Tentamens
Tentamens en herkansingen in de bachelor
Heb je je ingeschreven voor een cursus, dan ben je automatisch ingeschreven voor het tentamen (en eventueel de herkansing). Als je geen voldoende haalt op het tentamen, maar wel een 4,0 of hoger, dan kun je deelnemen aan de herkansing.
- Kun je niet deelnemen aan tentamen of herkansing?
Lees bij de veelgestelde vragen wat je moet doen in welke situatie. - Geen bevestigingsmail ontvangen?
Lees bij de veelgestelde vragen wat je moet doen als je deze niet hebt gekregen.
Controleer altijd je inschrijving!
Sta je niet ingeschreven voor het tentamen of de herkansing, dan word je niet tot het tentamen toegelaten. Dit kan heel vervelend zijn als je dacht wel ingeschreven te staan. Controleer daarom altijd je cursusinschrijvingen in Osiris én controleer of je de bevestigingsmail voor het tentamen ontvangt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd actie te ondernemen.
Inzages en tentamenbesprekingen
Vanaf collegejaar 2024-2025 gaan we in de bachelor Diergeneeskunde werken met inzage-momenten én tentamenbesprekingen. Tijdens het inzage-moment kun je voortaan je eigengemaakte tentamen inzien en je vragen over de beoordeling aan de docent stellen. Tijdens de tentamenbespreking kun je terecht met inhoudelijke vragen over het tentamen als leermoment en/of voorbereiding op een herkansing. Lees bij de veelgestelde vragen meer over de inzagemomenten en tentamenbesprekingen.
FAQ | Tentamens en herkansingen
Heb je je ingeschreven voor een cursus, dan ben je automatisch ingeschreven voor het tentamen (en eventueel de herkansing). Apart inschrijven voor een tentamen is niet mogelijk. Sta je niet ingeschreven voor het tentamen of de herkansing, dan word je niet tot het tentamen toegelaten. Controleer daarom altijd je cursusinschrijvingen in Osiris én controleer of je de bevestigingsmail voor het tentamen ontvangt.
Bevestiging inschrijving
- Je ontvangt minimaal één week voor het tentamen of herkansing een e-mail van OSZ waarin staat dat je ingeschreven staat voor het tentamen of herkansing.
- Geen bevestiging ontvangen? Neem dan direct contact op met OSZ per mail via bachelor.dgk@uu.nl. Doe dit uiterlijk op de eerstvolgende werkdag nadat de bevestigingsmail ontvangen had moeten worden. OSZ kan dan voor je bekijken of je aanmelding goed is gegaan en of je inderdaad recht hebt om mee te doen. Indien nodig word je met spoed aangemeld voor het tentamen of de herkansing.
Herkansing
Als je aan alle inspanningsverplichtingen tijdens de cursus hebt voldaan en geen voldoende hebt behaald, maar wel het eindcijfer van ten minste een 4,0, dan word je eenmaal in de gelegenheid gesteld een herkansing, een aanvullend of een vervangend tentamen af te leggen.
Stroomschema
Het proces rondom tentamens en herkansingen is beknopt samengevat in het volgende stroomschema hieronder of download de PDF:
Afmelden voor een tentamen
- Afwezig door ziekte of persoonlijke omstandigheden? Meld je af door een mail te sturen naar: bachelor.dgk@uu.nl (uiterlijk op de dag van het tentamen).
- Je wordt na tijdige afmelding (bij bachelor.dgk@uu.nl) ingeschreven voor de herkansing. Je hoeft geen verzoek in te dienen bij de examencommissie en hoeft geen bewijs aan te leveren van je afwezigheid.
Let op: mocht het zo zijn dat je na je herkansing een verzoek wil indienen voor een speciale toetsvoorziening (extra toetskans), dan moet je alsnog bewijs aanleveren van rechtmatige afwezigheid voor (eerder) gemiste toetskansen. |
Afmelden herkansing
- Afwezig door ziekte of persoonlijke omstandigheden? Meld je af door een mail te sturen naar: bachelor.dgk@uu.nl (uiterlijk op de dag van het tentamen).
- Wil je gebruik maken van een speciale toetsvoorziening (extra toetskans)? Dien zo snel mogelijk een verzoek in bij ambtelijk secretaris van de examencommissie: examencommissie.ba.vet@uu.nl (uiterlijk binnen vier weken na de betreffende herkansing). Bij dit verzoek dien je bewijs aan te leveren van je afwezigheid. In geval van persoonlijke omstandigheden probeer je deze omstandigheden voor zover mogelijk aan te tonen. In geval van ziekte zorg je voor een geldig bewijs van ziekte*.
