Als je je bachelor hebt afgerond kun je een baan gaan zoeken of doorstuderen. Binnen 2 jaar na afstuderen volgt een groot deel van de bachelors Wiskunde een masterprogramma in Nederland. Weet je nog niet wat je wilt? Kijk dan eens bij Career Services voor tips, hulp of advies.

Houd er rekening mee dat sommige masters ingangseisen hebben (zoals een 7 gemiddeld in je bachelor of een bepaald vakkenpakket).

Kies een master

Na je bachelor kun je een master gaan volgen: dit kan een master in wiskunde zijn, of in een verwant wetenschapsgebied. Hieronder staan voorbeelden van mogelijke vervolgmasters. Kijk voor de vereiste voorkennis altijd bij de toelatingseisen van de master. Doe dit tijdig, zodat je je keuzeruimte binnen je major of de profileringsruimte kunt gebruiken om de juiste voorkennis te krijgen om toegelaten te worden.

De master Mathematical Sciences in Utrecht heeft zes specialisaties en daarnaast de mogelijkheid om te kiezen voor het honoursprogramma van het Utrecht Geometry Centre, of kun je cursussen volgen van Industrial and applied mathematics en Stochastic Financial Mathematics

Vervolgmasters aan de UU

Vervolgmasters buiten de UU

Leraar worden?

Wil je les gaan geven in het voortgezet onderwijs, dan zijn er twee mogelijkheden.

 • Leraar worden met eerstegraadsbevoegdheid:
  • 1-jarige lerarenopleiding
   Deze kun je doen na een vakinhoudelijke master. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden als bij de tweejarige lerarenopleiding.
  • 2-jarige lerarenopleiding
   ​Deze master leid je op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Je kunt dan aan de slag in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.
 • Leraar worden met een tweedegraadsbevoegdheid
  • Volg binnen je bachelor een educatieve minor
  • Volg een educatieve module als je je bachelor hebt afgerond
  • Volg binnen je Master het educatieve profiel

Andere masterprogramma's

 • De faculteit Bètawetenschappen heeft een ruim aanbod aan masters
 • Bekijk ook het hele aanbod masters van de Universiteit Utrecht.
 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen een master bij een andere universiteit te gaan volgen. In dit geval ga je zelf op zoek naar meer informatie.
 • Studiekeuzehulp

Hulp bij het kiezen van een masterprogramma

Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen? In de workshop Kiezen voor master en loopbaan leer je hoe je dat kunt aanpakken.

Een baan zoeken

Heb je je bul op zak en wil je nu aan het werk, maar heb je vragen over waar, wat en hoe? Dan ben je bij Career Services van harte welkom. Tot 6 maanden na je afstuderen kun je trainingen volgen, tests doen, je cv laten checken en een gesprek met je career officer voeren.

Vanaf je afstuderen ben je alumnus of alumna van de Universiteit Utrecht en van je opleiding en studievereniging. Je wordt automatisch opgenomen in het adressenbestand van het Alumnibureau van de Universiteit Utrecht en krijgt informatie over de (Career) events die worden georganiseerd door het Jonge Alumni Netwerk (JAN) van de Universiteit Utrecht.

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? Dan kun je je nu alvast voorbereiden. De Universiteit Utrecht biedt je een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc bijvoorbeeld een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien zelfs al een concreet bedrijfsidee? Dan vind je bij UtrechtInc hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. UtrechtInc is er voor

 • startende ondernemers en alumni, promovendi en onderzoekers, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht;
 • die in de ideefase zitten OF al verder zijn (< 5 jaar);
 • met een (IT) start-up en focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie.

Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Masters in ondernemerschap

De Universiteit Utrecht biedt verschillende masters waarin je nader kennis kunt maken met ondernemerschap. Let wel: als je niet de vereiste achtergrondkennis hebt om de master te kunnen volgen, kun je in de meeste gevallen een premaster doen om alsnog aan het programma deel te nemen.

 • In september 2016 start een nieuwe eenjarige master Business Development and Entrepreneurship van de Utrecht School of Economics.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan is de tweejarige master Science and Business Management misschien iets voor jou.
 • De tweejarige master Sustainable Business and Innovation is toegankelijk voor een brede groep studenten, maar ook daar is een zekere voorkennis vereist. Zie ‘Admission and application’ voor de details.    

Handige links

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.  
Op de site van de Belastingdienst lees je wat je verder moet regelen.    
Sluit je aan bij relevante groepen op LinkedIn om online kennis te delen en je netwerk te vergroten.
Wil je duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) ondersteunt je met o.a. subsidies, kennis en regelgeving.