Fysiek en voeding
Een druk studentenleven kan het lastig maken om goed voor je fysieke gezondheid te zorgen. Onregelmatig eten, weinig beweging en korte nachten kunnen je energie en welzijn beïnvloeden. Soms helpt ondersteuning van een coach, maar vaak kun je zelf al veel doen. Denk aan meer kennis over voeding, een passende vorm van bewegen vinden of een training over slaap volgen. Hieronder vind je hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met je fysieke welzijn.
E-modules en websites
iSleep & BioClock helpt je bij het verbeteren van je slaap en om verschillende soorten slaapproblemen aan te pakken. Na deze module weet je welke gewoonten een goede nachtrust bevorderen (en welke niet!), weet je hoe je jouw slaappatroon kunt veranderen en verbeteren en heb je geleerd hoe om te gaan met piekergedachten die je ‘s nachts wakker houden.
iSleep duurt ongeveer 30 minuten per week gedurende 4-6 weken. Met ondersteuning van een persoonlijke (gratis) e-coach en tips op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Deze module is gratis te volgen via Moodlift.
Het online matchingplatform van Eet Mee biedt met Students For Dinner een gratis online omgeving waar jij als student een etentje kunt aanbieden, of waar je je kunt opgeven om ergens aan te schuiven. Eten en koken moet je sowieso, hoeveel fijner is het als je dat samen kunt doen? Het hoeft niet elke week en zelfs niet elke maand, en je zit nergens aan vast. De ervaring van Eet Mee leert dat elkaar leren kennen tijdens het koken en het gezamenlijk eten bijdraagt aan verbinding.
"Het was een erg spontaan en gezellig etentje met een andere student. Culturen en ervaringen uitgewisseld en vooral veel gelachen. Door het vele kletsen kwamen we haast niet aan eten toe."
Je kunt het hele jaar rond een etentje organiseren of als gast meedoen, of meedoen tijdens de UU Wellbeing Week in november en mei.
Meer informatie en inschrijven.
Apps
Maxx is voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Deze gratis app helpt je bij de voorbereiding van situaties waarin jij het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en je aan je ‘max’ te houden. De app helpt je je alcoholgebruik bij te houden middels een logboek, doelen te stellen, door moeilijke situaties heen te komen en nog veel meer.
Boeken
Bewegen en een gezond voedingspatroon hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Bewegen en bepaalde voedingsstoffen prikkelen de binnenwand van de bloedvaten waardoor nitric oxide (NO) wordt geproduceerd, wat zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Een sterkere bloedsomloop heeft een positief effect op het hartvaatstelsel, de hersenen én ons immuunsysteem! Hoe vaak we moeten bewegen, en om welke voedingstoffen het gaat wordt toegankelijk uitgelegd door Erik Scherder.
Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van fysieke (en emotionele) gezondheid. Emily Nagoski laat door middel van dit wetenschappelijk onderbouwde boek zien hoe stress, stemming, vertrouwen en lichaamsbeeld centraal staan in een vrouw haar seksuele welzijn.
Documentaires
Deze documentaire onderzoekt het verband tussen voeding en ziekte en de miljarden euro's die op het spel staan in de zorg, de farmaceutische sector en de levensmiddelenbranche.
Te kijken via Netflix.
Playlists
Soms heb je net wat extra nodig om rustig in slaap te vallen. Luister hier naar Sleep.
Het geluid van de zee en golven kan ontzettend ontspannend zijn. Luister hier naar Sounds of the Ocean.
.
Video's
Soms wil je niet de deur uit om een yogales bij te wonen. Adriene maakt al jaren yoga video's op YouTube, dus genoeg lessen om uit te kiezen!
Te bekijken op YouTube.
In deze korte YouTube video legt hoogleraar Erik Scherder in een mini college uit wat stress is en wat we eraan kunnen doen.
Te kijken op YouTube.