Een pdf van bovenstaand vakkenoverzicht vind je hier. Een aantal cursussen bij Scheikunde zijn verplicht, maar een flink deel kies je zelf. Deze keuzevrijheid geeft je eigen verantwoordelijkheid voor de planning van je studie.
Om goede keuzes te kunnen maken is het belangrijk dat je weet welke eisen er aan de bachelor worden gesteld voordat je kunt afstuderen. Bij het kiezen moet je dus ook in de gaten houden of je planning aan de eisen voldoet. Mocht je vragen hebben over jouw planning, en kan je studentmentor en/of je docenttutor je er niet mee helpen? Neem dan tijdig contact op met de studieadviseur.
Eisen van de Universiteit Utrecht aan de bachelor
Een bachelor bestaat uit 180 EC, waarvan 135 EC bestaat uit de major, van Scheikunde in dit geval, en 45 EC uit de profileringsruimte.Van de 1otaal 180 EC moet minimaal 45 EC op niveau 3 zijn. En van de 45 EC in de profileringsruimte moet minimaal 15 EC op niveau 2 of 3 zijn. Je kunt deze eisen nalezen in de Onderwijs- en Examenregeling (OER), paragraaf 3.
Aanvullende eisen aan de Scheikunde major
Naast de eisen van de UU zijn er ook specifieke eisen van de opleiding m.b.t. de major van 135 EC. De onderdelen van de major dienen voor ten minste 37,5 studiepunten op verdiepend niveau (niveau 2) te liggen en voor tenminste 30 studiepunten op gevorderd niveau (niveau 3). De precieze details kun je teruglezen in de Onderwijs- en Examenregeling, bijlage F.
Met je verplichte vakken in jaar 1 heb je al 52,5 van de majorpunten binnen, allen niveau 1. Met de verplichte thesis scoor je 15 EC op niveau 3, totaal verplicht 67,5 EC. Verder geldt een verplichte keuze van minimaal 22,5 EC uit zowel de categorie Moleculen en Gezondheid als minimaal 22,5 EC uit de categorie Moleculen en Materialen, totaal 45 EC - hiermee voldoe je ruimschoots aan de majoreis van minimaal 37,5 EC op niveau 2. Verder heb je een verplichte keuze van minimaal 15 EC uit de categorie Chemie in Context (contextvakken): vakken die mede betrekking hebben op de wetenschappelijke en maatschappelijke context van scheikunde. Als je alle bovengenoemde minimale aantallen EC optelt kom je uit op 127,5 EC, je moet dan dus nog 1 keuzecursus uit het gehele Scheikunde keuzeaanbod kiezen om op 135 EC voor de major uit te komen.
Hierboven zie je het overzicht van het het cursusaanbod van Scheikunde. Deze cursussen mogen meetellen voor je major. Met de juiste voorkennis kun je in jaar 2 soms al vakken volgen op niveau 3 - dit geeft je planning meer flexibiliteit. Als je uiteindelijk meer dan de voor de major benodigde 135 EC aan scheikundevakken volgt, dan 'stromen deze scheikundevakken over' en gaan ze tellen voor je profileringsruimte.
Check tijdig goed of je voldoet aan de major-eisen op niveau 3 (thesis van 15 EC plus 2 scheikundevakken op niveau 3) en aan de niveau 3 eis van de bachelor als geheel van 45 EC. Voor die 45 EC in totaal heb je nog 2 vakken op niveau 3 nodig, van scheikunde of daarbuiten.
Aanpassing van eisen bij een educatieve minor
Studenten die kiezen voor de educatieve minor zijn vrijgesteld van het verplichte keuzedeel (15 EC) van Chemie in Context. Studenten die de educatieve minor volgen vallen onder een alternatief examenprogramma (SK-LERAAR2014). De studieadviseur kan er voor zorgen dat je examenprogramma wordt aangepast, regel dit tijdig.
Links naar gedetailleerde cursusinformatie
Hieronder staat een menu voor jaar 1 en jaar 2 en 3 met links naar de cursussen. De links in deze tabellen leiden je naar de gedetaileerde cursusinformatie zoals beschreven in de Osiris Onderwijscatalogus van de Universiteit Utrecht. Belangrijke details, ook voor je planning, zijn b.v. de voorkennis en de ingangseisen.
Uitgebreide informatie over de scheikundepractica vind je op de practicumsite: http://practicum.chem.uu.nl