Studentenwelzijn
Studenten kunnen tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Bij de Faculteit Bètawetenschappen bieden we verschillende vormen van begeleiding en trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling om hiermee om te gaan. Daarnaast kan je terecht bij de centraal aangeboden diensten van de Universiteit Utrecht. Bekijk hieronder het aanbod.
Wil je praten over de toegenomen spanningen m.b.t. het conflict tussen Israël en Gaza?
Vanwege de toegenomen onderlinge spanningen, hebben sommige studenten behoefte aan een luisterend oor. Je kan altijd terecht bij je studieadviseur en/of (s)tutor.
Aanbod studentenwelzijn vanuit Bètawetenschappen
Hollen of Stilstaan?!
We leven in een tijd van veel informatie, veranderingen en allerlei sociale rollen. Er is zo veel, dat je jezelf gemakkelijk voorbij holt. Als je niet oppast verlies je jezelf. Het is noodzakelijk om af en toe stil te staan. Je af te stemmen op jezelf, zodat je weer kunt voelen waar jij behoefte aan hebt. Dat je weet waarvoor je staat en waarvoor je gaat. En als het even kan, dat je zelfs weer bruist van energie. Hier gaan we, vanaf 25 oktober geheel kosteloos, mee aan de slag in een kort traject van 4 avonden.
Wat we gaan doen:
Het programma bestaat uit vier avonden waarin jij stilstaat bij wat jij spannend of lastig vindt. Iedere deelnemer brengt een eigen thema in zoals piekeren, veel in het hoofd zitten, niet tot actie kunnen komen, futloosheid, fomo, social-media-stress, sociale onzekerheid, studiestress enzovoort. Precies dat waar jij tegenaan loopt en wat je graag anders zou willen. Ook kijken we naar het verlangen wat daaronder zit en hoe dat meer ruimte bij jou kan krijgen.
Dus, niet door hollen en jezelf opbranden, maar tijd nemen en stilstaan.
Je leven leven zoals jij het het liefste wilt! Dat is onze inzet.
Door actieve fysieke oefeningen, in een ontspannen en veilige sfeer, kun je ontdekken wat jij doet als jij het lastig hebt of als het leven spannend wordt. Je leert beter voelen, met je emoties om te gaan en je gaat meer stevigheid in jezelf ervaren. Zo kun je gaan staan voor wat voor jou belangrijk is. Door het groepswerk word je gesteund en merk je dat anderen er net zo mee worstelen als jijzelf.
1 De thermometer: wat is er nu aan de orde in jouw leven?
De eerste twee avonden gaan over jou.
We maken kennis met elkaar en met lichaamswerk. Door fysieke oefeningen ervaar je je lijf en maak je makkelijker contact met je gevoel, emotie, intuïtie en spontaniteit. Ze worden concreet en zo ervaar je wat er speelt bij jou. Je leert jezelf kennen op een diepere laag.
2 Wat vind jij lastig? En waar verlang je naar?
Het voelen van verlangen en de weerstand om hier iets mee te doen. We werken met situaties die jij lastig of spannend vind. Door het lichamelijk uit te beelden en je in te voelen, ga je begrijpen waarom je weerstand hebt en wat die inhoudt. Daarna is er meer ruimte om je verlangen te voelen en te volgen. Waar geef jij aandacht aan?
3 Je plek innemen
Deze laatste twee avonden gaan over jou in relatie tot je omgeving.
Bij het volgen van je verlangen heb je ook jezelf uit te drukken. Hoe neem jij je plek in? Welk gedrag hoort daarbij? We oefenen met je plek innemen en je uitspreken. Letterlijk gaan staan voor wat jij wilt. Hoe is dat om te doen? Wat houdt je tegen en waar wordt het lastig voor je?
4 Vertrouwen en loslaten
Deze avond gaat over vertrouwen, loslaten, steunen en je gesteund voelen. Hoe is het om iets in je leven waar je niets aan kan veranderen los te laten? Om jezelf over te geven aan de situatie? Het is eigenlijk heel down to earth: we willen vaak controle houden, iets vasthouden, maar als je er niets aan kunt veranderen kun je beter loslaten. Steun of hulp vragen is vaak moeilijk en ook dat is overgave en loslaten van het idee hoe jij het graag zou willen hebben.
