Minoren en/of keuzecursussen

Je kunt je profileringsruimte van 45 EC vullen met keuzecursussen en/of een minor die aansluiten bij jouw interesses, ambities en talenten. Ook kunnen je keuzes in de profileringsruimte je helpen om aansluiting te vinden bij een bepaalde Master of bij de arbeidsmarkt. Er geldt een niveaueis van tenminste 15 EC op niveau 2 of 3 (OER 3.7.2).

Je kunt kiezen voor verbreding door keuzecursussen buiten je eigen studieprogramma te volgen, of voor verdieping door juist meer keuzecursussen te volgen binnen je studieprogramma. Bèta-breed worden er ook interdisciplinaire keuzecursussen aangeboden, herkenbaar aan een ß-icoontje in de Cursusplanner  en de cursuscode die start met 'BETA-...'.

Kies je voor een minor, dan heeft dat een minimale omvang van 30 EC en een maximale omvang van 45 EC en leidt het tot een minor-aantekening op je Bachelorsdiploma. Let goed op de ingangseisen en of de cursussen wel in je planning passen. Als je de biomedische kant op wilt, is de minor van Biomedische Wetenschappen een tip. Zie voor andere tips de lijst hieronder.

In een afwisselend en uitdagend programma leer je hoe je jouw vakgebied vertaalt naar een interessant schoolvak. Je leert hoe je een interessante les of cursus samenstelt en hoe je je leerlingen goed aan het werk zet. Je besteedt veel aandacht aan presenteren en spreken voor een groep.

Je ontwikkelt competenties in leerpsychologie, pedagogiek en communicatie. Vaardigheden als samenwerken en organiseren komen ook ruimschoots aan bod. En de praktijk? Ook die ontdek je. Met een stage in het vmbo-t en de onderbouw van havo/vwo. Indien mogelijk op een school in de regio Utrecht.

Heb je de educatieve minor afgerond? Dan heb je je tweedegraads lesbevoegdheid behaald.

Entrepreneurship has become increasingly prominent in knowledge based economies. Individuals have to become more alert for how they can create new value in all kind of settings. The creation of new knowledge is a source for all kind of new opportunities, and jobs for life are a thing of the past. How do people successfully identify, evaluate and pursue opportunities for new value creation? In this minor you will be made aware of the different types of entrepreneurship you can pursue, and you will get acquainted with the relevant knowledge and skills for acting entrepreneurially, and building new ventures. This minor is accessible and even designed for all UU students, from all disciplinary backgrounds.  

The Entrepreneurship Minor consists of the following courses:

 • Essentials of Business and Entrepreneurship (EC2EBE1/EC2EBE2/EC2EBE3/EC2EBE4, level 2)
 • Financial Accounting and External Accountability (ECB1IBE period 2, level 1);
 • Venture Marketing (EC3VM period 4, level 3);
 • One of the following two courses: Corporate Entrepreneurship (ECB3CI, level 3) or Internship Entrepreneurship & Innovation (ECB2IEI, level 2).  

Hoe zijn onze wetenschappelijke methodieken ontstaan? Hoe ‘zeker’ is onze kennis over bijvoorbeeld de evolutietheorie, relativiteitstheorie en de quantummechanica? Waar komt ons getalbegrip vandaan? En wat is de relatie tussen alchemie en scheikunde?

In deze minor ga je in op deze vragen en de verschillende mogelijke antwoorden erop. De minor is geschikt als verbreding en verdieping van elke bacheloropleiding. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de masterprogramma’s History and Philosophy of Science en Science Education and Communication.

Toch op zoek naar iets anders? De Universiteit Utrecht biedt meer dan 100 minors aan in uiteenlopende vakgebieden.

Voor een zoekdemonstratie naar minors kun je dit filmpje bekijken, waarin een biologiestudent laat zien hoe zij zich voor een minor inschrijft.

 • Soms worden er bij minors eisen gesteld aan je bacheloropleiding, soms ook aan je vwo-profiel.  Dit staat bij de minor van jouw keuze vermeld. 
 • Begin op tijd met de planning van een minor. Veel cursussen worden slechts één maal per jaar verzorgd en de inschrijftermijnen variëren sterk per faculteit. Informeer je dus tijdig en schrijf tijdig in! Een vuistregel hiervoor is om uiterlijk in mei een keuze te maken voor het volgen van vakken bij een andere opleiding, zodat je begin juni ervoor kunt inschrijven. Toch kun je ook dan voor teleurstellingen komen te staan. Voor de meeste cursussen geldt “eigen studenten eerst” en “vol is vol”. Bedenk dat sommige opleidingen in augustus nog een na-inschrijving houden.
 • Inschrijven voor een minor als geheel is veelal mogelijk via OSIRIS. Als je op deze manier inschrijft komt de minor automatisch op het Studievoortgangsoverzicht dat je twee keer per jaar ontvangt.
 • Je moet je daarnaast nog wel inschrijven voor de cursussen van de minor. Voor veel opleidingen gaat dit ook via OSIRIS. Voor enkele opleidingen moet je voor inschrijven naar de balie van het Onderwijsinstituut.
 • Als de minor zichtbaar is op je Studievoortgangsoverzicht komt deze automatisch op de bijlage bij je bachelorsdiploma. Is dit niet zo, dan heeft het Onderwijsinstituut, dat de minor aanbiedt, een formulier beschikbaar waarmee een minor kan worden toegekend. Dit formulier moet je dan bij je eigen Onderwijsinstituut afgeven om de minor op de bijlage bij het bachelorsdiploma vermeld te krijgen.

Met vragen over je studieplanning wanneer je voor een minor wilt kiezen kun je terecht bij de studieadviseur.

Sta je ingeschreven via Scheikunde en je wilt in de profileringsruimte een cursus kiezen buiten het departement Scheikunde of zelfs buiten de Universiteit Utrecht? In geval van twijfel over de mate van overlap met reeds gevolgde cursussen dien je zelf de mate van overlap bij de Kamer Scheikunde van de examencommissie UGS tijdig te laten checken.
 

 • Dat doe je met het aanvraagformulier.
 • Stuur dit formulier samen met een kopie van de cursusbeschrijving en je studievoortgangsoverzicht naar science.excie.chem@uu.nl.
 • Houd rekening met een verwerkingstijd van maximaal 6 weken voor je aanvraag. De commissie beoordeelt het niveau van de cursus en controleert of de cursus overlap heeft met cursussen die je reeds hebt gevolgd.

Doe je MLS en sta je ingeschreven via de opleiding Biologie, kijk dan hier onder Kamer Biologie van de examencommissie UGS.