Minor Geschiedenis en Filosofie van de Natuurwetenschappen

Op de universiteit leren studenten om wetenschappelijk onderzoek te doen volgens een specifieke methode. Maar waarom doen we dat eigenlijk zo, en niet anders? Hoe is het moderne wetenschappelijke bedrijf ooit ontstaan? Zijn er ook andere methodes denkbaar? Hoe ‘zeker’ is onze kennis, en waar komen de fundamentele concepten in bijvoorbeeld de evolutietheorie, de relativiteitstheorie en de quantummechanica vandaan? Waar komt ons getalbegrip vandaan, en wat is de relatie tussen alchemie en scheikunde? In deze minor gaan we in op deze vragen en de verschillende mogelijke antwoorden erop. De minor is geschikt als verbreding en verdieping van elke bacheloropleiding. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de masterprogramma’s History and Philosophy of Science en Science Education and Communication.

STUDIEPROGRAMMA

De minor Geschiedenis en Filosofie van de Natuurwetenschappen bestaat uit vier vakken (30 ECTS). De eerste twee vakken zijn verplicht, voor het derde vak kan je kiezen uit twee aangeboden cursussen en voor het vierde vak kan je kiezen uit een aantal vakspecialistische cursussen. 

Jaar 1

periode 4, niveau 1. BETA-B1WR Wetenschappelijke Revolutie. Een overzicht van de natuurfilosofie van de oudheid tot en met Newton.

Jaar 2

periode 2, niveau 2. BETA-B2FGN  Filosofie van de natuurwetenschappen. Een geschiedenis van de wetenschapsfilosofie vanaf de achttiende eeuw.

En een van de twee onderstaande cursussen:

Periode 2, niveau 2. WY2V14025 Stijlen van wetenschap. Leer verschillende vormen van wetenschapsbeoefening te onderscheiden.

Periode 3, niveau 2. BETA-B2NW Hoe de moderne bètawetenschappen ontstonden. Een interdisciplinaire geschiedenis van de natuurwetenschappen vanaf de achttiende eeuw.

Jaar 3

Een van onderstaande, vakspecialistische cursussen.

Periode 3, niveau 3. WISB382 Geschiedenis van de wiskunde (wiskundige voorkennis vereist, zie Osiris).

Periode 3, niveau 3. FA-332 Verslaving en verslavingsmiddelen.

Periode 4, niveau 3. B-B3GESB05 Geschiedenis en Wijsbegeerte van de Biologie.

Let op: Je kunt de vakken ook afzonderlijk volgen. Je moet je sowieso voor elk vak apart inschrijven. Voor een volledige minor moet je je ook inschrijven voor de minor.

 

Meer weten?

Neem contact op met de contactpersoon van deze minor: Daan Wegener