Praktische info
We starten als we een groep van minimaal 8 personen hebben met een maximum van 12-14 personen. Dan blijft de groep klein genoeg om een ontspannen en veilige omgeving te creëren en elkaar ook echt de aandacht en ruimte te geven die passend is. De groep wordt begeleid door Wouter Tolkamp en Tom van der Linde.
Wanneer en waar
Trainingsmomenten: 25 oktober, 15 november, 22 november en 6 december van 19:30-22:00. Inloop vanaf 19:00 uur.
Locatie: Buiten Wittevrouwen, Utrecht
Trainers: Wouter Tolkamp en Tom van der Linde
Let op: Het is belangrijk dat je alle 4 sessies aanwezig bent! Los zittende kleding wordt aangeraden.
Intake
Voorafgaand aan het traject vindt een kort intakegesprek van 10 minuten plaat. In dit gesprek zullen we kort bespreken wat jouw verwachtingen zijn van dit traject. In het inschrijfformulier vragen we daarom naar jouw telefoonnummer.
Schrijf je nu in via deze link!
Vol = vol
Wanneer je aan een thesis werkt, kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren. Studieadviseurs van Faculteit Bètawetenschappen bieden groepsbegeleiding aan voor studenten in de thesisfase. Wekelijkse bijeenkomsten helpen in het aanbrengen van een dagelijkse structuur. De begeleidingsgroep is voor bachelor- en masterstudenten. De voertaal is afhankelijk van de taalbeheersing van de deelnemers.
Praktische informatie
Wanneer & Wat?
De wekelijkse bijeenkomsten vinden plaats op MS Teams. Een uitzondering is de kick off, welke op de campus plaatsvindt.
Elke week, ontmoet de gehele groep elkaar in Teams. We bespreken onze doelen en behandelen problemen waar studenten in de afgelopen week tegenaan zijn gelopen. Studenten geven elkaar adviezen en vertellen over hun best practices. Elke werkdag bestaat de mogelijkheid om samen de dag te starten en gezamenlijk te studeren.
Startdatum: 29 april 10:00-11:30.
Locatie: Utrecht Science Park
Daarna zijn de meetings online van 10:00-11:00 op:
6, 13, 27 mei, 3, 10, 17, 24 juni.
Voor wie?
Studenten van de Faculteit Bètawetenschappen, die momenteel aan de thesis werken.
Hoeveel studenten per studiegroep?
Een groep bestaat uit maximaal 10 studenten.
Hoe kan ik deelnemen?
Schrijf je in via dit formulier.
Als je nog verdere vragen hebt, mail dan naar science.studentwellbeing@uu.nl
Heb je een autismespectrumstoornis, dan zorgt dat tijdens het studeren vaak voor extra uitdagingen. Denk aan het maken van een realistische planning, het omgaan met grote hoeveelheden werk of samenwerken in een groep. En naast succesvol studeren, wil je ook nog tijd en energie overhouden voor andere dingen die je wil of moet doen. Als je merkt dat het je moeite kost om daar een goed evenwicht in te vinden, dan biedt de studieondersteuningsgroep je begeleiding in een kleine groep.
Doel en opzet
Het studeren ondersteunen om voortijdig uitval te helpen voorkomen. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroten.
De studieondersteuningsgroep wordt meerdere keren per jaar aangeboden. Het programma bestaat uit 7 bijeenkomsten van 1,5 uur, op een vaste dag in de week. Binnen elke bijeenkomst staat één thema centraal. De maximale groepsgrootte is 8 studenten.
Thema's
- Studeren met autisme - hulpbronnen
- Studievaardigheden en time-management
- Omgaan met overprikkeling en vermoeidheid
- Stress management
- Sociale contacten en communicatie
- Samenwerken en groepswerk
- Studentenleven
Data en tijden
De eerstvolgende reeks begint op 14 november 2024. Vanwege een onderbreking tijdens de feestdagen loopt deze reeks door t/m 9 januari.
De bijeenkomsten vinden op donderdag en on campus plaats, van 13:00-15:00. De precieze locatie wordt na aanmelding met je gedeeld.
Aanmelden
Inschrijving kan door het invullen van dit formulier. Meld je alleen aan wanneer deelname aan de bijeenkomsten past binnen jouw rooster. Het is de bedoeling dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten.
