Minor Geschiedenis en Filosofie van de Wetenschap

Op de universiteit leren studenten om wetenschappelijk onderzoek te doen volgens een specifieke methode. Maar waarom doen we dat eigenlijk zo, en niet anders? Hoe is het moderne wetenschappelijke bedrijf ooit ontstaan? Wat is de plek van wetenschap in de samenleving? Hoe zeker is onze kennis, en waar komen de fundamentele concepten als atomen, evolutie en relativiteit vandaan? Wat is het verschil tussen natuur- en geesteswetenschappen? In de minor gaan we in op deze vragen en de verschillende mogelijke antwoorden erop.

STUDIEPROGRAMMA

De minor Geschiedenis en Filosofie van de Wetenschap bestaat uit vier vakken (30 ECTS).

De eerste drie cursussen zijn verplicht:

 • Periode 4, niveau 1. BETA-B1WR Wetenschappelijke Revolutie
 • Periode 4, niveau 2. FI2V19003 Kennis en Wetenschap I  
 • Periode 4, niveau 3. GE3V19004 What the heck doe ik op deze plek? Kennis en crisis rond de universiteit

Daarnaast kan je kiezen uit een van onderstaande, vakspecialistische cursussen:

 • Periode 1, niveau 3. BETA-B3MMS Making Modern Science: A History of Chemistry 1750-1950
 • Periode 1/periode 3, niveau 3. BETA-B3LH Living Pasts: Augmenting Urban Landscapes and Cultural Heritage in the Digital Age
 • Periode 3, niveau 3. WISB382 Geschiedenis van de Wiskunde (wiskundige voorkennis vereist, zie OSIRIS)
 • Periode 4, niveau 3. FI3V19010 Kennis en Wetenschap II
 • Periode 4, niveau 3. B-B3GESB05 Geschiedenis en Wijsbegeerte van de Biologie

Let op: Je kunt de vakken ook afzonderlijk volgen. De volgorde waarin je de vakken volgt, kan je zelf bepalen. Je moet sowieso voor elk vak apart inschrijven. Voor een volledige minor moet je je ook inschrijven voor de minor.

TOELATING

Er zijn geen specifieke ingangseisen voor deze minor. De minor is geschikt als verbreding en verdieping van elke bacheloropleiding. Daarnaast is het de ideale voorbereiding op het masterprogramma History and Philosophy of Science.

         

Het aanmelden en inschrijven voor een minor gaat hetzelfde als het inschrijven voor losse keuzecursussen. We raden je aan vroegtijdig in de studie na te denken en informatie in te winnen over de mogelijkheden. Cursussen lopen snel vol en een minor is niet altijd in één jaar af te ronden.

Zoek via Osiris-student de cursussen die behoren tot de minor die je wilt doen en houd rekening met de vastgestelde inschrijfperiode.

Ook als je niet aan de Universiteit Utrecht studeert, maar aan een andere universiteit of hoger onderwijs instelling, kun je bij ons een minor doen. HBO bachelor studenten wordt geadviseerd hun minorkeuze vooraf te bespreken met de minorcoordinator. Om je in te schrijven maak je gebruik van het volgende inschrijfformulier.

Het ingevulde formulier kan, per post of via e-mail, worden opgestuurd naar het studiepunt van de opleiding die de minor aanbiedt. Vergeet daarbij niet de volgende zaken mee te sturen:

 • Kopie van paspoort of identiteitskaart
 • Een kopie van de collegekaart
 • Toestemming van de eigen opleiding om deze stage/cursus te mogen volgen
 • Bewijs van inschrijving bij eigen opleiding
 • Bewijs van Betaald Collegegeld van eigen opleiding

Na ontvangst van het formulier en de toebehoren ontvang je per e-mail een bevestiging van jouw inschrijving.

Meer weten?

Neem contact op met de contactpersoon van deze minor: Daan Wegener.