Trainingen voor (studie)verenigingen

Studiefase: 
Bachelorstudent, Masterstudent, Premasterstudent
Lesvorm: 
Klassikaal
Tijdsinvestering: 
Eén sessie, Meerdere sessies
Voertaal: 
Engels, Nederlands
Kosten: 
Gratis

Team studentenwelzijn biedt (studie)verenigingen de mogelijkheid om een (gratis) welzijnsworkshop voor leden te organiseren. De locatie en deelnemers worden geregeld door de vereniging, terwijl de trainer wordt verzorgd door studentenwelzijn. Ook erkende studentorganisaties van de UU kunnen contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Wat en waarom?

In het drukke studentenleven krijgt het thema welzijn - gelukkig - steeds meer aandacht. De UU hecht eraan om ook binnen de omgeving van verenigingen ruimte te bieden om op laagdrempelige wijze aan de slag te gaan met dit onderwerp. Door (een van) onderstaande workshops te faciliteren, laat je als vereniging zien dat je betrokken bent bij het welzijn van de leden, en geef je hen waardevolle kennis en vaardigheden mee. De workshops die we aanbieden zijn vooral gericht op praktische oefening en ervaring van gezonde gewoontes. Ze kunnen de band tussen leden (en bestuur) versterken. In de sessies is altijd ruimte voor humor en voor vragen en initiatief van de deelnemers.

Aanbieder

Studentenwelzijn

Praktische informatie

  • Workshoptype, datum en tijd worden in overleg bepaald (duur: 1-2 uur).
  • Vereniging regelt locatie, promotie en deelnemers (min. 6, max. 20).
  • Team studentenwelzijn/sociale veiligheid verzorgt inhoud, materialen en trainer.
  • Keuze uit standaard workshops of een maatwerkoptie.
  • Workshops gaan niet door bij minder dan 6 deelnemers.

Aanmelden

Heb je interesse in (een van) de workshops of heb je vragen? Neem dan contact op via studentwellbeing@uu.nl om de mogelijkheden te bespreken!

Studentenwelzijnssubsidie

De Universiteit Utrecht stimuleert graag activiteiten rondom studentenwelzijn die voor en door UU-studenten georganiseerd worden. Daarom is er een budget beschikbaar gesteld voor activiteiten en/of evenementen rondom studentenwelzijn die niet jaarlijks plaatsvinden en door studenten van de Universiteit Utrecht georganiseerd worden. Vind meer informatie over de studentenwelzijnssubsidie via de website van Bestuurlijk Actief.

Voor leden

Mindfulness: Een introductie (1-2 uur)

Deze workshop geeft je inzicht in hoe je kan vertragen en meer aandachtig aanwezig kunt zijn in het hier en nu. Mindfulness is een bewezen methode die helpt bij het vergroten van je veerkracht, het verminderen van stress-symptomen, het omgaan met de drukte en indrukken om je heen. In deze workshop leer je meer over de achtergrond van mindfulness en doe je gezamenlijk een aantal oefeningen.

Keuzes maken (1-2 uur)

In onze wereld van veel mogelijkheden, kan het lastig zijn om te bepalen wat je wilt. In deze workshop krijg je inzichten en vaardigheden aangereikt om met meer vertrouwen keuzes te maken. Dat kan gaan om keuzes in je dagelijks leven, maar ook voor je studie, loopbaan en leven. We gaan in op het proces van kiezen en je leert hoe je erachter kunt komen wat voor jou belangrijk is. Last van keuzestress? In de workshop kijken we waar dat vandaan komt en krijg je handvatten om daarmee om te gaan.

Autonomie en Communicatie (2 uur)

Communicatie is vaak het meest plezierig en effectief als deze gelijkwaardig is. Met als uitgangspunt dat ieder in staat is voor zichzelf te denken en te handelen. Helaas communiceren we vaak niet zo. Er kunnen onbewuste patronen spelen die maken dat we ons superieur of juist minderwaardig opstellen. In deze training gebruiken we een concept uit de Transactionele Analyse om dit te verhelderen. We oefenen om meer bewust en gelijkwaardig met elkaar in gesprek te gaan. Het is een vrolijke training die veel inzicht kan geven in je relaties met anderen…en ook met jezelf.

