De wachttijden voor woonruime in Utrecht kunnen erg oplopen, dus schrijf je snel in! Bekijk ook de checklist voor zaken die je rond je verhuizing niet moeten vergeten.

Woonruimte zoeken

  • SSH: je kunt op op de website  zoeken naar een kamer. De SSH biedt ook tijdelijke kamers aan. De laatste jaren zijn er veel studentenhuizen bijgebouwd, waardoor de gemiddelde wachttijd is teruggelopen tot tien maanden. Vaak moet je hospiteren. Dit betekent dat de bewoners zelf een nieuwe huisgenoot kiezen. Je maakt dan een afspraak met de bewoners om de kamer te bezichtigen en kennis te maken. De bewoners kiezen vervolgens een geschikte huisgenoot uit alle kandidaten.
  • Woningnet: inschrijving voor zelfstandige woonruimte in de regio Utrecht. Het is verstandig om je meteen bij aanvang van je studie (of op je 18de) in te schrijven, dan heb je na je studie al een wachttijd opgebouwd.

Tip: via SSH kun je je - met korting - tegelijkertijd inschrijven voor SSH én WoningNet!

Commerciële bureaus en kamersites

De huurprijzen en bemiddelingskosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet meteen met een bureau in zee, maar vergelijk eerst een paar bureaus. Er zijn ook veel websites waar particulieren woonruimte aanbieden.

Advertenties

Hoe meer mensen weten dat je een kamer zoekt, hoe beter. Gebruik ook Facebook en Twitter en hang briefjes op de prikborden in de universiteit.

Betaal je niet te veel huur?

  • Op de website normalehuur.nl kun je door middel van een puntencheck uitzoeken of je niet te veel huur betaalt. Normalehuur.nl is ontwikkeld door VIDIUS studentenunie.
  • In de Huurprijschecker van het Huurteam Utrecht kun je met je adresgegevens nagaan of er eerder een maximale huurprijs is vastgesteld voor je woning. Als er op jouw adres nog geen puntentelling bekend is, kun je snel een indicatie van de maximale huurprijs berekenen. Ook kun je het Huurteam Utrecht benaderen voor gratis juridisch advies en hulp als je denkt dat er sprake is van onderhoudsgebreken of een te hoge huur. 

Checklist verhuizing

Heb je alles goed geregeld? Loop de checklist door voor een soepele verhuizing.

Heb je alle administratieve zaken rondom je verhuizing goed geregeld? Loop deze checklist na:

  • Geef je adreswijziging door aan de gemeente. Dit is van belang voor je uitwonendenbeurs die je van DUO ontvangt. Lees hier hoe je vlot je adreswijziging regelt.
  • Geef je adreswijziging door aan DUO. Laat eventueel je thuiswonendenbeurs omzetten naar een beurs voor uitwonenden.
  • Geef je adreswijziging door aan je universiteit en andere instanties.
  • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt.
  • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
  • Schrijf je in bij een huisarts bij jou in de buurt. Meer informatie vind je op de website HuisartsenUtrecht.