Subsidiemogelijkheden

Sinds de start van het Nationaal Programma Onderwijs zijn er vier Calls for Proposals (subsidierondes) georganiseerd op de Universiteit Utrecht. Studenten, studentenorganisaties, faculteiten en UU-medewerkers konden subsidie aanvragen voor activiteiten die een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat is: het wegwerken en herstellen van achterstanden die onder studenten ontstaan zijn door de corona-pandemie.
De laatste, vierde, Call is op 1 februari 2023 gesloten. Er is massaal gebruik gemaakt van deze subsidiemogelijkheid. Dat betekent dat alle beschikbare budgetten vanuit het Nationaal Programma Onderwijs nu allemaal gereserveerd zijn. Er zal geen nieuwe subsidieronde worden georganiseerd.
Let op: erkende studentenorganisaties kunnen nog wel altijd gebruik maken van de Toelage Studentenorganisaties. Dit is een eenmalige extra subsidiemogelijkheid in 2022-2023. Zie hier voor meer informatie.
Aanvragen via een faculteit verlopen via de volgende stappen:
- Je verzoek wordt beoordeeld door een facultaire commissie. Deze commissie is per faculteit wisselend van samenstelling: soms zit hier het hoofd van het faculteitsbureau in, vaak de student-assessor, soms het hoofd Onderwijs- en Studentzaken en/of de vice-decaan onderwijs. De faculteit stuurt het advies door naar het Centrale NPO-projectteam.
- Alle aanvragen worden voorzien van een advies van het Centrale NPO-projectteam. Zij toetsen nog eens extra aan de voorwaarden van het ministerie, kunnen de aanvraag vergelijken met andere aanvragen, en hebben het totaaloverzicht van alle opleidingen en faculteiten.
- Vervolgens worden alle aanvragen (dus ook de potentiële afwijzingen) besproken in een vergadering met de Bestedingscommissie. In de Bestedingscommissie zitten de hoofden Onderwijs & Studentzaken van de faculteiten en UCU, de student-assessor van het college van bestuur, een afvaardiging van het projectteam NPO en (alleen bij projecten met een IT-component) een informatiemanager van de directie ITS van de Universitaire Bestuursdienst.
- Het Centrale NPO-projectteam neemt aan de hand van het eindadvies van de bestedingscommissie een besluit, en informeert de aanvragers over de uitslag. De faculteit ontvangt de mail in de c.c.
Voor aanvragen via het algemene formulier (faculteitsoverstijgend) gelden de stappen 2 t/m 4 hierboven.
Bekijk deze checklist voordat je als studentenorganisatie een aanvraag doet.
- Is het een (jaarlijks) terugkerende activiteit of een lustrum? Als dit het geval is, dan komt het in principe niet in aanmerking voor een bedrag. De organisatie zou hier voldoende budget voor moeten hebben. Uitzondering: Er worden nieuwe elementen aan de activiteit toegevoegd die een duidelijke bijdrage leveren aan het welzijn van de studenten en/of een extra bijdrage leveren aan de in- en doorstroom (zoals studievaardigheden) van studenten.
- Is er al gebruik gemaakt van de aparte toelage voor studentenorganisaties (250 of 500 euro)? Zo nee, dan moet hier eerst gebruik van worden gemaakt.
- Is het een borrel, feest, gala, buitenlandreis, diner, of vergelijkbare activiteit? In dat geval komt het in principe niet in aanmerking voor financiële ondersteuning. Zeker nu het budget voor sociale activiteiten en community op is. Uitzondering: er zit een sterke inhoudelijke component aan de activiteit die concreet het studentenwelzijn verbetert en of een duidelijke bijdrage levert aan de in- en doorstroom van studenten (zoals studievaardigheden).
- Wordt er een realistisch bedrag gevraagd van NPO? Kijk goed naar het bedrag dat het per student kost en toets dit aan maatschappelijke normen. Wordt er een reëel bedrag per student gevraagd? En is dit, gezien de inhoud van de activiteit, te verantwoorden aan de buitenwereld?
1. Wie mag een aanvraag indienen?
Iedereen die een activiteit organiseert die bijdraagt aan de doelstelling van het NPO-project: het herstellen van door corona veroorzaakte vertragingen bij UU-studenten op cognitief en sociaal-emotioneel gebied en op het gebied van welbevinden. Maar let op: er is geen geld meer beschikbaar voor community-activiteiten en/of voor activiteiten die bedoeld zijn voor het vereenvoudigen van de in- en doorstroom van scholieren naar de UU.
2. Waar kun je het geld aanvragen?
Via de formulieren op deze pagina kun je een aanvraag indienen.
3. Wat als je nog geen uitgewerkt plan hebt, maar alleen een idee?
Je idee kun je insturen via de ideeënbus. Binnenkort komen op verschillende fysieke plekken op de UU ideeënboxen met een QR-code, zodat medewerkers en studenten ook op locatie gestimuleerd worden om hun ideeën in te sturen. Als student kun je ook via brainstormsessies die het projectteam NPO organiseert door het jaar heen je ideeën kenbaar maken. Kijk bij 'Studenten gezocht' of er binnenkort een brainstorm wordt georganiseerd.