Stress & Energie (2 uur)

Deze workshop geeft je inzicht in hoe stress en energie (samen)werken. We kijken hoe je je eigen stress-signalen kunt herkennen, naar wat energie van je vraagt, hoe je je energie weer oplaadt en je stressniveau laat dalen. We behandelen theorie, doen oefeningen en reflecteren individueel en met de groep. Na het volgen van de workshop heb je handvatten in handen om meer grip te krijgen op jouw stress- en energieniveau.

Verbinding door Deep Listening (2 uur)

De drukte en haast van het dagelijks leven verhinderen ons vaak om zorgvuldig te luisteren. Hoor je echt wat iemand vertelt? Met deep listening schakelen we ons lichaam en onze aandacht helemaal in om op een ander niveau contact te maken. Op deze manier luisteren is zowel voor jezelf als voor de ander waardevol en gunstig voor het welzijn. In de workshop leer je een aantal stappen die kunnen helpen om zo te luisteren. Het kan de band tussen leden van een vereniging op een verrassende manier versterken.

Verkennen van levensthema’s ( 2 uur)

In het leven als student komt doorgaans veel voorbij: losmaking van je ouderlijk huis, je weg vinden in het studentenbestaan, aangaan van relaties, ontdekken van je identiteit en focussen op een toekomst. In deze workshop ga je volgens een bepaald gespreksmodel aan de slag met een aantal levensthema’s of -vragen. Je onderzoekt wat er bij jou speelt en gaat daarover in gesprek met (een aantal) leden van je vereniging. Een workshop die een mooie ingang biedt om elkaar én jezelf beter te leren kennen.

Op maat gemaakte workshop (1-2 uur)

Indien gewenst bieden we ook workshops op maat. Bijvoorbeeld over jouw richting vinden met Ikigai, of over het verkennen van levensvragen. Neem contact met ons op om jullie behoeftes en wensen hierover door te spreken.

Active bystander | sociale veiligheid

In de Active bystander workshop krijg je binnen een uur tools aangereikt om te weten hoe je ongewenst gedrag herkent en wat je kunt doen om dit aan te kaarten. Zo kom je nooit meer met je mond vol tanden te staan als je iemand iets ziet doen wat je eigenlijk niet oké vindt, maar twijfelt of je moet ingrijpen. .

Wil jij een Active Bystander of andere workshop over sociale veiligheid organiseren voor jouw opleiding, studie- of studentenvereniging? Neem dan contact op met projectmanager sociale veiligheid Robin Smeets via socialeveiligheid@uu.nl

Omgaan met ongewenst gedrag | sociale veiligheid

Team sociale veiligheid organiseert in samenwerking met Bestuurlijk Actief een training over het omgaan met ongewenst gedrag, speciaal voor studentbestuurders en vertrouwenscontactpersonen van de studie- en studentenverenigingen. Check de website

Mentale gezondheid | Door Het Geluid

Stichting Door het Geluid organiseert workshops over mentale gezondheid, gegeven door en voor studenten. De focus ligt op open gesprekken over mentale uitdagingen, het bieden van praktische tools en bewustwording. Studenten leren omgaan met druk, medestudenten beter begrijpen en vinden overzicht van beschikbare hulpbronnen. Workshops bevatten twee à drie vrij in te vullen onderwerpen, afgestemd op studentenvraagstukken.

De workshops die Door het Geluid aanbiedt bestaan uit een combinatie van onderwerpen waarvan zij hebben ondervonden dat ze spelen onder studenten. Deze combinatie is vrij in te vullen. De standaard voor de workshops is twee tot drie onderwerpen, waarbij er gekozen kan worden uit:

  • prestatiedruk
  • eetproblematiek
  • schijnstudent
  • financiële druk
  • middelengebruik
  • depressie
  • rouw na verlies van een dierbare
  • eenzaamheid
  • suïcide
Andere trainingen over dit onderwerp