* Onder een geldig bewijs verstaan wij: Doktersverklaring (huisarts, ziekenhuis, specialist); Verklaring van geen verklaring, voorzien van datum, stempel en handtekening (huisarts); Verklaring van psycholoog of psychiater; Afspraakbevestiging behandelaar; Medicijnenrecept.
Meer informatie onderwijs- en examenregelingen voor de bacheloropleiding vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (O.E.R.).
Als je je voor een cursus inschrijft, word je automatisch voor de bijbehorende tentamens ingeschreven. Je kunt in Osiris controleren voor welke cursussen je staat ingeschreven.
Daarnaast kun je je inschrijving controleren door in de gaten te houden of je de bevestigingsmail voor het tentamen hebt ontvangen. Je ontvangt deze uiterlijk één week voor het desbetreffende tentamen. In deze mail staat ook vermeld wat je moet doen als je door ziekte of persoonlijke omstandigheden niet aanwezig kunt zijn bij het tentamen. Wat je moet doen als je geen bevestigingsmail hebt ontvangen, vind je hieronder.
Heb je één week voor het tentamen geen bevestigingsmail ontvangen, maar denk je toch recht te hebben op deelname aan het tentamen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met OSZ via een mail naar bachelor.dgk@uu.nl. Doe dit uiterlijk op de eerstvolgende werkdag nadat de bevestigingsmail ontvangen had moeten worden. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd actie te ondernemen.
Alle (reeds geplande) toetsen kun je vinden in MyTimetable bij de betreffende cursus. Hier vindt je de locatie waar de toets plaatsvindt.
- Voor meer informatie over (de publicatie van) roosters, ga naar Roosters.
- Voor meer informatie over de onderwijsperiodes, herkansings- en onderwijsvrije weken: jaarplanning bachelor Diergeneeskunde 2024-2025
- Voor meer informatie over tentamenlocaties en adresgegevens: gebouwen van de Universiteit Utrecht (en enkele externe tentamenlocaties).
Aanvang en einde
De aanvangstijd van een tentamen wordt altijd van tevoren bekendgemaakt via het rooster in MyTimetable. In geval van overmacht mag een student tot maximaal 30 minuten na het aanvangstijdstip toegelaten worden. Tijdens de eerste 30 minuten mogen studenten de tentamenzaal niet verlaten. Een kwartier voor het einde van het tentamen wordt gemeld hoe lang studenten nog hebben.
Legitimatie
Studenten dienen zich te legitimeren tijdens het tentamen. Daarvoor komt de surveillant na aanvang van het tentamen bij de tafel langs. Geldige documenten zijn:
- Geldig paspoort
- Geldige identiteitskaart
- Geldig Nederlands rijbewijs
Een collegekaart is géén geldig legitimatiebewijs tijdens een tentamen! Studenten hoeven de collegekaart niet bij zich te hebben.
Eten en drinken
Tijdens een digitaal tentamen is het niet toegestaan eten en drinken mee te nemen. Een flesje water is wel toegestaan. De surveillant kan studenten hierop aanspreken.
Toiletbezoek
Als je naar het toilet wilt, waarschuw je een surveillant. Toiletbezoek is niet toegestaan tijdens het eerste en het laatste halfuur van het tentamen.
Telefoon en andere elektronische apparaten
Mobiele telefoons en overige elektronische apparaten (o.a. tablets en smartwatches (of slimme horloges)) moeten uitgeschakeld zijn en in de tas blijven. Het is niet toegestaan een telefoon of andere elektronische apparaten mee naar het toilet te nemen.
Geluiddempende hulpmiddelen
Tijdens tentamens zijn geluiddempende (felgekleurde) oordopjes, oorpluggen en een gehoorkap ter bevordering van concentratie standaard toegestaan. Noisecancelling koptelefoons, of andere middelen waarmee geluid kan worden afgespeel of een bluetooth verbinding mogelijk is, zijn niet toegestaan.
Na het tentamen
Nadat je de tentamenzaal hebt verlaten, is het niet toegestaan de zaal opnieuw te betreden. Het is niet toegestaan je op te houden in de gangen/hal direct buiten de tentamenzaal in verband met geluidsoverlast en toiletbezoek. Je volgt de instructies van de surveillant op.
Als je je niet aan de regels houdt of wanneer er geconstateerd wordt dat je niet op een eerlijke manier het tentamen maakt, kan dit uitsluiting van het tentamen betekenen. De examencommissie wordt hiervan in kennis gesteld.
