Profileringsruimte/Minors
Binnen de bachelor kun je 45 EC zelf samenstellen. Hoe vul ik mijn profileringsruimte?
Eisen
Voordat je jouw profileringsruimte gaat vullen, is het van belang om rekening te houden met twee zaken. Je profileringsruimte (45 EC) moet voldoen aan de volgende eisen:
- 15 EC moet op minimaal niveau 2 (hoger mag ook) zijn;
- Er mag geen (gedeeltelijke) overlap zijn met je gevolgde of nog te volgen Informatiekundevakken.
(Gedeeltelijke) overlap is te verwachten met vakken over:
- Statistiek en onderzoeksmethoden;
- Alle programmeervakken (behalve Functioneel Programmeren);
- Equivalente vakken Informatica. Bij volgen losse INCA-vakken of de INCA-minor, zie ook de tabel.
- De gehele minor Applied Data Science in combinatie met het studiepad Applied Data Science;
- Cognitievakken als je Cognitie en Emotie hebt gevolgd;
- Vakken met logica wanneer je Logica voor Informatica hebt gevolgd.
Meenemen vakken
Heb je vóór aanvang van Informatiekunde een andere opleiding gevolgd en vakken gehaald? Dan kun je in veel gevallen deze eerder behaalde vakken meenemen in je profileringsruimte. Hierbij geldt ook dat er geen overlap mag zijn met vakken die je hebt gevolgd binnen het Informatiekundeprogramma. Verder kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen, op basis van eerder behaalde vakken, voor vakken binnen Informatiekunde. Kijk voor de regels over het meenemen van vakken uit eerdere opleidingen in het Onderwijs en examenregelement (OER).
Kamer examencommissie
Mocht je twijfelen over mogelijke overlap, of je wil toetsen of je vakken mag meenemen uit een vorige opleiding? Neem dan contact op (via het aanvraagformulier) met de kamer van Informatica/Informatiekunde.
Je kunt je profileringsruimte vullen met vakken binnen en buiten de opleiding. Binnen de opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen om twee of zelfs drie studiepaden af te ronden. Wanneer je je verplichte vakken en drie studiepaden afrond, voldoe je aan alle examenonderdelen van de bachelor en kun je afstuderen.
Wanneer je maximaal twee studiepaden wil volgen, kun je ook nog kijken naar de verplichte keuzevakken die vanuit Informatica worden aangeboden, zoals Interactie-technologie en Recht en Informatica.
Je kunt ook naar vakken buiten de opleiding kijken om je profileringsruimte te vullen. Zo kan je kijken naar vakken die voor de gehele faculteit Bètawetenschappen worden aangeboden (te vinden op je cursusplanner met begincode BETA i.p.v. INFO). Daarnaast kan je vakken bij andere faculteiten volgen.
Ook kun je kiezen voor een minor of een gedeeltelijke minor. Je hoeft namelijk niet perse een minor af te ronden. Hieronder de top 10 van meest gekozen minors van Informatiekunde-studenten:
- Informatica (let op: lees ook ‘eisen profileringsruimte’)
- Business Economics
- Entrepreneurship
- Economics
- Innovatiewetenschappen
- Kunstmatige Intelligentie (let op: lees ook ‘eisen profileringsruimte’)
- Cognitie (let op: lees ook ‘eisen profileringsruimte’)
- Communicatie- en informatiewetenschappen
- Applied Data Science (let op: lees ook ‘eisen profileringsruimte’)
- Inleiding in het recht
NB. de meeste faculteiten roosteren per semester, dus moet je je ook per semester inschrijven en niet per periode. Wees er dus op tijd bij!
Mochten je vragen nog steeds niet beantwoord zijn na het lezen van de bovenstaande uitklapmenu’s, neem dan contact op met de studieadviseur.
Andere suggesties
Keuzes die je nu maakt, zijn medebepalend voor je verdere loopbaan. De bètafaculteit biedt een aantal cursussen om je arbeidsmarktgerichte vaardigheden te ontwikkelen. Hiermee kun je ervaren in welke beroepsomgeving je je thuis voelt.
Oriëntatiecursussen zijn toegankelijk voor eerstejaarsstudenten vanaf periode 3 en voor ouderejaars. In je tweede en derde jaar kun je aanvullend vervolgcursussen, stages en/of een minor doen. De cursussen zijn:
- Niveau 1: Wetenschappelijke Revolutie (BETA-B1WR)
- Niveau 2: Wetenschap- en techniekcommunicatie (BETA-B2WTC), Oriëntatie op de Onderwijspraktijk (BETA-B2OOP), Filosofie van de natuurwetenschappen (BETA-B2FGN) en Bèta in Bedrijf en Beleid (BETA-B2BBB)
- Niveau 3: Wetenschapper in Advies, Wetenschapsgeschiedenis
De inhoud en programmering van de cursussen vind je in de cursusplanner.
Thematic Interdisciplinary Challenge (TIC) is een cursus waarin Bachelor-3 studenten, Master studenten én lifelong learners van uiteenlopende achtergronden samenwerken in interdisciplinaire teams. Samen wordt er gewerkt aan oplossingen voor een authentiek maatschappelijk probleem. Thema’s zijn bij voorbeeld ‘Drowning Deltas’, ‘Contesting Governance’, ‘Green Teens’ en ‘Responsible Food’
De cursus laat jou ervaren hoe jouw kennis en specifieke vaardigheden ingezet kunnen worden bij het zoeken en implementeren van oplossingen voor prangende maatschappelijke vraagstukken. Inhoudelijke achtergrondkennis is geen vereiste.
TICs vinden plaats in periode 3. Je meldt je hiervoor aan op https://tic-to-tic.sites.uu.nl (dus niet via Osiris) in de maand november.
In een afwisselend en uitdagend programma leer je hoe ‘jouw schoolvak’ in elkaar zit, hoe je een interessante les of cursus kunt samenstellen en hoe je je leerlingen goed aan het werk kunt zetten. Je ontwikkelt je competenties op het gebied van leerpsychologie, pedagogiek en communicatie, maar ook vaardigheden als samenwerken en organiseren komen ruimschoots aan bod.
Tijdens de educatieve minor is er ook ruime aandacht voor de praktijk: zo loop je stage in het vmbo-t en de onderbouw van havo/vwo op een van onze partnerscholen.
Na afronding van je bachelor wordt de educatieve minor vermeld op je bachelordiploma en ontvang je een certificaat van de GST. Je mag met deze beperkte tweedegraads lesbevoegdheid lesgeven aan het vmbo-t en de onderbouw havo/vwo in een van de schoolvakken biologie, informatica, natuurkunde, scheikunde of wiskunde.
Let op: de aanmelddeadline van deze minor verschilt van de aanmelddeadline van de meeste andere minors. Deze is voor de septemberstart altijd 1 april, en voor de februaristart begin november.
Zie de website van de Graduate School of Teaching - educatieve minor bèta voor alle informatie.
Toch op zoek naar iets anders? De Universiteit Utrecht biedt meer dan 100 minors aan in uiteenlopende vakgebieden.