IT-voorzieningen
In 9 stappen bij de les
Solis-id
Je Solis-id is je gebruikersnaam voor de meeste universitaire diensten. Je gebruikt het ook om je aan te melden op computerwerkplekken. Je Solis-id is hetzelfde als je 7-cijferig studentnummer, dat je ontvangt na je inschrijfverzoek in Studielink. Je kunt het hier terugvinden in je ontvangen berichten.
Wachtwoord
Je krijgt als nieuwe student je Solis-id toegestuurd per e-mail. In diezelfde e-mail staat ook een link naar het wachtwoordportaal waar je jouw wachtwoord kunt instellen.
- Wachtwoord vergeten, wijzigen of voor het eerst instellen? Ga naar het wachtwoordportaal.
- Bekijk de tips voor een sterk wachtwoord en tools om wachtwoorden te beheren.
Meer informatie
Meer informatie vind je op de de pagina over het Solis-id.
Alle studenten mailen via Solis-mail. Je hebt je e-mailadres ontvangen op je privé-emailadres bij je inschrijving.
Let op: nadat je de e-mail hebt ontvangen over je nieuwe UU e-mailadres, kan het tot één werkdag duren voordat je kunt inloggen.
Zo log je in:
- ga naar Outlook Office;
- gebruik je UU-emailadres als gebruikersnaam (bijvoorbeeld: j.a.janssen@students.uu.nl) en je Solis-wachtwoord, en (indien nodig) je 2FA;
- kijk voor handleidingen (bijvoorbeeld hoe je de mail instelt op je smartphone) op de handleidingenwebsite.
Wifi
Op de universiteit kun je gebruik maken van het wifi-netwerk 'Utrecht University'.
- Je gebruikersnaam is je e-mailadres (bijvoorbeeld j.a.janssen@students.uu.nl). Werkt het niet? Vul dan je studentnummer@soliscom.uu.nl in.
- Je wachtwoord is het wachtwoord van je Solis-id.
Zoek je de handleiding voor jouw laptop, tablet of telefoon? Bezoek de handleidingenwebsite.
Houd er rekening mee dat oudere apparaten (met oud besturingsysteem) om veiligheidsredenen geen verbinding kunnen maken met het wifi-netwerk.
Online werken
- Wil je ergens anders bij je persoonlijke bestanden op je U-schijf? Op de pagina over je persoonlijke opslagruimte lees je hoe dit werkt.
- Gebruik Microsoft Teams (Office 365) om samen te werken (chatten, vergaderen, bestanden delen).
- Met SolisWorkspace kun je studiesoftware overal flexibel gebruiken.
Registreren/resultaten
In Osiris student geef je je op voor onderwijs en toetsen, zie je resultaten en rooster in en wijzig je je adresgegevens.
Overzicht
- In de MyUU app voor studenten vind je cijfers uit Osiris, je collegekaart en je persoonlijke rooster. Downloaden kan in de appstores van Android en Apple.
- MyTimetable is de roosterwebsite van de Universiteit Utrecht. MyTimetable geeft in aanvulling op MyUU een beter overzicht van je lange termijn rooster en de mogelijkheid het rooster in je persoonlijke agenda te importeren. Meer informatie over MyTimetable.
Planning/informatie
- de Cursusplanner is een tool om je vakkenpakket samen te stellen. Nadat je je studie hebt geselecteerd krijg je een overzicht met vakken die je kunt volgen. Door op een vak te klikken krijg je extra informatie van het vak.
- de Onderwijscatalogus (ook wel cursuscatalogus) geeft cursusbeschrijvingen, praktische informatie en een rooster per cursus van het volledige cursusaanbod van de universiteit (te gebruiken voor cursussen die niet in de cursusplanner staan).
Blackboard is de online leeromgeving van de Universiteit Utrecht. Hier kun je o.a. opdrachten inleveren en wordt informatie gedeeld omtrent je vakken en studie.
Inschrijven voor een cursus in Osiris zorgt automatisch (binnen een werkdag) voor toegang tot de betreffende Blackboardcursus. Ben je langer dan een dag ingeschreven voor een cursus maar verschijnt deze niet bij 'My courses'? Informeer dan bij het studiepunt wat er aan de hand is.
Lecturenet: college gemist of nog een keer terugkijken? Ga naar Lecturenet. Hier vind je een groeiende verzameling colleges.
