De bacheloropleiding Informatiekunde duurt drie jaar. De omvang van onderdelen wordt uitgedrukt in studiepunten: European Credits, afgekort EC. Er gaan 60 EC in een jaar, dus de opleiding omvat 180 EC.

In Utrecht hebben bijna alle vakken een omvang van 7,5 EC. In de hele opleiding doe je dus 24 vakken. Daarvan behoren 18 vakken (135 EC) tot de major informatiekunde. De overige 6 vakken (45 EC) kun je besteden aan keuzevakken uit de hele universiteit: dit is je profileringsruimte.

Binnen de major informatiekunde zijn 12 vakken (90 EC) verplicht. De rest van je major bestaat uit 6 informatiekunde-keuzevakken (45 EC), die je kunt kiezen uit 18 vakken. Wil je meer dan 6 van deze 12 vakken doen, dan kun je daarvoor je profileringsruimte gebruiken. Maar je kunt je profileringsruimte ook gebruiken voor vakken uit een ander vakgebied. Kies je een samenhangend pakket van minimaal 4 vakken (30 EC), dan heet dat een minor.

Structuur van de bachelor Informatiekunde

Programma's opleiding Informatiekunde

Welke verplichte vakken en keuzevakken er zijn in de major Informatiekunde staat in het studieprogramma van de major Informatiekunde.

Als je op zoek bent naar een extra uitdaging, dan kun je twee opleidingen tegelijk doen. Je bouwt dan een minor van 6 vakken uit tot een volwaardige major van 18 vakken, en je krijgt van beide opleidingen een diploma. Met de opleiding Informatica is er zodanige overlap in de programma's, dat dit te doen is in 29 vakken (217,5 EC). Je volgt dan het studieprogramma van de dubbele major Informatiekunde en Informatica.