Carrièreperspectieven
Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met een alumnus of alumna van je opleiding of daarbuiten. Bijna alle afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen met je. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie kunt krijgen.
Wil je meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg dan de trainingen Arbeidsmarkt verkennen & netwerken en/of LinkedIn van Career Services.
Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? Dan kun je je nu alvast voorbereiden. De Universiteit Utrecht biedt je een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen.
- De minor Entrepreneurship (Engelstalig) geeft je een goede basis in ondernemerschap.
- Het Utrecht Center for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.
StudentsInc
Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc bijvoorbeeld een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert.
UtrechtInc
Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien zelfs al een concreet bedrijfsidee? Dan vind je bij UtrechtInc hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. UtrechtInc is er voor
- startende ondernemers en alumni, promovendi en onderzoekers, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht;
- die in de ideefase zitten OF al verder zijn (< 5 jaar);
- met een (IT) start-up en focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie.
Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.
Enactus
Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.
Masters in ondernemerschap
De Universiteit Utrecht biedt verschillende masters waarin je nader kennis kunt maken met ondernemerschap. Let wel: als je niet de vereiste achtergrondkennis hebt om de master te kunnen volgen, kun je in de meeste gevallen een premaster doen om alsnog aan het programma deel te nemen.
- In september 2016 start een nieuwe eenjarige master Business Development and Entrepreneurship van de Utrecht School of Economics.
- Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan is de tweejarige master Science and Business Management misschien iets voor jou.
- De tweejarige master Sustainable Business and Innovation is toegankelijk voor een brede groep studenten, maar ook daar is een zekere voorkennis vereist. Zie ‘Admission and application’ voor de details.
Handige links
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.
Op de site van de Belastingdienst lees je wat je verder moet regelen.
Sluit je aan bij relevante groepen op LinkedIn om online kennis te delen en je netwerk te vergroten.
Wil je duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) ondersteunt je met o.a. subsidies, kennis en regelgeving.
Wil je les gaan geven in het voortgezet onderwijs, dan zijn er twee mogelijkheden.
Tweejarige lerarenopleiding
De Universiteit Utrecht heeft negen tweejarige lerarenopleidingen die je na je bachelor kunt doen: Duits, Engels, Frans, Geografie, Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Nederlands, Science (Engelstalig) en Spaans. Deze masterprogramma's leiden je op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je hiermee aan de slag kunt in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.
Bekijk de tweejarige lerarenopleidingen op de masterkiezerssite van de UU.
Eenjarige lerarenopleiding
Je kunt ook eerst een andere vakinhoudelijke eenjarige master doen en daarna een eenjarige lerarenopleiding (Nederlandstalig). Met deze diploma's heb je dezelfde mogelijkheden als bij de tweejarige lerarenopleiding.
Bekijk de eenjarige lerarenopleiding op de masterkiezerssite van de UU.
Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.
Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.
Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.