Studeren in het buitenland
Exchange of Traineeship
Vakken volgen in het buitenland noemen we exchange. Een exchange duurt meestal 1 semester (5 maanden) maar je kan ook een volledig jaar gaan. In dit geval moet er een partnercontract zijn tussen de universiteit van je keuze en de Universiteit Utrecht (of de Bètafaculteit). Een stage, onderzoek of thesis in het buitenland noemen we een traineeship. Hiervoor is geen partnercontract nodig.
Informatiesessie
De Faculteit Bètawetenschappen houdt elk jaar een Study Abroad voorlichtingsbijeenkomst. Deze sessie vindt plaats in oktober tijdens de Study Abroad weeks. Tijdens de facultaire bijeenkomst ontvang je informatie die specifiek voor Bètastudenten van toepassing is.
Universitaire en facultaire partners
Er bestaan contracten met buitenlandse universiteiten op facultair niveau en op universitair niveau. Het verschil is dat je, als je naar een facultaire partner gaat, in jouw geval een Bèta partner, deels gebonden bent aan de vakken die aangeboden worden binnen de faculteit of het departement waar het contract op gebaseerd is. Als je naar een universitaire partner gaat, ben je vrij om bij elke faculteit of departement van die universiteit vakken te volgen, mits je aan de toelatingseisen van het vak voldoet.
Voorwaarden
Om op uitwisseling te kunnen gaan, moet je voldoen aan de volgende criteria:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven bij Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling, en je betaalt collegegeld;
- Je staat ingeschreven aan de UU en je moet toegang hebben tot je Solis ID en Osiris, op het moment van aanmelding voor je exchange; (is dit niet het geval, neem dan contact op met het International Office);
- Je hebt minstens 60 EC behaald in je bachelor, voor de start van je exchange;
- Je moet de vakken die je in het buitenland volgt, inbrengen in je studieprogramma;
- We verwachten dat je in het buitenland voor minstens 22,5 EC vakken volgt.
Bestemmingen
Check de partneruniversiteiten van Universiteit Utrecht. Met behulp van de filters kun je de bestemmingen filteren. Kies bij faculteit voor Bèta. Je krijgt nu alle facultaire én universiteitsbrede bestemmingen te zien. Elke bestemming heeft een eigen informatiepagina. Door hier op te klikken kun je alle informatie vinden. Bij elke bestemming wordt aangegeven voor welke faculteit, departement en bachelor/master studenten de bestemming geldt. Bestemmingen van andere faculteiten zijn in principe niet mogelijk. Let hier goed op bij het zoeken van een bestemming!
Aanmelden
Als je weet waar je naar toe wilt gaan kun je beginnen met je aanmelding. Lees ook de praktische informatie voor vetrek, zoals deadlines en praktische zaken die je moet regelen voor vertrek!
VOOR VERTREK
Studieplan
Om je aanmelding voor exchange te kunnen doen, vul je het UU aanmeldformulier in. Hierin beschrijf je onder anderen de cursussen die je van plan bent te gaan doen tijdens je exchange. We raden het ten zeerste aan een afspraak te maken met je studieadviseur, om je plan te bespreken. Zij kunnen je goed adviseren over je planning.
Goedkeuring vakken examencommissie
Zodra de host universiteit je toestemming heeft gegeven voor je vakken, vraag je goedkeuring van deze vakken aan bij de examencommissie. Voeg hierbij het ingevulde “Study Abroad Application Form” toe. Uiteindelijk bepaalt de examencommissie of je een vak mag opnemen in je programma en op welk niveau, de categorie en het aantal EC per vak. Wil je meer informatie over het omrekenen van studiepunten naar EC, kijk dan op de pagina credit-omrekentabel. Doe dit voor vertrek! Wanneer een examencommissie geen toestemming geeft voor een vak, heb je nog tijd om vakken te wijzigen. Mocht er tijdens je verblijf iets wijzigen, moet je voor de nieuwe vakken opnieuw goedkeuring vragen aan de examencommissie.
Hoe vraag ik goedkeuring bij de examencommissie aan?
Voor goedkeuring van de examencommissie kun je via de studentensite naar je opleiding en kom je via Praktische zaken> Regelingen en procedures bij de contact gegevens van de examencommissie van jouw opleiding. Stuur je verzoek samen met (een link naar) de cursusbeschrijvingen op naar de examencommissie.
BIJ TERUGKOMST
Registratie buitenlandvakken in Osiris
Als je weer terug bent dien je je transcript van je buitenlandse universiteit voor te leggen aan de examencommissie zodat zij officieel je buitenlandvakken kunnen beoordelen en het niveau en het aantal EC kunnen vaststellen. Hierna kan het Student Affairs Desk met deze brief en je transcript de cijfers in Osiris aan je examenprogramma toevoegen.
Voor een stage, onderzoek of thesis in het buitenland ben je niet afhankelijk van een partneruniversiteit. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je traineeship. Je kunt zelf op zoek naar een geschikte universiteit, organisatie of instituut, waarbij je ook je docenten kunt vragen of zij connecties hebben vanuit hun netwerk. Als jij een universiteit, organisatie of instituut op het oog hebt waar jij graag een traineeship zou willen doen, kun je zelf contact opnemen en ‘solliciteren’ naar een plek in het onderzoek.
Zodra je ‘aangenomen’ bent kun je je buitenlandverblijf gaan regelen. Zorg er wel voor dat je ook een UU supervisor hebt. Met hem of haar dien je een plan op te stellen en een research project application form in te vullen dat door de examencommissie goedgekeurd en ondertekend moet worden.
Aanmelden in OSIRIS
Zodra je een schriftelijke bevestiging hebt van de onderzoeksgroep over je stage of onderzoek (bijvoorbeeld een e-mail) en daarnaast een ondertekend application form kun je een buitenland aanvraag in OSIRIS doen en deze documenten uploaden. Je kunt een buitenlandaanvraag doen onder het tabblad 'Buitenland'. Doe dit minimaal 3 maanden vóór je vertrek. Zodra je aanvraag is goedgekeurd kun je verder met het regelen van je exchange: eventueel een beurs aanvragen, huisvesting regelen, ov-vergoeding buitenland bij de DUO aanvragen en de buitenlanddekking van je zorg- en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering nakijken.
Hier vind je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het regelen van je traineeship in het buitenland.
Noor Weelink
International Officer faculteit Bètawetenschappen
Rebecca Puyk
International Officer faculteit Bètawetenschappen
Contact
Locatie: Minnaertgebouw
Leuvenlaan 4, 3584 CE Utrecht
Email: science.internationaloffice@uu.nl
Voor korte vragen (5-10 minuten) kun je naar het inloopspreekuur komen of bellen tijdens telefoonuren.
- Inloopspreekuur: Maandage tussen 10:00 and 12:00 (aanmelden bij Minnaert 1.20)
- Telefoonuren: Maandag tussen 13:30 and 15:00 on the number: +31 641553879
Andere handige informatie:
Reisadviezen en uitzonderingsverzoekenFinanciering en beurzen
Alle info studeren in het buitenland