Tips, tools en websites

Handige schrijftips en websites om zelfstandig verder te kunnen.
Methoden en statistiek kunnen een belangrijk onderdeel zijn van je scriptie. Zou je graag bijles krijgen voor een van de cursussen methoden, technieken en statistiek? Heb je behoefte aan advies bij het uitvoeren van een statistische analyse met SPSS? Loop je op het gebied van methoden en statistiek vast bij het uitvoeren van je bachelor- of masteronderzoek?
De afdeling Methoden & Statistiek biedt daarvoor, naast het reguliere onderwijsprogramma, op verschillende manieren extra ondersteuning:
- Bijles in methoden en statistiek
- Hulp bij SPSS
- Consultatie bij onderzoek voor bachelorthesis (alleen voor studenten FSW)
Ga naar 'Methoden & Statistiek' voor meer informatie.
LibGuides worden gemaakt door informatiespecialisten en vakspecialisten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek in de gehele Universiteit Utrecht.
Zoekstrategie
Een zoekstrategie is een manier om efficient informatie te vinden die je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden. Met een zoekstrategie ga je systematisch te werk, waardoor je relevante informatie vindt. Door gericht te zoeken krijg je gerichte resultaten terug en ben je minder tijd kwijt met het lezen van irrelevant materiaal.
Ga naar de LibGuide over zoekstrategieën.
Bronnen evalueren
De bronnen die je gebruikt bij het schrijven van een wetenschappelijke tekst (zoals een scriptie, paper etc.) bepalen voor een groot deel de kwaliteit van die tekst. Gevonden bronnen zul je voor gebruik moeten evalueren op relevantie en wetenschappelijkheid. De verschillende methoden en hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken vind je in deze LibGuide.
Ga naar de LibGuide over bronnen evalueren.
LibGuides worden gemaakt door informatiespecialisten en vakspecialisten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek in de gehele Universiteit Utrecht.
Citeren
Bij het schrijven van een eigen tekst zul je (bijna) altijd gebruik maken van het werk van anderen. Je mag dit op drie manieren doen:
- Citeren
- Parafraseren
- Samenvatten
In elk van deze gevallen dien je naar het werk van de oorspronkelijke auteur (je 'bron') te verwijzen.Het maakt daarbij niet uit waar die informatie vandaan komt; uit een wetenschappelijk tijdschrift, een scriptie, een congresverslag of rechtstreeks van het internet. Als je materiaal hergebruikt zonder bronvermelding pleeg je plagiaat en dat kan ernstige consequenties hebben.
Ga naar de LibGuide over citeren.
Referentiebeheer
Referentiebeheer is het systematisch verzamelen en ordenen van concrete bronnen en/of de bibliografische gegevens ('referenties') van bronnen, doorgaans ten behoeve van (her-)gebruik op een later tijdstip. Je kunt hierbij gebruik maken van een referentietool. Goed referentiebeheer stelt je in staat om effectiever en efficiënter te werken.
Ga naar de LibGuide over referentiebeheer.
Het Skills Lab heeft een aantal schrijftips op een rijtje gezet om je op weg te helpen. Ga naar de schrijftips.
De Universiteit Utrecht heeft een licentie voor de online Schrijfhulp van de KU Leuven!
Deze tool helpt je om met een kritische blik naar je werk te kijken. Je plakt je Nederlandse of Engelse tekst in de schrijfhulp en kiest vervolgens welke aspecten van de tekst je wilt laten 'controleren'. Daarna is het aan jou om je tekst aan te passen.
Een greep uit de controle van de schrijfhulp
- Spellingcheck
- Stijl (informeel taalgebruik)
- Structuur (signaal- en verwijswoorden)
- Frequent gebruikte woorden
Je kunt inloggegevens aanvragen voor Engelse teksten en voor Nederlandse teksten.