De uitslag van een tentamen kun je uiterlijk 10 werkdagen na afname verwachten. Het resultaat kun je bekijken in Osiris.
FAQ | Inzage en tentamenbespreking
Ja, tijdens het inzagemoment kun je je eigengemaakte werk inzien en vragen over de beoordeling aan de docent te stellen.Tijdens de inzage kom je erachter hoe de vraagstelling is bedoeld en op welke wijze antwoorden worden geïnterpreteerd en goed worden bevonden. Indien je het niet eens bent met de beoordeling leg je dit tijdens de inzage voor aan de docent.
Herbeoordelingsverzoek indienen in Remindo
Aangezien er tijdens de inzage niet altijd voldoende tijd is om uitgebreid te overleggen, kan de docent je vragen om een herbeoordelingsverzoek te doen. Alleen na akkoord van de docent mag je een verzoek met toelichting voor herbeoordeling indienen via opmerkingen in Remindo. Dit kan een verzoek zijn tot wijzigen puntentelling of tot herbeoordeling vraag/opdracht. Je verzoek wordt alleen behandeld als duidelijk is onderbouwd waarom jij vindt dat er meer punten toegekend zouden moeten worden.
Voorbeeld:
X "Vraag 3 is niet goed beoordeeld."
√ "Bij vraag 3 had ik de […] wel genoemd, maar hiervoor heb ik geen punten gekregen."
Een tentamenbespreking is bedoeld als leermoment na een tentamen of als voorbereiding op een herkansing. De cursuscoördinator bepaalt de vorm en invulling van de inhoudelijke tentamenbespreking en communiceert dit uiterlijk bij aanvang van de cursus aan de student via de studiewijzer. Een tentamenbespreking kan variëren van een online of op locatie bijeenkomst tot vragen stellen per mail. Ook kan de docent ervoor kiezen om alle tentamenvragen te bespreken of alleen de (vooraf ingestuurde) vragen vanuit studenten.
NB: Tentamenbesprekingen worden georganiseerd voor tentamens van regulier onderwijs. Er zijn geen tentamenbesprekingen voor herkansingen, deeltoetsen of tentamens van profileringscursussen. In geval van een deeltoets kan de cursuscoördinator besluiten tijdens de tentamenbespreking van het tentamen ook aandacht te besteden aan de deeltoets. |
Wanneer het resultaat van je tentamen of herkansing bekend is ontvang je van OSZ een mail met daarin een aanmeldlink voor de inzage. Je kunt alleen je tentamen op het geroosterde inzagemoment inzien als je je tijdig hebt aangemeld.
Mail met persoonlijk timeslot inzage
Na aanmelding ontvang je uiterlijk 1 dag voor de inzage een mail met daarin de indeling. Hierin staat op welk tijdstip jij verwacht wordt bij de inzage.
Afmelden
Na aanmelding voor de inzage, word je ook geacht aanwezig te zijn. Besluit je toch geen gebruik temaken van het inzagemoment, meld je dan af door een mail te sturen naar: bachelor.dgk@uu.nl (uiterlijk op de dag van de inzage).
Wel: inzichten noteren | Niet: kopie/foto maken of overschrijven!
Je mag aantekeningen maken over de inzichten die je tijdens de inzage opdoet (doel: reflectie en persoonlijke groei). Het is niet toegestaan om een kopie/foto te maken van je werk/ de toets of om toetsvragen over te schrijven. Dit is ook vastgelegd het Reglement Examencommissie. Mocht de aanwezige docent twijfels hebben over gemaakte aantekeningen, dan kunnen deze gecontroleerd en eventueel ingenomen worden.
Nee, de inzage is een onderwijsmoment dat in het rooster is opgenomen. Het is niet mogelijk om inzages online bij te wonen of op een ander moment je tentamen of herkansing in te zien.
Kun je door een situatie van overmacht niet aanwezig zijn bij de inzage, neem dan contact op via bachelor.dgk@uu.nl om te kijken of er een uitzondering voor je gemaakt kan worden.
Indien je het niet eens bent met de beoordeling van het resultaat en de feedback van de docent tijdens de inzage en tentamenbespreking geen bevredigend antwoord oplevert, dan kun je je altijd richten tot de studieadviseur. Die kan je dan verder helpen en adviseren over welke stappen je wel of niet kunt ondernemen. Dit dien je binnen 6 weken na de bekendmaking van de uitslag te doen.
Heb je andere vragen over je tentamen of je deelname?
Mail naar: bachelor.dgk@uu.nl.