4. Kun je het geld ook gebruiken voor al bestaande activiteiten?
In beperkte mate Mits het geld gebruikt wordt om bestaande activiteiten te versterken zodat het een duidelijke bijdrage levert aan de doelstellingen van NPO. Een voorbeeld: organiseert jouw faculteit altijd al meeloopdagen voor aanstaande studenten? Dan kun je geen geld aanvragen voor deze meeloopdagen. Wil jij extra meeloopdagen gaan organiseren en moet je extra communicatiemiddelen inzetten om de doelgroep ten opzichte van eerdere jaren te vergroten? Of blijkt het animo onder aanstaande studenten groter te zijn dan in andere jaren (bijvoorbeeld omdat studenten het vanwege corona niet eerder hebben kunnen doen) en heb je hier onvoldoende middelen voor? Dan zou je bij NPO een verzoek kunnen indienen.
5. Moet een aanvraag altijd vooraf plaatsvinden of mag dit ook achteraf?
Een aanvraag dien je vooraf in.
6. Moet het om een eenmalige activiteit gaan?
Nee, het hoeft niet om een eenmalige activiteit te gaan. De activiteit mag ook meerdere keren plaatsvinden. Als het echter om een activiteit of plan gaat dat ook ná het NPO-project wordt voortgezet, moet duidelijk aangegeven worden hoe je verwacht dit te gaan bekostigen.
7. Wat mag de doorlooptijd van de activiteit zijn?
Het project loopt in principe in 2022-2023. Eventueel is in overleg een uitloop tot december 2023 toegestaan. Mocht er na 2022-2023 toch nog budget resteren, dan zal het UU-projectteam kijken welke succesvolle projecten eventueel verlengd kunnen worden.
8. Hoeveel mag je maximaal aanvragen?
De huidige Call for Proposals kent geen maximum. Maar je concurreert wel met andere subsidieaanvragen. We proberen zoveel mogelijk goede projecten te steunen, waarmee ook zoveel mogelijk (diverse) studenten geholpen kunnen worden. Natuurlijk is het budget niet oneindig. Maar op dit moment vinden we het niet nodig om een limiet te stellen. Houd er echter altijd rekening mee dat als het geld op is, er geen reserves zijn. Of er nog een Call for Proposals komt, hangt af van het aantal gehonoreerde aanvragen per Call.
9. Wat is het minimumbedrag dat je kan aanvragen?
500 euro. Dat is inclusief BTW.
10. Wat is de deadline voor het aanvragen van een bedrag?
Voor deze call geldt een deadline van 10 november 2022, 23.59 uur.
11. Hoe verloopt de uitbetaling?
Dit is afhankelijk van de aanvraag en gebeurt in overleg.
12. Hoe vaak moet er worden gerapporteerd, als een aanvraag is goedgekeurd?
Dit is afhankelijk van de looptijd van het project. Bij kleinere projecten is één rapportage en verantwoording achteraf voldoende. Voor grotere projecten vragen wij ook een tussentijdse evaluatie. Je krijgt bericht wanneer wij de rapportage van je verwachten. Het formulier staat hier.
13. Wat is nodig voor de verantwoording van een projectaanvraag?
Dit is afhankelijk van de grootte van het project. Er is een formulier voor een tussentijdse rapportage en een eindrapportage. De financiële verantwoording hoeft in ieder geval niet op detailniveau, maar een onderscheid tussen personele inzet en materiaal is wel van belang. Tevens is het van belang dat duidelijk is wat de eigen bijdrage van de aanvrager voor het project is. Ook willen wij weten hoeveel studenten worden geholpen met het project. Het ministerie vraagt hierom in de eindrapportage straks.
14. Is er een vooraf vastgestelde verdeling per faculteit?
Nee.
15. Wat is de rol en input van studenten?
Studenten worden op allerlei manieren betrokken bij NPO en worden van harte uitgenodigd om mee te werken aan en mee te denken over projecten en initiatieven. Zij kunnen subsidie aanvragen, ideeën indienen of deelnemen aan brainstorms: kijk bij 'Studenten gezocht'.
16. Hoe worden studentenorganisaties betrokken bij het NPO-programma?
Zij kunnen meedenken, subsidie aanvragen, ideeën insturen etc.: meer informatie.
17. Hoe zit het met BTW?
Wij gaan er vanuit dat je zelf rekening houdt met de BTW-kosten. Een toegekend bedrag is altijd inclusief BTW.
18. Hoe weet ik wat een reëel bedrag per student is?
Kijk goed naar het bedrag dat het per student kost en toets dit aan maatschappelijke normen. Is dit bedrag, gezien de inhoud van de activiteit, te verantwoorden aan de buitenwereld? Worden er daarnaast mensen bekostigd die sowieso al op de begroting van de faculteit staan of moeten er extra mensen ingehuurd worden?
19. Wat als ik een technisch element of ICT-element in mijn project heb?
Onderzoek eerst of dit technisch kan door contact op te nemen met ICT. Wordt er gebruik gemaakt van AVG-gegevens? Check dan eerst met de privacy-officer aan welke eisen je project dan moet voldoen.
20. Wanneer is de volgende call?
Er komt geen volgende call meer.
Bekijk voorbeelden van faculteiten en studentenorganisaties.

#backtobetter
Powered by NPO