Profileringsruimte/Minors

Binnen de bachelor kun je 45 EC zelf samenstellen. Dat kan met losse keuzecursussen of met een minor. Een minor is een samenhangend pakket van meestal 4 cursussen in een bepaald vakgebied. Een minor is in totaal 30 EC.

Keuzecursussen of minor kiezen

Ga je liever voor losse keuzecursussen? Dan is de enige eis dat minimaal 15 EC van het totaal op verdiepend niveau (niveau 2) moet zijn.

Je kunt een minor kiezen om je in een heel ander vakgebied te verdiepen, maar bijvoorbeeld ook om je voor te bereiden op een master die niet precies aansluit op jouw bacheloropleiding. Je kunt ook een minor kiezen waarmee je je meer voorbereidt op de arbeidsmarkt van jouw keuze.

Profileringsruimte: suggesties

Om je een idee te geven van hoe je als student je profileringsruimte kunt invullen, bieden we je graag een aantal suggesties:

Je kunt je profileringsruimte gebruiken voor verdieping en verbreding. Met cursussen die aansluiten bij jouw interesses, ambities en talenten. In de onderwijscatalogus vind je alle cursussen van de UU, en andere universiteiten in binnen- en buitenland.

 

Keuzes die je nu maakt, zijn medebepalend voor je verdere loopbaan. De bètafaculteit biedt een aantal cursussen om je arbeidsmarktgerichte vaardigheden te ontwikkelen. Hiermee kun je ervaren in welke beroepsomgeving je je thuis voelt.

Oriëntatiecursussen zijn toegankelijk voor eerstejaarsstudenten vanaf periode 3 en voor ouderejaars. In je tweede en derde jaar kun je aanvullend vervolgcursussen, stages en/of een minor doen. De cursussen zijn:

  • Niveau 1: Wetenschappelijke Revolutie (BETA-B1WR)
  • Niveau 2: Wetenschap- en techniekcommunicatie (BETA-B2WTC), Oriëntatie op de Onderwijspraktijk (BETA-B2OOP), Filosofie van de natuurwetenschappen (BETA-B2FGN) en Bèta in Bedrijf en Beleid (BETA-B2BBB)
  • Niveau 3: Wetenschapper in Advies, Wetenschapsgeschiedenis

De inhoud en programmering van de cursussen vind je in de cursusplanner.

In een afwisselend en uitdagend programma leer je hoe je jouw vakgebied vertaalt naar een interessant schoolvak. Je leert hoe je een interessante les of cursus samenstelt en hoe je je leerlingen goed aan het werk zet. Je besteedt veel aandacht aan presenteren en spreken voor een groep.

Je ontwikkelt competenties in leerpsychologie, pedagogiek en communicatie. Vaardigheden als samenwerken en organiseren komen ook ruimschoots aan bod. En de praktijk? Ook die ontdek je. Met een stage in het vmbo-t en de onderbouw van havo/vwo. Indien mogelijk op een school in de regio Utrecht.

Heb je de educatieve minor afgerond? Dan heb je je tweedegraads lesbevoegdheid behaald.

Entrepreneurship has become increasingly prominent in knowledge based economies. Individuals have to become more alert for how they can create new value in all kind of settings. The creation of new knowledge is a source for all kind of new opportunities, and jobs for life are a thing of the past. How do people successfully identify, evaluate and pursue opportunities for new value creation? In this minor you will be made aware of the different types of entrepreneurship you can pursue, and you will get acquainted with the relevant knowledge and skills for acting entrepreneurially, and building new ventures. This minor is accessible and even designed for all UU students, from all disciplinary backgrounds.  

The Entrepreneurship Minor consists of the following courses:

  • Essentials of Business and Entrepreneurship (EC2EBE1/EC2EBE2/EC2EBE3/EC2EBE4, level 2)
  • Financial Accounting and External Accountability (ECB1IBE period 2, level 1);
  • Venture Marketing (EC3VM period 4, level 3);
  • One of the following two courses: Corporate Entrepreneurship (ECB3CI, level 3) or Internship Entrepreneurship & Innovation (ECB2IEI, level 2).  

Hoe zijn onze wetenschappelijke methodieken ontstaan? Hoe ‘zeker’ is onze kennis over bijvoorbeeld de evolutietheorie, relativiteitstheorie en de quantummechanica? Waar komt ons getalbegrip vandaan? En wat is de relatie tussen alchemie en scheikunde?

In deze minor ga je in op deze vragen en de verschillende mogelijke antwoorden erop. De minor is geschikt als verbreding en verdieping van elke bacheloropleiding. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de masterprogramma’s History and Philosophy of Science en Science Education and Communication.

Toch op zoek naar iets anders? De Universiteit Utrecht biedt meer dan 100 minors aan in uiteenlopende vakgebieden.