Vragen kun je stellen aan Desley van der Zande, studieadviseur bij Faculteit Bètawetenschappen: d.a.m.vanderzande@uu.nl.
Aanbod studentenwelzijn vanuit Universiteit Utrecht
Trainingen studentenwelzijn
Glipt de tijd je door de vingers? Loop je weer eens achter op schema? Of heb je moeite met het schakelen tussen al je interesses en verantwoordelijkheden? Dan is de training 'Bewust & effectief werken' misschien iets voor jou! Na deze workshop heb je meer handvatten om je zelfmanagement te verbeteren en efficiënter, effectiever en bewuster te werken. Hierdoor verhoog je je productiviteit, verminder je stress en zul je meer balans ervaren.
Klik op één van de data om je meteen in te schrijven voor de training:
Klik hier voor meer informatie over de training.
In hoeverre monitor jij je eigen energielevels gedurende de dag en plan je de daar je activiteiten op in? Een actieve of passieve pauze indien nodig? Of herken je de neiging om door te werken ten koste van fatsoenlijke pauzes? Dan is de training 'Energie management' misschien iets voor jou! Na deze workshop heb je beter inzicht in je eigen energiepatronen. Je bent beter in staat zijn om je fysieke, emotionele en mentale staat te observeren en hiernaar te handelen. Hierdoor ervaar je meer flow, minder energieverlies en een betere werk-rust balans.
Klik op één van de data om je meteen in te schrijven voor de training:
Klik hier voor meer informatie over de training.
Een volle agenda en bijkomende prestatiedruk laten soms weinig gelegenheid tot rust. Als er te lang te veel spanning is, wordt het steeds moeilijker om te ontspannen terwijl je zorgen juist toenemen. Dit kan leiden tot hoge stressniveaus, wat op korte termijn onprettig is en op lange termijn ongezond. Wil je beter met stress leren omgaan? Misschien is dan de training 'Pak stress aan' iets voor jou! Na deze workshop heb je een beter inzicht in je eigen stressreacties. Je kunt deze signalen beter herkennen en er bewuster op inspelen. Hierdoor zal je minder onrust en meer grip ervaren.
Er zijn momenteel geen beschikbare trainingen voor blok 1. Nieuwe data volgen binnenkort.
Klik hier voor meer informatie over de training.
Reflecteer jij wel eens op wat jou daadwerkelijk gelukkig maakt? Of wat de wereld nodig heeft en hoe jij daar een bijdrage aan kan leveren? Of hoe je op een zinvolle manier je geld kunt verdienen, waarbij je ook nog eens je doet waar je goed in bent? Tijdens de training 'Vind je Ikigai' ga je op zoek naar jouw Ikigai: een eigen bron van betekenisgeving. Na deze workshop heb je meer inzicht in jouw persoonlijke bronnen van betekenisgeving. Je kunt beter ervaren én benoemen wat jou drijft in het leven. Dit geeft zowel richting als energie. Met dit vergrote zelfinzicht wordt het makkelijker om een keuze te maken en een vervolgstap te zetten.
Klik op één van de data om je meteen in te schrijven voor de training:
Klik hier voor meer informatie over de training.
Bij ieders leven komen tegenslag, teleurstellingen en moeilijkheden voor. Hoe kom je weer in balans? Het vermogen om dat te doen noemen we veerkracht. Bij ieder is het anders gesteld met de veerkracht, maar het is beslist geen onveranderlijk gegeven: veerkracht kun je ontwikkelen. De training 'Veerkracht Ontwikkelen' bestaat uit twee sessies waarin je meer leert over jouw eigen veerkracht en hoe je die kan versterken.
Klik op één van de data om je meteen in te schrijven voor de training:
Klik hier voor meer informatie over de training.
Prestatiedruk, keuzestress, het gevoel dat het allemaal te veel wordt… We willen allemaal graag weten hoe je daarmee om kan gaan. Of liever nog, hoe je het kunt voorkomen. Hoe leer je omgaan met verwachtingen van jezelf en van anderen, met stress en emoties? Dit wordt in de psychologie ‘autonomie’ genoemd. Tijdens de training 'Autonomie Duurzaam Eigen Maken' (ook wel: ADEM) leer je in 5 sessies verspreid over 6 weken hoe je jouw autonomie kunt vinden en versterken.