Weblectures: er worden op verschillende plekken binnen de faculteit colleges opgenomen. Bekijk het overzicht van beschikbare opnames.
In het Buys Ballotgebouw, Koningsbergergebouw en in het David de Wiedgebouw zijn studielandschappen ingericht voor studenten van de faculteit. In het Koningsbergergebouw staan een aantal pc's voor vrij gebruik (zalen 2.08 en 2.24), maar er is ook beschikbaarheid in computerzalen die niet voor onderwijs geroosterd zijn. Verder zijn er aparte studieruimtes waar in groepsverband kan worden gewerkt. Aangezien de capaciteit in deze landschappen beperkt is wordt aangeraden je een eigen laptop mee te nemen.
Via studyspot is op ieder moment na te gaan waar vrije werkplekken voor studenten te vinden zijn.
Van nieuwe studenten wordt verwacht dat ze over een laptop beschikken.
- Laptop: specificaties
- Software (cursus- en algemene software) is meestal gratis beschikbaar, zie 'Software downloaden' hieronder
- Veiligheid en gezond werken
- FAQ's: BYOD
De faculteit Bètawetenschappen zorgt (ism UU-centraal) voor de vakspecifieke software en een aantal algemene pakketten zoals Microsoft Office. Vrijwel alle software is kosteloos beschikbaar. Voor de aanschaf van alle andere software ben je zelf verantwoordelijk. Met je universitaire account is ook veel verkrijgbaar via Surfspot.
- Universitaire softwarelijst (MyWorkPlace)
- Facultaire softwarelijst (login)
- Surfspot
Via SURFspot kun je software aanschaffen tegen lagere prijzen dan in de reguliere handel. Sommige producten zijn zelfs helemaal gratis. De licenties zijn ook geldig buiten de Universiteit, de software is dan dus van jou.
OneDrive
Alle medewerkers en studenten kunnen gratis gebruik maken van OneDrive. Je hebt 1 TB aan opslag. Dit is onderdeel van Office 365.
U-schijf
Je U-schijf is je persoonlijke opslagruimte waar je 1 GB aan ruimte hebt voor je bestanden. Je komt op je U-schijf via de universiteitscomputers, of je kunt deze beanderen via MyWorkplace (verkenner). In de handleidingen lees je hoe je op MyWorkplace komt.
SURFfilesender
Met SURFfilesender kun je bestanden sturen naar iedereen, dus ook buiten de Universiteit Utrecht en naar organisaties die niet zijn aangesloten bij SURF. Als iemand jou bestanden wil sturen kun je als SURFfilesender-gebruiker een 'voucher' sturen.
overige info
Alle informatie over printen, kopiëren en scannen vind je op de informatiepagina afdrukken.
Voor afdrukken die worden gemaakt als onderdeel van werkzaamheden voor een onderzoeksgroep of afdeling kun je een printvoucher aanvragen waarmee je je persoonlijke tegoed kunt ophogen. Het aanvraagformulier kunnen stagiaires van hun begeleider krijgen of ophalen bij de Science Servicedesk van de bètafaculteit. Daar wordt ook de voucher verstrekt.
Alle studentenpc's in de gebouwen van bèta, Geo en FSW kunnen naast Windows ook als Linux systeem opgestart worden. Bij herstart krijg je de gelegenheid hiervoor te kiezen.
Er is een facultaire Linuxserver beschikbaar voor studenten, docenten en gasten. De bestanden op de netwerkschijf (hierover hieronder meer) zijn zowel vanaf de windowsinstallatie als ook vanaf de linuxdistributie beschikbaar.
Meer informatie over het gebruik van Linux.
Er is voor de studenten en docenten van de faculteit een Subversion server (=svn server) beschikbaar waarmee versiebeheer kan worden gedaan: https://svn.science.uu.nl. Het gebruik hiervan kan zeer nuttig zijn vooral wanneer met meerdere mensen gewerkt wordt aan een document. Vooral in projecten waarin gezamenlijk geprogrammeerd wordt is het bijzonder handig.
Meer informatie over het gebruik van een Subversion server
Meer informatie over het gebruik van een Git server:
Ondersteuning bij IT-voorzieningen
- Voor computerproblemen en andere ICT-gerelateerde zaken, kun je terecht bij de Servicepoint van ICT-Bèta
- Op de wiki van ICT-Bèta vind je handleidingen, documentatie en toelichtingen op beschikbare faciliteiten van de bètafaculteit
- Overige IT-informatie