Studeren in het buitenland
Hieronder vind je algemene informatie over studeren in het buitenland. In de master Farmacie is er gedurende het Onderzoeksproject en de Keuzestage mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandExchange: study en traineeship
Een exchange duurt meestal 1 semester (5 maanden). Je kunt maximaal een vol academisch jaar invullen met studeren in het buitenland. Kiezen voor een vak heet een study. Wil je vakken in het buitenland volgen? Dan moet er een partnercontract zijn tussen de universiteit van je keuze en de UU (of de bètafaculteit). Een stage, onderzoek of thesis in het buitenland noemen we een traineeship. Hiervoor is een partnercontract niet nodig.
Facultaire bijeenkomsten
Lijkt studeren in het buitenland je wel wat? De Faculteit Bètawetenschappen houdt elk jaar een of meer Study Abroad voorlichtingsbijeenkomsten. Je kan de laatste bijeenkomst Studeren in het Buitenland 2022-2023 hier terug kijken.
Universitaire en facultaire partners
Er bestaan contracten met buitenlandse universiteiten op facultair niveau en op universitair niveau. Het verschil is dat je, als je naar een facultaire partner gaat, in jouw geval een Bèta partner, gebonden bent aan de vakken die aangeboden worden binnen de faculteit of het departement waar het contract op gebaseerd is. Als je naar een universitaire partner gaat, ben je vrij om bij elke faculteit of departement van die universiteit vakken te volgen, mits je aan de toelatingseisen van het vak voldoet.
Bestemmingen
Check de partneruniversiteiten van Universiteit Utrecht. In het menu links kun je de universitaire en facultaire (Bèta) partners aan- of uitvinken. Achter elke bestemming wordt in de grijze i aangegeven voor welke faculteit, departement en bachelor of master studenten de bestemming geldt. Partnerbestemmingen van andere faculteiten zijn in principe niet mogelijk. Let hier goed op!
Aanmelden
Als je weet waar je naar toe wilt gaan kun je beginnen met je aanmelding. Lees ook de praktische informatie voor vetrek, zoals deadlines en praktische zaken die je moet regelen voor vertrek!
Inbreng van de vakken in je programma
Goedkeuring studyplan en examencommissie
Zodra je weet welke cursussen jij wilt volgen, dien je je study plan voorlopig te laten goedkeuren door de studieadviseur (bachelor) of de programma coördinator (master). Uiteindelijk bepaalt de examencommissie of je een vak mag opnemen in je programma en op welk niveau, categorie en ECTS per vak. Wil je meer informatie over het omrekenen van studiepunten naar ECTS, kijk dan op de pagina credit-omrekentabel. Doe dit nadat je goedkeuring over je vakken en toestemming van de buitenlandse universiteit hebt ontvangen, dus voor je vertrek naar het buitenland, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer de examencommissie een vak afkeurt terwijl je het al aan het volgen bent. Als er tijdens je verblijf nog iets wijzigt, moet je dit opnieuw ter goedkeuring voorleggen aan de examencommissie.
Hoe krijg ik goedkeuring?
Maak eerst een afspraak met je studieadviseur (bachelor) of programma coordinator (master) om je studyplan te laten goedkeuren. Voor goedkeuring van de examencommissie kun je via de studentensite naar je opleiding en kom je via Praktische zaken> Regelingen en procedures bij de contact gegevens van de examencommissie van jouw opleiding. Stuur je verzoek samen met (een link naar) de cursusbeschrijvingen op naar de examencommissie.
Registratie buitenlandvakken in OSIRIS
Als je weer terug bent dien je je transcript van je buitenlandse universiteit voor te leggen aan de examencommissie zodat zij officieel je buitenlandvakken kunnen beoordelen en niveau en ECTS kunnen vaststellen. Hierna kan het Student Affairs Desk met deze brief en je transcript de cijfers in Osiris aan je examenprogramma toevoegen.
Voor een stage, onderzoek of thesis in het buitenland ben je niet afhankelijk van een partneruniversiteit. Als jij een universiteit, organisatie of instituut op het oog hebt waar jij dit graag zou willen doen kun je zelf contact opnemen en ‘solliciteren’ naar een plek in het onderzoek. Zodra je ‘aangenomen’ bent kun je je exchange gaan regelen. Zorg er wel voor dat je ook een UU supervisor hebt. Met hem of haar dien je een plan op te stellen en een research project application form in te vullen dat door de examencommissie goedgekeurd en ondertekend moet worden.
Aanmelden in OSIRIS
Zodra je een schriftelijke bevestiging hebt van de onderzoeksgroep over je stage of onderzoek (bijvoorbeeld een e-mail) en daarnaast een ondertekend application form kun je een buitenland aanvraag in OSIRIS doen en deze documenten uploaden. Je kunt een buitenlandaanvraag doen onder het tabblad 'Buitenland'. Doe dit minimaal 3 maanden vóór je vertrek. Zodra je aanvraag is goedgekeurd kun je verder met het regelen van je exchange: eventueel een beurs aanvragen, huisvesting regelen, ov-vergoeding buitenland bij de DUO aanvragen en de buitenlanddekking van je zorg- en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering nakijken.
