Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Van de afgestudeerde apothekers en farmaceuten vindt 98% binnen enkele maanden een baan op het eigen vakgebied. De toekomstverwachting met betrekking tot de werkgelegenheid in de farmacie is uitstekend. Het merendeel van de afgestudeerde apothekers (circa 70%) is werkzaam in de gezondheidszorg als gevestigde of tweede apotheker in een openbare apotheek, of in een ziekenhuisapotheek. Anderen zijn werkzaam in de industrie, bij de overheid, als onderzoeker of als docent.

Openbare apotheek

Een groot deel van de afgestudeerden vindt zijn toekomst in de openbare apotheek (de apotheek om de hoek). De openbare apotheker is medebehandelaar en is daarmee samen met arts en patiënt verantwoordelijk voor het juiste geneesmiddel in de juiste samenstelling bij de juiste patiënt. Daarom zijn begeleiding van het geneesmiddelgebruik, advisering van patiënten en artsen en regelmatige beoordeling van de medicatie belangrijke taken. Als zelfstandig apotheker ben je ook verantwoordelijk voor een goede farmaceutische bedrijfsvoering.

Ziekenhuisapotheek

Een klein gedeelte van de afgestudeerden is als ziekenhuisapotheker werkzaam. Deze functie vergt speciale scholing, waarvoor jaarlijks ongeveer 20-25 opleidingsplaatsen beschikbaar zijn.

De ziekenhuisapotheker heeft minder direct contact met patiënten dan de openbaar apotheker. Belangrijke taken van de ziekenhuisapotheker zijn:

overleggen met artsen/specialisten over vaak gecompliceerde medicaties
controle op de kwaliteit van in het groot bereidde geneesmiddelen
analyse van patiëntenmateriaal als urine en bloed

Farmaceutische industrie

Voor apothekers in de farmaceutische industrie zijn er diverse mogelijkheden:

 • ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen 
 • geneesmiddelenbereiding in het groot 
 • kwaliteitsbeheer van geneesmiddelen
 • registratie van geneesmiddelen
 • het geven van voorlichting en serviceverlening aan afnemers
 • commerciële functies

Overheid 

Ook bij de overheid zijn mensen met een goede en uitgebreide kennis van geneesmiddelen nodig, bijvoorbeeld bij:

 • inspectiediensten, zoals de inspectie voor de volksgezondheid
 • het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, verantwoordelijk voor toelating van geneesmiddelen op de Nederlandse markt
 • zorgverzekeraars
 • het ministerie van VWS

Onderwijs 

Afgestudeerde apothekers werken ook als docent in het wetenschappelijk onderwijs en op de opleiding voor apothekersassistenten.

Als apotheker kun je onderzoek gaan doen aan universiteiten, in onderzoekscentra en in de farmaceutische industrie in zowel binnen- als buitenland.

Mogelijke onderwerpen zijn:

 • onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen
 • het vinden van nieuwe aangrijpingspunten in het lichaam voor geneesmiddelen
 • ontwikkeling van nieuwe toedieningsvormen
 • de manier waarop patiënten geneesmiddelen gebruiken
 • de werkzaamheid en de veiligheid van een geneesmiddel 

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.