkdag nadat de bevestigingsmail ontvangen had moeten worden. OSZ kan dan voor je bekijken of je aanmelding goed is gegaan en of je inderdaad recht hebt om mee te doen. Indien nodig word je met spoed aangemeld voor het tentamen of de herkansing.
Herkansing
Als je aan alle inspanningsverplichtingen tijdens de cursus hebt voldaan en geen voldoende hebt behaald, maar wel het eindcijfer van ten minste een 4,0, dan word je eenmaal in de gelegenheid gesteld een herkansing, een aanvullend of een vervangend tentamen af te leggen.
Stroomschema
Het proces rondom tentamens en herkansingen is beknopt samengevat in het volgende stroomschema hieronder of download de PDF:
Afmelden voor een tentamen
- Afwezig door ziekte of persoonlijke omstandigheden? Meld je af door een mail te sturen naar: bachelor.dgk@uu.nl (uiterlijk op de dag van het tentamen).
- Je wordt na tijdige afmelding (bij bachelor.dgk@uu.nl) ingeschreven voor de herkansing. Je hoeft geen verzoek in te dienen bij de examencommissie en hoeft geen bewijs aan te leveren van je afwezigheid.
Let op: mocht het zo zijn dat je na je herkansing een verzoek wil indienen voor een speciale toetsvoorziening (extra toetskans), dan moet je alsnog bewijs aanleveren van rechtmatige afwezigheid voor (eerder) gemiste toetskansen. |
Afmelden herkansing
- Afwezig door ziekte of persoonlijke omstandigheden? Meld je af door een mail te sturen naar: bachelor.dgk@uu.nl (uiterlijk op de dag van het tentamen).
- Wil je gebruik maken van een speciale toetsvoorziening (extra toetskans)? Dien zo snel mogelijk een verzoek in bij ambtelijk secretaris van de examencommissie: examencommissie.ba.vet@uu.nl (uiterlijk binnen vier weken na de betreffende herkansing). Bij dit verzoek dien je bewijs aan te leveren van je afwezigheid. In geval van persoonlijke omstandigheden probeer je deze omstandigheden voor zover mogelijk aan te tonen. In geval van ziekte zorg je voor een geldig bewijs van ziekte*.
* Onder een geldig bewijs verstaan wij: Doktersverklaring (huisarts, ziekenhuis, specialist); Verklaring van geen verklaring, voorzien van datum, stempel en handtekening (huisarts); Verklaring van psycholoog of psychiater; Afspraakbevestiging behandelaar; Medicijnenrecept.
Meer informatie onderwijs- en examenregelingen voor de bacheloropleiding vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (O.E.R.).
Het timeslotmodel voor tentamens
Ook voor tentamens is er een timeslot model. Hiermee kun je voorkomen dat je tentamens op hetzelfde tijdstip vallen. In het schema hieronder staat hoe de week in timeslots is verdeeld. Deze werken hetzelfde als de normale timeslots, maar de tijden hiervan wijken af van de reguliere onderwijstijden.
In- en uitschrijven opleiding
Je moet ook jaarlijks de (her-) inschrijving aan de Universiteit Utrecht regelen. Ga je afstuderen of wil je tussentijds stoppen met je studie, dan moet je je ook zelf uitschrijven.
Algemene informatie over her- en uitschrijven opleiding (UU breed)
Je moet je voor het begin van elk collegejaar herinschrijven om mee te mogen doen aan het onderwijs en gebruik te mogen maken van alle faciliteiten. Dit kan vanaf 1 juni t/m uiterlijk 31 augustus. Inschrijving na 1 september is in principe niet mogelijk. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk met toestemming van de faculteit. De faculteit geeft alleen toestemming bij bijzondere, persoonlijke omstandigheden. Neem voor meer informatie contact op met het studiepunt (zie onder Contact).
Hoe schrijf ik me opnieuw in?
Herinschrijven kan via Studielink van 1 juni t/m 31 augustus. Voor het indienen van het herinschrijfverzoek heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een (nieuwe) DigiD duurt vijf werkdagen. Zorg ervoor dat je e-mailadres in Studielink altijd up-to-date is aangezien beslissingen over de inschrijving naar dat e-mailadres worden gezonden.
Wat ga je dit jaar doen?
- Vanaf 1 juni kun je in Studielink je herinschrijfverzoek indienen, tot uiterlijk 31 augustus. In Studielink geef je ook aan hoe je het collegegeld wilt betalen (in termijnen of ineens). Wil je je herinschrijving annuleren? Dat kan tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (31 augustus).
