Bachelorthesis
Algemene regeling Bachelorthesis
De vereisten om de bachelor (ook wel: 'het bachelorexamen') te halen, vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (OER, paragraaf 6). Je mag beginnen aan de bachelorthesis als je 120 EC hebt behaald.
Kijk voor meer uitgebreide informatie over de bachelorthesis Scheikunde in de cursushandleiding (pdf, Engels).
In aanvulling op de handleiding krijg je voorlichting over de bachelorthesis tijdens de Proton sectie-informatie bijeenkomst eind oktober.
De meeste studenten doen hun thesiswerk in jaar 3, periode 4, maar in overleg met de vakgroep kan het ook in een andere periode worden gepland, zolang maar wordt voldaan aan de eis van minimaal 120 EC behaald voor aanvang.
Zelf vakgroep benaderen
De student dient zelf tijdig contact te zoeken met de sectie waar die onderzoek wil doen. Informatie is te vinden op de sites van de vakgroepen - kijk bij het Bijvoet Center for Biomedical Research, het Institute for Sustainable and Circular Chemistry of bij het Debye Institute for Nanomaterials Science. Proton heeft op hun site de secties op een rijtje gezet, en een sectieboekje toegevoegd met beschrijvingen en thesis-ervaringen van studenten.
Het is ook mogelijk om je eindwerkstuk vorm te geven in de richting van educatie en didactiek. Bij interesse is stap een om contact op te nemen met de betreffende coördinator van het Freudenthal Instituut via deze pagina. Meer over de procedure bij een educatieve bachelorthesis staat in de cursushandleiding.
Contract invullen
Voor aanvang van de periode van het thesis-onderzoek vult de student, samen met de begeleider, een contract (Word-bestand) in. Hierin leg je samen een aantal zaken, zoals werktijden, begeleiding en evaluatie vast. De student stuurt dit contract zelf als pdf-document naar science.chem.ba@uu.nl met cc. naar de cursus coördinatoren, Syl Blad en Thomas Wigmans, science.owc.chem@uu.nl , zodat het studiepunt de student kan inschrijven voor de cursus SK-BTHESIS (15 EC) en de student toegang heeft tot de Blackboard site.
Voor de definitieve feedback op het functioneren van de student, en voor de uiteindelijke beoordeling, wordt gebruik gemaakt van rubrics in een assessmentformulier (Word-bestand). Na ondertekening stuurt de examinator dit assessmentformulier inclusief het rapport uit Ephorus of Urkund als pdf-document naar het studiepunt, science.chem.ba@uu.nl.
Upload je scriptie in het UU scriptiearchief
Als je scriptie of eindwerkstuk helemaal af en goedgekeurd is, moet je de definitieve versie uploaden in het scriptiearchief van de UU. Dit is verplicht.
- Zodra je assessmentformulier is verstuurd aan het studiepunt ontvang je van hen een uitnodiging voor het uploaden van je scriptie in Osiris Zaak
- Of ga zelf naar Osiris Student en kies Archiveren & publiceren scriptie
Je scriptie blijft 7 jaar in Osiris bewaard. Meer weten? Lees over archiveren en publiceren van je scriptie of hoe het bijvoorbeeld zit met privacy.
Je mag zelf kiezen of je het thesisonderdeel bij een vakgroep/begeleider van het departement Biologie of Scheikunde doet, dus ongeacht of je via Biologie of Scheikunde voor MLS ingeschreven staat. Bij welk departement je terecht komt en welk thesisformat je dus zult moeten volgen zal afhangen van het onderwerp dat je wilt bestuderen en welke begeleider bij welk departement daar het beste bij past.
In november organiseert Proton een Sectie Informatie Avond om met de vakgroepen van de departementen van Scheikunde kennis te maken. En drie keer per jaar organiseert de Utrechtse Biologen Vereniging zogenaamde Scriptie- en stage informatieavonden. Deze zijn meestal begin november, in januari en in mei.
LET OP: sta je via Scheikunde ingeschreven, en doe je de thesis bij Biologie? Dan mag je de thesis via Biologie volgen via B-B3AFSTP als het stage-gedeelte (labwerk) niet minder dan 5 weken bedraagt, of als ook het aanvullende onderzoeksvak B-B3PLONS (7,5 EC, totaal aan thesiswerk is dan 15+7,5=22,5 EC) wordt gevolgd.
Kijk voor informatie over het doen van de thesis bij Scheikunde (SK-BTHESIS, 15 EC) hierboven.
Kijk voor meer informatie over het doen van de thesis bij Biologie (B-B3AFSTP, 15 EC) op deze website.
Vanaf 2022-2023 geldt bij Biologie een nieuw format voor de thesis. Ten aanzien van MLS-studenten die hun afstudeerproject/bachelorthesis bij Biologie doen, geldt vanaf dan:
- Voor studenten die tussen 1 september 2016 en 1 september 2022 gestart zijn met de opleiding en nog niet de verplichte cursussen B-B3ONSCR en B-B3ONST hebben afgerond geldt dat zij de verplichte cursus B-B3AFSTP volgen als vervangend equivalent van B-B3ONSCR én B-B3ONST (noot: zie ook punt vi).
- Voor studenten die voor 1 september 2016 zijn gestart met de opleiding en nog niet de verplichte cursus B-B3ONSCR hebben afgerond, en niet de keuze cursus B-B3ONST, geldt dat zij B-B3ONSCR mogen volgen of als vervanging, de cursus B-B3AFSTP (inclusief stage; noot: zie ook punt vi).
- Voor studenten die voor 1 september 2016 zijn gestart met de opleiding en nog niet de verplichte cursus B-B3ONSCR hebben afgerond, maar wel de keuzecursus B-B3ONST, geldt dat zij B-B3ONSCR mogen volgen, maar niet de cursus B-B3AFSTP.
- Studenten die na 1 september 2016 zijn gestart met de opleiding en reeds B-B3ONSCR hebben afgerond, maar niet B-B3ONST hebben afgerond, behouden de mogelijkheid om B-B3ONST te volgen.
- Studenten die reeds B-B3ONST hebben afgerond, maar niet B-B3ONSCR, behouden de mogelijkheid om B-B3ONSCR te volgen.
- Voor MLS-studenten die via Scheikunde staan ingeschreven geldt, dat ze de thesis via Biologie mogen volgen via B-B3AFSTP als het stage-gedeelte niet minder dan 5 weken bedraagt, of als ook het aanvullende onderzoeksvak B-B3PLONS wordt gevolgd.
Ben je gestart na 1 september 2017?
Dan doe je het Gecombineerde bacheloronderzoek natuur- en scheikunde (NS-330B) van 22,5 EC.
Lees op de pagina Bacheloronderzoek uitgebreide informatie over de voorbereiding, contactpersonen en de benodigde formulieren voor de gecombineerde thesis.
Ben je gestart vóór 1 september 2017?
- Als je je thesisonderzoek doet bij een vakgroep van Scheikunde doe je de bachelorthesis Scheikunde (SK-BTHESIS, 15 EC) – zie de informatie bovenaan deze pagina.
- Als je je thesisonderzoek doet bij een vakgroep van Natuurkunde doe je het Onderzoek/scriptie bachelor Natuurkunde (NS-310B, 15 EC).