Studiefaciliteiten en -materialen
Er wordt verwacht dat je beschikt over een laptop om actief deel te kunnen nemen aan het (online) onderwijs. Je maakt zelf een keuze voor een laptop. Houd daarbij rekening met onderstaande vereisten.
Algemene eisen
Om succesvol gebruik te kunnen maken van je laptop tijdens je studie, zijn er een aantal zaken die sterk worden aangeraden. Allereerst is het belangrijk dat het besturingssysteem (Windows/MacOS) en de gebruikte browser(versies) die zijn geïnstalleerd nog ondersteund wordt (dus niet verouderd is). Daarnaast wordt het ook aangeraden om over antivirussoftware te beschikken. Meer informatie over beveiliging van je computer vind je op de centrale studentensite.
SolisWorkspace
De universiteit biedt veel software die je nodig hebt voor jouw studie aan via SolisWorkspace. SolisWorkspace is bereikbaar vanaf computers en laptops met verschillende besturingssystemen:
- Microsoft Windows 10
- Mac OS X vanaf versie 10.11
- Linux (Ubuntu) (let wel: ondersteuning van Linux is beperkt)
Hoe je in 2 stappen start met SolisWorkspace lees je op deze informatiepagina over SolisWorkspace. Je vindt hier ook een link naar handleidingen van SolisWorkspace voor diverse besturingssystemen.
N.B. Je ziet daar ook ‘MyWorkplace: Chromebook’ staan. Ook op Chromebooks kun je MyWorkPlace gebruiken maar omdat we er nog weinig ervaring mee hebben, raden wij deze (nog) niet aan. Onderaan de help-pagina van MyWorkPlace: Chromebook lees je over enkele beperkingen van Chromebooks.
Heb je al een laptop?
Indien je al beschikt over een laptop, is het zeer aan te raden de eigenschappen te toetsen aan de hierboven voorgeschreven eisen. Let er hierbij ook op dat de accuduur voldoende is, voor gebruik in onderwijs en bij formatieve toetsing. Als de laptop aan de eisen voldoet kan deze in ons onderwijs worden gebruikt. Indien deze niet voldoet kun je de laptop aanpassen of er voor zorgen dat je beschikt over een andere laptop.
Webcam
Naast bovenstaande vereisten is het belangrijk dat je laptop een webcam heeft, zodat je de mogelijkheid hebt om online onderwijs te volgen indien noodzakelijk.
Overige software
De faculteit zal bij de start van het onderwijs zorgen dat alle specifieke applicaties die je nodig hebt voor het diergeneeskundig onderwijs beschikbaar zijn. Een groot deel van de diergeneeskunde applicaties is beschikbaar via SolisWorkspace. De universiteit biedt daarnaast ook een aantal pakketten aan (zoals Microsoft Office 365) die je lokaal (en gratis) kunt installeren op je eigen laptop of computer. Meer specifieke informatie over beschikbare software vind je op de pagina over Gratis software voor studenten.
SURFspot
Je kunt, als student van de Universiteit Utrecht, met korting software en andere ICT-producten aanschaffen bij Surfspot.nl omdat de universiteit het gebruiksrecht betaalt. Sommige diensten worden zelfs geheel gratis aangeboden. Zie voor nadere informatie: https://www.surfspot.nl/. De Universiteit Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde zijn overigens geen partij bij een aankooptransactie.
Let op!
Gebruik je een afwijkend device of voldoet je laptop niet aan bovenstaande eigenschappen dan loop je het risico dat applicaties niet op je device/laptop werken.
Je kunt je boeken bestellen op de bestelsite van de Diergeneeskundige Studenten Kring (D.S.K.). Hier staan alle boeken die in het onderwijs worden gebruikt of aanbevolen per studiejaar vermeld. Als je lid wordt van de D.S.K. ontvang je korting op de aanschafprijs.
Een groot aantal studieboeken die op de boekenlijst voor Diergeneeskunde staan zijn online beschikbaar via deze link, of te leen bij de Universiteitsbibliotheek (zie UB-catalogus) en tevens - voor gebruik op locatie - aanwezig in het Studielandschap Androclus.