- Voor herinschrijven voor een privaatgefinancierde master of een Erasmus Mundus-programma moet je contact opnemen met je opleiding.
- Je kunt je in principe alleen herinschrijven per 1 september. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk wanneer er sprake is van overmacht en met toestemming van de faculteit. Met vragen hierover kun je contact opnemen met het studiepunt van je opleiding.
Bekijk de vragen en antwoorden van Studielink over Herinschrijven en Digitale machtiging.
Een tweede bachelor
Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Kijk op www.uu.nl/bachelors en www.uu.nl/matching voor meer informatie. Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding. Kijk voor meer informatie in de FAQ over matching op de bachelorkiezerssite.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via admissionsoffice@uu.nl).
Een tweede master
- Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Neem eerst contact op met je studieadviseur, want het combineren van twee programma's of opleidingen vereist een zorgvuldige planning en een goede studievoortgang.
- Wil je een tweede programma binnen één opleiding (met hetzelfde CROHO) gaan doen? Neem dan contact op met de toelatingscommissie (via het studiepunt). Je hebt hiervoor namelijk toestemming nodig.
- Ingeschreven staan voor twee opleidingen heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld. Lees meer informatie over collegegeld voor een tweede opleiding.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Wil je starten met een nieuwe opleiding aan de Universiteit Utrecht? Lees de informatie voor bachelorkiezers of masterkiezers. Houd rekening met de aanmeld- en inschrijfdeadlines van de nieuwe opleiding en zorg ervoor dat je tijdig aan alle onderdelen van de inschrijving (denk bijvoorbeeld aan matching bij een bacheloropleiding) voldoet.
Aandachtspunt voor bachelors
Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding. Formeel is de inschrijfdeadline 1 mei. We raden je aan om uiterlijk op 1 mei het inschrijfverzoek te doen, en in juni deel te nemen aan de machtingsactiviteiten.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding:
- als je op 31 juli minimaal 45 EC bij een andere opleiding aan de Universiteit Utrecht hebt behaald;
- als je laat te horen krijgt dat je een negatief bindend studieadvies krijgt bij een andere Nederlandse hbo- of wo opleiding. Let op: het dient te gaan om een schriftelijk definitief en bindend studieadvies.
Behoor je tot een van bovenstaande uitzonderingscategorieën? Dan kun je tot uiterlijk 31 juli een inschrijfverzoek indienen via Studielink, en in het online bezwaarformulier (deadline: 31 juli) aangeven dat je in een uitzonderingscategorie valt. De link naar het bezwaarformulier ontvang je per e-mail nadat je het inschrijfverzoek hebt ingediend.
Neem met vragen contact op met Studentenservice.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (admissionsoffice@uu.nl).
Stoppen per 31 augustus
Als je je niet wilt herinschrijven, maar wel tot het einde van het collegejaar ingeschreven wil blijven, klik dan in Studielink bij de betreffende opleiding op de knop 'Niet herinschrijven'.
Stoppen gedurende het collegejaar
Wil je eerder stoppen met je opleiding, kijk dan op de pagina Uitschrijven voor meer informatie.
Let op: Uitschrijven heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld.
Sta je op het punt om af te studeren? Denk eraan om je studiefinanciering en OV kaart stop te zetten.
Meer informatie vind je op de pagina Afstuderen.
- Wil je je uitschrijven voor je opleiding aan de Universiteit Utrecht, dan moet je een aantal zaken regelen waar je rekening mee moet houden.
- Wil je je uitschrijven omdat je (bijna) bent afgestudeerd, lees dan de informatie over afstuderen.
- Wil je je inschrijving annuleren? Dit is mogelijk tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (uiterlijk 31 augustus).
Bij de faculteit Diergeneeskunde kun je je onder bepaalde voorwaarden herinschrijven na 1 september.
Elk jaar moet je je opnieuw inschrijven voor de opleiding (zie hierboven 'Herinschrijving opleiding'). Ben je een periode uitgeschreven en wil je je gedurende het academisch jaar (dus na 1 september) weer inschrijven? Dan heb je toestemming nodig van het hoofd Onderwijs- en Studentenzaken.
Herinschrijving na 1 september is alleen mogelijk met ingang van de 1e van de maand en moet worden aangevraagd via het formulier 'toestemming herinschrijving'. Voor de maand waar je in wilt starten, mail je het ingevulde formulier naar Aster Steijlen (bachelor) of Trudi Miltenburg (master)
Download het formulier 'toestemming herinschrijving'