Autonomie en keuzes
Prestatiedruk, keuzestress en het bewaken van grenzen kunnen overweldigend zijn, maar horen bij het vinden van je eigen autonomie. Omgaan met verwachtingen en stress begint bij zelfkennis en vertrouwen in je eigen kunnen. Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je beslissingen maakt die passen bij jouw ambities. Maar hoe ontwikkel je die zelfkennis en autonomie? Hieronder vind je hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan, van keuzes maken tot zelfvertrouwen opbouwen.
Podcasts
Klaar met al die zelfhulp-podcasts? Deze podcast wil juist dat je precies blijft zoals je bent. Psychologen Thijs Launspach en Lennard Toma zijn gefascineerd door persoonlijkheidsverschillen en geloven erin dat je jezelf niet hoeft te verbeteren. Maar kennis over psychologie kan wél helpen om jezelf en anderen beter te begrijpen. In Hoe ben je zo?! onderzoeken ze wat de verschillen zijn tussen persoonlijkheidstypes en geven ze handvatten om goed met je eigen persoonlijkheid én die van anderen om te gaan.
Leer meer over jezelf en hoe je kan omgaan met beslissingen maken tijdens de studententijd.
Te luisteren via Spotify.
In de podcast ‘Het Spoor Bijster’ bespreken ze een aantal onderwerpen waar je als student tegenaan kunt lopen in jouw studiekeuze. Want zeg nou zelf, iedereen twijfelt hier toch wel eens aan? Maar wanneer is een twijfel tijdelijk, en wanneer moet je actief actie ondernemen?
Studiekeuzebegeleider Maaike Goselink gaat in elke aflevering in gesprek met een begeleider vanuit de UU. En dan blijkt al snel, je bent niet de enige die hier wel eens over nadenkt!
Te luisteren via Spotify.
E-modules
EsteemUp helpt je je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Na deze module heb je anders naar jezelf leren kijken om zo blijer met jezelf te zijn, ken je een eenvoudige methode om je zelfvertrouwen te vergroten en weet je hoe je je mening kunt uiten en jezelf niet meer met anderen hoeft te vergelijken.
EsteemUp duurt ongeveer 45 minuten per week gedurende 3-4 weken. Met ondersteuning van een persoonlijke (gratis) e-coach en tips op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Deze module is gratis te volgen via Moodlift.
LifeHack is het perfecte programma voor iedereen die het leven wil optimaliseren. Je krijgt praktische handvatten om je problemen aan te pakken en naar je doelen toe te werken. Na deze module weet je hoe je je stemming kunt beïnvloeden en verbeteren, weet je hoe optimaal te studeren (en te stoppen met uitstellen), heb je geleerd hoe je zelfvertrouwen en eigenwaarde te kunnen vergroten en weet je hoe je je sociale leven naar een hoger niveau kunt tillen.
LifeHack duurt ongeveer 30 minuten per week gedurende 4-6 weken. Met ondersteuning van een persoonlijke (gratis) e-coach en tips op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Deze module is gratis te volgen via Moodlift.
Boeken
In De kracht van keuze neemt psycholoog Kelly Weekers je mee in haar leven en deelt haar kijk op thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Het boek voelt als een goed gesprek met een vriend(in): zonder voor jou te bepalen wat je moet doen, geeft Kelly je inzichten om ook in jouw leven de juiste keuzes te maken, de keuzes die bij jou passen, en zo de regie terug te pakken op allerlei vlakken.
Hoe blijf je mentaal gezond in een wereld vol prestatiedruk en onmogelijke verwachtingen? Psycholoog Thijs Launspach laat in dit boek zien dat het echte tegengif tegen de constante drang naar meer, verbinding is.
In Chatter onderzoekt psycholoog Ethan Kross hoe onze innerlijke stem ons welzijn beïnvloedt. Negatieve zelfpraat kan stress veroorzaken en relaties schaden, maar we hebben de tools om dit om te buigen en onze innerlijke stem in ons voordeel te laten werken.
Je hebt een goed leven, maar er zijn dingen die je anders wilt: die droombaan, een partner, reizen of je eigen bedrijf. In You Are a Badass helpt Jen Sincero je om met meer zelfvertrouwen je dromen om te zetten in concrete plannen.
We overschatten ons bewustzijn en zien het als de baas in ons brein, terwijl ons onbewuste juist allesbepalend is. In Het slimme onbewuste laat Ap Dijksterhuis zien hoe het onbewuste ons gedrag, denken en gevoelens stuurt, met een veel grotere verwerkingscapaciteit dan het bewustzijn.
Brené Brown beschrijft in The Power of Vulnerability hoe belangrijk het is om je kwetsbaar op te stellen in een wereld vol perfectionisme en onzekerheid. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat, het is eng maar essentieel om risico’s te nemen. Ze moedigt de lezer aan om perfectionisme los te laten, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.
Geen zin om te lezen? Bekijk hier de Ted Talk die Brene Brown gaf over het boek.
Zelftests
Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met psychische klachten? Met de korte zelftests van 10-15 vragen van Wij zijn MIND stel je géén diagnose, maar kun je wel inzicht krijgen of je meer dan gemiddeld last hebt van bepaalde klachten. Bekijk hier welke testen je kan maken.
Geen passende test gevonden? Kijk dan op de overzichtspagina van Wij zijn MIND voor meer informatie.