Studiewijzer, artikelen en andere digitale studiematerialen worden aangeboden via Blackboard. De Blackboard omgeving wordt uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de cursus gepubliceerd.
Daarnaast kun je in de D.S.K.-winkel op de eerste verdieping van het Androclus gebouw (Studielandschap) terecht voor enkele studieboeken, posters en materialen. Hier kun je ook terecht voor de aanschaf van de eerste- en tweedejaarspakketten die je nodig hebt voor de practica. Zie voor de openingstijden en overige informatie de website van de D.S.K.
Een labjas en handschoenen zijn verplicht tijdens practica. In de eerste week van het collegejaar kun je een labjas ophalen in het D.S.K.-winkel. De labjas wordt eenmalig gratis verstrekt voor de duur van zowel de bachelor als de master diergeneeskunde. Er zijn gratis handschoenen beschikbaar bij practica.
VetPortal is de speciale webpagina voor Diergeneeskunde van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU): de snelste toegang tot alle veterinair relevante bronnen van de UBU, plus verwijzingen naar vakspecifieke diensten van de UBU. Op VetPortal vind je ook een link naar Elektronische studieboeken Diergeneeskunde per studiejaar cq specifieke master.
Vragen?
Bij vragen over VetPortal, de Elektronische studieboeken Diergeneeskunde en de Universiteitsbibliotheek kun je contact opnemen met Felix Wijdema MSc.
In de Diergeneeskunde Onderwijs Portaal (afgekort: DOP) vind je de door docenten ontwikkelde zelfstudiematerialen in de bachelor en master. Via de DOP heb je snel en op elk moment in de studie toegang tot materiaal dat je bij eerder onderwijs aangereikt hebt gekregen. Via blackboard is het namelijk niet gedurende de hele studie mogelijk om toegang te krijgen tot dit materiaal.
De faculteit stelt voor alle bachelor studenten een kluisje beschikbaar in de hal van het Androclusgebouw om bijvoorbeeld je laptop veilig op te bergen. Je ontvangt een persoonlijke mail met daarin je kluisnummer en -code. Ga zorgvuldig met deze gegevens om!
Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je kluisje en de faculteit kan niet aansprakelijk worden gesteld.
Hoe werkt het slot?
Openen:
- Draai het slot minimaal twee keer volledig rechtsom.
- Stop bij het eerste cijfer van je code
- Draai linksom voorbij het eerste cijfer en stop bij het tweede cijfer.
- Draai nu rechtsom en stop bij het derde cijfer.
- Pak het slot opnieuw vast en draai rechtsom tot het slot opent.
Sluiten:
- Druk de deur dicht.
- Controleer de vergrendeling.
Vragen?
Heb je vragen over de kluisjes? Stuur een mail naar bachelor.dgk@uu.nl.
De faculteit Diergeneeskunde kent twee studielandschappen, een in het Androclus en een in het Martinus g. de Bruingebouw.

Studielandschap Androclusgebouw
In het Studielandschap in het Androclusgebouw vind je voorzieningen om te studeren en/of informatie op te zoeken. Er zijn individuele studieplekken, al dan niet met computer, en groepswerkplekken om te werken aan groepsprojecten. Het is mogelijk te printen en te kopiëren.
Begane grond studielandschap
Op de begane grond staan boekenkasten waar je alle geschreven studiematerialen, geordend per cursus, kunt terugvinden. In de gele kasten tegen de wanden van de werkcollegeruimtes vind je de preparaten ter voorbereiding van de practica en ter verdere bestudering. Iedere cursus heeft een eigen (deel van een) kast.
Eerste verdieping studielandschap
Op de eerste verdieping staan de preparaten per diersoort gerangschikt. Er is een gebied voor Gezelschapsdieren, Paard en Landbouwhuisdieren.

Studielandschap Martinus g. de bruingebouw
In het Studielandschap in het Martinus G. de Bruingebouw zijn studieplekken voor zelfstudie en de ruimte leent zich ook voor het werken aan groepsopdrachten. Het is mogelijk hier te printen.
Ook op andere plekken op de campus zijn er verschillende locaties om te studeren. Ga naar https://students.uu.nl/studieplekken voor alle studieplekken op het Utrecht Science Park en het City Centre en zie direct of er studieplekken beschikbaar zijn.