Na je bachelor

Als je je bachelor hebt afgerond kun je een baan gaan zoeken of doorstuderen. Binnen 2 jaar na afstuderen volgt een groot deel van de bachelors Wiskunde een masterprogramma in Nederland. Weet je nog niet wat je wilt? Kijk dan eens bij Career Services voor tips, hulp of advies.

Houd er rekening mee dat sommige masters ingangseisen hebben (zoals een 7 gemiddeld in je bachelor of een bepaald vakkenpakket).

Kies een master

Na je bachelor kun je een master gaan volgen: dit kan een master in wiskunde zijn, of in een verwant wetenschapsgebied. Hieronder staan voorbeelden van mogelijke vervolgmasters. Kijk voor de vereiste voorkennis altijd bij de toelatingseisen van de master. Doe dit tijdig, zodat je je keuzeruimte binnen je major of de profileringsruimte kunt gebruiken om de juiste voorkennis te krijgen om toegelaten te worden.

De master Mathematical Sciences in Utrecht heeft zes specialisaties en daarnaast de mogelijkheid om te kiezen voor het honoursprogramma van het Utrecht Geometry Centre, of kun je cursussen volgen van Industrial and applied mathematics en Stochastic Financial Mathematics

Vervolgmasters aan de UU

Vervolgmasters buiten de UU

Leraar worden?

Wil je les gaan geven in het voortgezet onderwijs, dan zijn er twee mogelijkheden.

 • Leraar worden met eerstegraadsbevoegdheid:
  • 1-jarige lerarenopleiding
   Deze kun je doen na een vakinhoudelijke master. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden als bij de tweejarige lerarenopleiding.
  • 2-jarige lerarenopleiding
   ​Deze master leid je op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Je kunt dan aan de slag in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.
 • Leraar worden met een tweedegraadsbevoegdheid
  • Volg binnen je bachelor een educatieve minor
  • Volg een educatieve module als je je bachelor hebt afgerond
  • Volg binnen je Master het educatieve profiel

Andere masterprogramma's

 • De faculteit Bètawetenschappen heeft een ruim aanbod aan masters
 • Bekijk ook het hele aanbod masters van de Universiteit Utrecht.
 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen een master bij een andere universiteit te gaan volgen. In dit geval ga je zelf op zoek naar meer informatie.
 • Studiekeuzehulp

Hulp bij het kiezen van een masterprogramma

Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen? In de workshop Kiezen voor master en loopbaan leer je hoe je dat kunt aanpakken.

Een baan zoeken

Heb je je bul op zak en wil je nu aan het werk, maar heb je vragen over waar, wat en hoe? Dan ben je bij Career Services van harte welkom. Tot 6 maanden na je afstuderen kun je trainingen volgen, tests doen, je cv laten checken en een gesprek met je career officer voeren.

Na je afstuderen ben je geen student meer, maar een alumnus. Alumni blijven altijd een belangrijk onderdeel van de Utrechtse universitaire gemeenschap. Daarom worden er onder andere evenementen georganiseerd voor alumni en houden we hen op de hoogte van wat er speelt op onze universiteit via onder andere het alumnimagazine Illuster en de alumni e-mailnieuwsbrief. Meer informatie voor alumni kun je hier vinden.