Er zijn momenteel geen beschikbare trainingen voor blok 1. Nieuwe data volgen binnenkort.
Klik hier voor meer informatie over de training.
Positieve Psychologie gaat over het ontdekken van je sterke punten en waarden en het benutten daarvan in verschillende levensdomeinen. In deze workshop/interactieve lezing leer je meer over de principes van Positieve Psychologie. We gaan kort in op de 5 pijlers van de Positieve Psychologie, ook wel het PERMA-model genoemd. Gedurende de training word je door de trainer uitgedaagd om zelf een aantal positieve interventies en technieken toe te passen en te ervaren. De focus zal liggen op wat sterk is, niet op wat fout is.
Er zijn momenteel geen beschikbare trainingen voor blok 1. Nieuwe data volgen binnenkort.
Klik hier voor meer infromatie over de training.
Vanaf najaar 2024 bieden we vanuit het Meditation Lab een cursus mediteren aan. Wil jij leren mediteren? Wil je meer regelmaat krijgen in het mediteren, een routine opbouwen? Zoek je meer houvast of verdieping? Vind je het leuk om andere studenten te leren kennen die ook mediteren? En elkaar hierin te inspireren? Dan is deze cursus misschien iets voor jou.
Er zijn momenteel geen beschikbare trainingen voor blok 1. Eind oktober volgt hierover meer informatie.
Klik hier voor meer informatie over de training.
Heb je het gevoel dat je wordt geleefd door je perfectionisme? Wil je het anders?
Klik op één van de data om je meteen in te schrijven voor de training:
Klik hier voor meer informatie over de training.
Team studentenwelzijn biedt verenigingen graag de mogelijkheid een welzijnsworkshop voor leden te organiseren. Jullie regelen de locatie en deelnemers, wij de trainer. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Trainingen met psychologische begeleiding
Kosten: Eenmalig €25,- voor het intake-gesprek
Duur en frequentie:
- 6 bijeenkomsten van 1 uur en 30 minuten
Korte inhoud:
- Zelfanalyse
- Ontstaan van negatieve zelfbeeld
- Inzicht krijgen in positieve aspecten
- Omgaan met complimenten
- Praktisch van aard
- Oefeningen
Aanbieder: Studentenpsychologen UU
Klik hier voor meer informatie.
Kosten: Eenmalig €25,- voor het intake-gesprek.
Duur en frequentie:
- 6 bijeenkomsten van ruim 2 uur
Korte inhoud:
- Zelfanalyse
- Erkennen en veranderen gedachten over faalangst
- Ontspanningsoefeningen
Aanbieder: Studentenpsychologen UU
Klik hier voor meer informatie.
Kosten: Eenmalig €25,- voor het intake-gesprek
Duur en frequentie:
- 5 bijeenkomsten van 1 uur en 30 minuten
Korte inhoud:
- Aandachtsoefeningen
- Meer rust creëren
- Verbeteren van concentratie
Aanbieder: Studentenpsychologen UU
Klik hier voor meer informatie.
Kosten: Eenmalig €25,- voor het intake-gesprek
Frequentie:
- 7 bijeenkomsten met 6-8 deelnemers
Korte inhoud:
- Stressmanagement
- Verbeterde focus
- Zelfbewustzijn
- Effectieve Communicatie
- Doelgerichte Actie
- Meer voldoening
Aanbieder: Studentenpsychologen UU
Klik hier voor meer informatie.
Vooraf is het nodig om een oriënterend intakegesprek met een van de Studentenpsychologen te hebben.
