Eerste jaar
In de Cursusplanner kun je een vrijblijvend plan maken voor vakken die je wilt volgen, en het bijbehorende rooster genereren.
In elke periode kies je normaalgesproken twee vakken. Je moet je zelf inschrijven voor die vakken (behalve de eerste periode, daar is dat al voor je gedaan). Hieronder staat waar je op moet letten bij je keuzes in de verschillende perioden.
In periode 1 doe je normaalgesproken twee verplichte vakken: Mens, Maatschappij & ICT en Datamodelleren.
In periode 2 doe je normaalgesproken twee verplichte vakken: Informatie-uitwisseling en Computationeel denken.
Je bent nu halverwege het eerste jaar. Het is goed om te weten dat je aan het eind van het studiejaar een bindend studieadvies (BSA) krijgt. Dit houdt in dat je minimaal 6 van de 8 vakken gehaald moet hebben om met de studie verder te mogen gaan.
Als je nu, met 4 vakken achter de rug, er nog maar 1 gehaald hebt, dan is de BSA-norm vrijwel onmogelijk meer te halen. Je kunt de eer aan jezelf houden en je studie nu al staken. Als je dat voor 1 februari doet, heeft dat de volgende voordelen:
- Je krijgt aan het eind van het jaar geen negatief BSA, en mag je dus volgend jaar opnieuw voor de opleiding inschrijven. Je kunt dan met een schone lei beginnen, en laten zien dat je in dat jaar wèl 6 vakken kunt halen.
- Je hoeft niet met tegenzin de rest van het jaar vol te maken waarin de kans op succes -door de ontbrekende voorkennis- gering is.
- Je studiefinanciering en OV-kaart worden stopgezet, dus je studieschuld loopt niet verder op. Je krijgt ook nog een aantal maanden collegegeld terug.
Van de rest van het jaar kun je een alsnog een soort tussenjaar maken (werken, reizen, nadenken over je toekomstplannen).
Natuurlijk hopen we dat je gewoon door kunt en wilt gaan met de studie. Als je na een half jaar studeren 3 of 4 vakken hebt gehaald kun je daar alle vertrouwen in hebben.
In periode 3 doe je normaalgesproken twee verplichte vakken: Organisaties & ICT en Ontwerp van interactieve systemen.
In periode 4 doe je normaalgesproken twee verplichte vakken: Procesmodelleren en Informatiekunde introductieproject.
Aan het eind van het jaar krijg je een zogeheten bindend studieadvies (BSA).
Als je van de 8 vakken in het eerste jaar er minder dan 6 hebt gehaald, dan krijg je het advies om te stoppen met de opleiding. Dat is geen vrijblijvend advies, maar een bindend advies: je mag in dit geval niet doorgaan met dezelfde opleiding. Wel zou je in dit geval kunnen overstappen naar een andere opleiding, bijvoorbeeld Communicatie- en informatiewetenschappen, Bestuurs- en organisatiewetenschap, of Media en cultuur. De vakken die je al wel gehaald hebt, kun je in die nieuwe opleiding dan gebruiken als invulling van je profileringsruimte, zodat de studiepunten die je wel gehaald hebt niet verloren gaan.
Heb je 6, 7, 8 (of zelfs meer) vakken gehaald, dan krijg je een positief studieadvies, omdat we er dan vertrouwen in hebben dat je je bachelor-diploma in 3, of uiterlijk 4 jaar zult kunnen halen.
In bijzondere gevallen kun je, ook als je niet aan de BSA-norm voldoet, toch doorgaan met de studie. Je krijgt dan een "aangehouden" advies, wat betekent dat je in het tweede jaar moet laten zien dat je wel in staat bent om minimaal 6 vakken te halen. Er moet dan wel sprake zijn van persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld langdurige ziekte) die de studievertraging verklaren. Je moet dat soort omstandigheden direct bij de studieadviseur melden als ze zich voordoen (dus niet pas aan het eind van het jaar).