Hier vind je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het regelen van je traineeship in het buitenland.
Reisbeleid
Voor buitenlandstages geldt het algemene reisbeleid van de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa). MinBuZa hanteert vier veiligheidsrisico’s, namelijk:
- Groen – geen bijzondere veiligheidsrisico’s
- Geel – let op, veiligheidsrisico’s; wees je hiervan bewust
- Oranje – alleen noodzakelijke reizen
- Rood – niet reizen
Buitenlandstages zijn alleen toegestaan in landen waarvoor een positief reisadvies geldt (code geel of groen, zie Nederlandwereldwijd.nl). Oranje en rood gekleurde gebieden/landen worden als onveilig beschouwd. In sommige landen kunnen meerdere veiligheidsrisico’s voorkomen, bijvoorbeeld zowel gele als oranje gebieden. Neem altijd contact op met het International Office om te beoordelen of een land wel of niet als veilig wordt beschouwd. Vertrek je zonder toestemming van het International Office en tegen de regels van het beleid in toch naar het buitenland, dan worden de studiepunten niet toegekend (zie OER art 3.8).
Uitzonderingsverzoeken
Wil je ondanks deze beleidsregels toch naar het buitenland afreizen waar code oranje of rood voor geldt? Dan kan je een formeel uitzonderingsverzoek indienen. Voor het indienen van een uitzonderingsverzoek dien je eerst inhoudelijke goedkeuring te hebben op je onderzoeksproject of stage. Volg daarna deze stappen:
- Vraag het formulier voor het uitzonderingsverzoek op bij het International Office. Doe dit bij voorkeur twee tot drie maanden voor vertrek. Dien het ingevulde formulier per e-mail in bij de directeur van de School of Pharmacy (ScPh) (a.k.mantel@uu.nl).
- De facultaire commissie bespreekt het ingediende verzoek en neemt een besluit. Voor de ScPh bestaat de facultaire commissie uit de vice-decaan onderwijs, de opleidingsdirecteur en de beleidsmedewerker internationalisering van de faculteit. De facultaire commissie laat zich adviseren door het faculteitsbestuur of Code Oranje/Rood commissie van de Universiteit Utrecht. Zij zijn bevoegd uitzonderingen toe te kennen.
- Het besluit ontvang je in een officiële brief per e-mail van de opleidingsdirecteur. Het streven is om binnen zeven werkdagen het besluit met je te delen.
- Heb je toestemming gekregen om te reizen? Zorg ervoor dat de goedkeuringsbrief bij je buitenlandregistratie in OSIRIS staat.
- Heb je geen toestemming gekregen en ben je het niet eens met de uitkomst? Je hebt dan de optie om een verzoek in te dienen bij de geschillencommissie van de UU. Houd er rekening mee dat het minimaal vijf weken duurt voor een besluit wordt genomen. Het is niet toegestaan om in afwachting van het besluit van de geschillencommissie alvast af te reizen naar de stagebestemming.
Veranderd reisadvies gedurende de buitenlandstage
Als het reisadvies tijdens je verblijf in het buitenland verandert naar een negatief reisadvies (code oranje of rood), dan neemt het Science International Office contact met je op. Samen wordt er gekeken of het veilig genoeg is om daar te blijven. Als de UU een dringende terugroepactie adviseert voor het land van jouw buitenlandstage maar je wilt toch blijven, dan kun je een uitzonderingsverzoek hiervoor indienen volgens de hierboven beschreven stappen.
Zorgen voor een alternatief
Bespreek met de studieadviseur of je tutor wat je opties zijn als jouw uitzonderingsverzoek niet wordt goedgekeurd. Neem contact op met de coördinator van het betreffende studieonderdeel in Utrecht (in het geval van het onderzoeksproject (MA203) ook met je examinator) als je tijdens je buitenlandstage terug naar Nederland moet door een veranderd reisadvies. Schroom niet om ook contact op te nemen met de studieadviseur als je behoefte hebt aan een adviesgesprek naar aanleiding van veranderingen tijdens je buitenlandstage.
Binnen Europa kun je gebruik maken van het Erasmus+ programma. Daarnaast zijn er nog een paar beurzen die via Osiris/Universiteit Utrecht of via externe instellingen aangevraagd kunnen worden. Zie hiervoor de pagina Financiering & beurzen.
Houd er rekening mee dat dit extra tijd (vooraf) en energie kost, daarom raden we aan om op tijd te beginnen met de voorbereidingen.
De International Officer van de faculteit Bètawetenschappen is Noor Weelink.
Email: science.internationaloffice@uu.nl
Telefoon: +31 6 41553879
Heb je vragen? Maak dan even hieronder een (online) afspraak.