Online trainingsprogramma's
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 30 minuten per week gedurende 4 tot 6 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
GetStarted laat je diep in je eigen hoofd duiken om erachter te komen waarom je uitstelt en hoe je hiermee kunt stoppen. Je leert:
- Welk psychologisch mechanisme achter uitstelgedrag zit
- Hoe je de dingen die ervoor zorgen dat je uitstelt kunt overwinnen
- Hoe je jouw productiviteit en motivatie kunt verhogen
- Om grote taken op te delen in kleine stukjes en effectief te plannen
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 30 minuten per week gedurende 5 tot 7 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
Rel@x helpt je om je stress te begrijpen en onder controle te krijgen. Je krijgt praktische tips en tools om te dealen met de dingen die in je leven spelen, en krijgt daarnaast ndersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!). Je leert:
- Copingvaardigheden om met stressvolle situaties om te gaan
- Je stress-veroorzakende denkpatronen te veranderen
- Een stapsgewijze methode om problemen op te lossen
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 30 minuten per week gedurende 6-7 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
Moodpep is er voor je als je wil weten hoe je je stemming kan beïnvloeden en je beter kan voelen. Met behulp van interactieve oefeningen, een stemmingstracker en een persoonlijke e-coach (gratis!), ga je meteen van start met het verbeteren van je stemming. Je leert:
- Hoe je los kunt komen van je negatieve gedachten
- Hoe je positieve gevoelens op kan wekken
- En hoe je je persoonlijke doelen kunt definiëren en bereiken
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 45 minuten per week gedurende 3-4 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
EsteemUp helpt je je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Je leert:
- Anders naar jezelf te kijken waardoor je blijer bent met jezelf
- Een eenvoudige methode om je zelfvertrouwen te vergroten
- Hoe je je mening kunt uiten en jezelf niet meer met anderen hoeft te vergelijken
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 30 minuten per week gedurende 4 tot 6 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
iSleep & BioClock helpt je bij het verbeteren van je slaap en om verschillende soorten slaapproblemen aan te pakken. Je leert:
- Welke gewoonten een goede nachtrust bevorderen (en welke niet!)
- Hoe je jouw slaappatroon kan veranderen en verbeteren
- Omgaan met piekergedachten die je ‘s nachts wakker houden
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 30 minuten per week gedurende 4 tot 6 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
LifeHack is het perfecte programma voor iedereen die het leven wil optimaliseren. Je krijgt praktische handvatten om je problemen aan te pakken en naar je doelen toe te werken. Je leert:
- Hoe je je stemming kan beïnvloeden en verbeteren
- Optimaal te studeren (en te stoppen met uitstellen)
- Hoe je zelfvertrouwen en eigenwaarde kunt vergroten
- En hoe je je sociale leven naar een hoger niveau kunt tillen
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 60 minuten per week gedurende 4-5 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
GetAGrip helpt je grip op je leven te krijgen. Het geeft je de tools om je problemen aan te pakken en naar je doelen toe te werken. Je leert:
- Grip op je zorgen te krijgen
- De problemen in je leven op te lossen
- Krijg duidelijk wat belangrijk voor je is en werk naar je doelen toe
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 45 - 60 minuten per week gedurende 5 weken
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
GoodEnough helpt je om beter om te leren gaan met je perfectionisme en meer balans in je leven te krijgen.
Je leert...
- Hoe jouw perfectionisme cyclus er uitziet en hoe je deze kunt doorbreken
- Meerdere technieken om je denkpatronen en je gedrag te veranderen
- Hoe je anders naar jezelf kunt kijken om je zelfvertrouwen te vergroten
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Kosten: Gratis
Duur en frequentie:
- 25 minuten per onderwerp
- Te volgen in je eigen tempo
Korte inhoud:
SociaLife bevat de belangrijkste tools om je relaties en vriendschappen te verbeteren.
Je kan kiezen uit 6 onderwerpen, waaronder:
- Mensen ontmoeten en nieuwe vrienden maken
- Bestaande vriendschappen verdiepen
- Je sociale zelfvertrouwen vergroten
- Sociale problemen of conflicten oplossen
Met ondersteuning van een persoonlijke e-coach (gratis!) en tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Aanbieder: MoodLift
Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!
Deze online vragenlijst geeft je uitgebreide feedback over hoe het met je gaat in verschillende domeinen zoals stress of stemming, een gepersonaliseerd advies, én tips over gratis online tools die bij jou passen.
Klik hier voor meer informatie.
Bij wie kan ik terecht met vragen?
Speelt er iets in je leven? Zit je ergens mee? Het is goed om erover te praten! Maar met wie? We hebben in dit overzicht (PDF) op een rijtje gezet bij wie je terecht kan voor wat. Weet je niet zeker waar je vraag thuishoort? Je studieadviseur is altijd een goed startpunt!
Overzicht bij wie kan ik terecht (PDF)