De gestelde specificaties garanderen je dat met het aangeschafte systeem je hele studie vooruit kunt. 

Wat nu als je al een laptop hebt?

Als je al een laptop hebt die tenminste Windows 7 compatibel is (maar niet aan alle eisen voldoet), dan kun je daarmee proberen in te stappen. Mogelijk moet je deze later vervangen door een machine als hieronder beschreven.

Toelichting bij de specificaties

Ondersteund besturingssysteem: Windows 7 of hoger

Dit is vooral een kwestie van beschikbaarheid, licenties en kennis. De UU is gestandaardiseerd op Windows, maar de Betafaculteit staat ook andere systemen toe. In de softwarelijst is aangegeven of de software daarvoor beschikbaar is (Windows/MacOSX/Linux). Sommige software is domweg alleen maar geschreven voor Windows, dan moet je op (bijvoorbeeld je MacOSX systeem) overgaan tot emulatie. Voor welke pakketten dat nodig is zie je in de softwarelijst.

Hardware minimaal 64-bits Intel processor GEEN AMD processor

Bijna alle software is tegenwoordig 64bits, dus dat moet je processor echt aankunnen. Lagere specificaties geeft verminderde rekenkracht en dus een langzamer systeem, waarschijnlijk niet geschikt voor toekomstige versies van Windows of MacOSX. AMD processoren (vooral de geïntegreerde grafische chipset) hebben in het verleden problemen gegeven met het draaien van specialistische software.

Hardware minimaal 256 Gigabyte harde schijf

Besturingssyteem en softwarepakketten hebben behoorlijk wat ruimte nodig. Als je je priveleven ook op je laptop zet (muziek, foto, video) dan neemt de noodzaak tot meer opslag sterk toe. Gebruikelijk verkrijgbare max is nu 1Tb. Een besturingssysteem heeft ook nog zo'n 20Gb vrije harde schijfruimte nodig om goed te kunnen werken. Helemaal volzetten is dus niet verstandig. MacOSX: om ook Windows erbij te kunnen gebruiken tenminste 40Gb nodig (+ruimte voor de benodigde software). Opslag is doorgaans gemakkelijk uit te breiden, ook voor een Mac (muv de MacBook Air). Effect bij tekort aan opslag: langzaam systeem, kan softwarepakketten niet installeren.

Hardware minimaal accuduur: 4 uur

Hoe lang je een laptop op een volledig opgeladen accu kunt gebruiken, hangt sterk af van wat je er op dat moment mee doet en wat er allemaal aanstaat. Zie ook onder energie hieronder

Wanneer je een laptop met nominale accuduur van minder dan 4 uur tegenkomt, zoek er dan een met een hogere capaciteit.

Hardware minmaal: grafische kaart

De gebruikte onderwijssoftware vraagt niet bijzonder veel van je grafische kaart. Zelfs bij een studie als GameTech is het vooral belangrijk dat de grafische chip bepaalde protocollen ondersteunt zodat je ermee kunt programmeren. Dat zijn: Shader Model2.0 en DirectX10. Een (normale) geïntegreerde chip als de Intel HD Graphics 4000 voldoet dan al.

Wil je een spel ook echt met hoge framerates kunnen spelen, of snelle rendering kunnen maken, dan moet je over laptop beschikken over een dedicated grafische kaart. Daarin zijn heel veel smaken, in de campusshop vind bijvoorbeeld modellen met dedicated NVIDIA of AMD grafische kaart.

Hardware minimaal WiFi-netwerkkaart geschikt voor de 5 Ghz band (dual-band)

Veel laptops beschikken nog steeds alleen over de 2.4 Ghz band. Dat is thuis niet zo'n probleem. Je hebt daar waarschijnlijk (nog) niet meer dan 10 apparaten die tegelijkertijd WiFi gebruiken. Dat is natuurlijk anders op de campus. Om goed gebruik te kunnen (blijven) maken van WiFi op de campus heb je een dual band Wifi-kaart nodig (2.4 en 5Ghz). Effect bij ontbreken: het kan onmogelijk worden verbinding te leggen via Wifi.

Je huidige Wifi kaart is doorgaans goed te vervangen door een nieuwe die wel de 5Ghz band ondersteunt, dat kan ook via een externe kaart over USB. Kosten gemiddeld 35 euro