Schrijftips

Een goede academische tekst schrijven is een hele uitdaging. Hoe zet je de eerste letters op papier? Hoe kom je tot een goede structuur? Wat is een academische schrijfstijl? Je kunt een gratis afspraak maken met een schrijfcoach. Wil je hier en nu al wat tips? Kijk verder op deze pagina.
Academische schrijftips
- Academisch schrijven gaat om 'kennis transformeren' (kritische reflectie op wat je hebt gelezen), en niet om 'kennis spuien' (alleen samenvatten wat je hebt gelezen).
- Verdeel je werk in stappen (formuleren van de hoofdvraag, antwoorden verzamelen, een tekstplan maken, schrijven, reviseren, aanpassen), en werk ze één voor één door. Probeer geen perfecte eerste versie te schrijven.
- Academische stijl is meestal objectief en heel erg precies. Onderbouw je standpunten altijd met argumenten en referenties.
- Vraag rond wat de academische gebruiken zijn: praat met docenten, studiegenoten, ouderejaars, huisgenoten, etc. Zoek naar voorbeelden van de opdracht waar je aan werkt: bijvoorbeeld naar essays, papers en scripties die geschreven zijn voor dezelfde docent.
- Praat over je schrijfwerk. Met je vrienden, je studiegenoten of een schrijfcoach. Maak een afspraak met een schrijfcoach bij het Skills Lab als je je werk wilt bespreken.
(bron: Skills Lab)
- Purdue OWL (Online Writing Lab). Hier vind je veel informatie over academisch schrijven en schrijven in het algemeen. Handig om via de 'site map' de onderwerpen te zoeken.
- UNC handouts (University of North Carolina, Chapel Hill). De 'Tips and Tools' van de Universiteit van North Carolina zijn vaak zeer gedegen en iets uitgebreider beschreven dan op Purdue OWL. Deze site heeft ook een aantal korte video's, te herkennen aan het camera-icoon.
- Manchester Phrase Bank (Academic Phrase bank) / Academische Uitdrukkingen (VU). In deze ''bank" zijn duizenden phrases uit wetenschappelijke artikelen opgeslagen. Je kunt hier verschillende formuleringen vinden en controleren of jouw eigen formuleringen passen binnen het register van academisch schrijven. De uitdrukkingen zijn thematisch geordend, naar bijvoorbeeld 'compare and contrast' of 'referring to literature'.
- UEFAP Using English for Academic Purpose. Hier vind je uitleg én oefeningen over spelling en interpunctie, maar ook over formeel schrijven en andere stijlaspecten.
- Handboek academisch schrijven. Deze site bevat een aantal formulieren, voorbeelden en theorie die in het bijbehorende boek worden uitgelegd. Je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het formuleren van hoofd- en deelvragen, van de relevantie of bij het evalueren van je argumentatie.
- Op het platform Academisch Schrijven vind je tips & tricks voor academisch schrijven, bijvoorbeeld voor schrijfstijl, referenties en het afbakenen van je probleemstelling. Ook kun je testen wat voor soort schrijver je bent.
- Handboek Academische Communicatieve Vaardigheden (RUG). Deze site van de Rijksuniversiteit Groningen bevat veel nuttige informatie; over academisch schrijven in het algemeen maar ook over deelaspecten als stijl, aanpak van het schrijven en plagiaat. Er is ook een deel over mondeling presenteren.
Uit de ervaring van onze schrijfcoaches blijkt dat veel studenten hun tekst aanzienlijk kunnen verbeteren als ze nog een keer goed kijken naar de kernzinnen van de alinea’s. Doe er je voordeel mee en leer in 1 minuut wat een kernzin is en hoe je deze gebruikt!
Een kernzin geeft in één zin weer wat de belangrijkste informatie (de kern) is van je alinea. De kernzin is vaak de eerste zin van een alinea. De rest van de alinea bevat uitwerkingen van die kernzin. Je legt de begrippen en concepten uit je kernzin uit, geeft uitleg, voorbeelden of bijvoorbeeld oorzaken of gevolgen.
TIP 1 Markeer in elke alinea de belangrijkste zin en check: Is er wel een kernzin? Hoe sluiten alle andere zinnen in de alinea aan op deze zin; Is de gemarkeerde zin wel de kernzin? Kom je er niet uit, formuleer dan alsnog de kern van je alinea en controleer of die wel duidelijk weergeeft wat je boodschap is. Zo maak je een strak en helder verhaal.
TIP 2 Consistent gebruik van kerzinnen kan ook helpen bij het vinden van structuur tussen je alinea's. Markeer alle kernzinnen, lees deze na elkaar en probeer de relatie duidelijk te maken met een verbindingswoord of signaalwoord. Lukt dat niet of zit er een rare overgang tussen twee kernzinnen? Loop dan in je hoofd het verhaal nog een keer door.
TIP 3 Heb je hier vragen over? De schrijfcoaches van het Skills Lab helpen je graag verder bij het toepassen van deze en andere schrijfstrategieën voor een goed gestructureerde tekst.
Schrijfopdracht: een paar tips
- Begin met op te zoeken welke randvoorwaarden en criteria gelden voor deze opdracht; die vind je meestal in de cursushandleiding of op Blackboard. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel woorden je tekst moet bevatten, waar je op wordt getoetst of welk soort bronnen je mag of moet gebruiken.
- Zoek voorbeelden van de opdracht die je moet maken of vraag je docent om een voorbeeld.
- Informeer bij medestudenten of docenten naar de academische conventies wanneer het vakgebied nieuw voor je is.
- Maak een planning. Zet niet alleen de deadline je agenda, maar noteel ook momenten waarop je aan je schrijfopdracht gaat werken. In de video 'Plannen als een pro' leer je hoe je een realistische planningmaakt.
- De LibGuides van de universiteitsbibliotheek geven advies bij het zoeken van literatuur. Zo is er hulp bij het evalueren van de geschiktheid van bronnen, bij citeren, en bij het beheren van literatuur
Voor een schrijfopdracht kan het lastig zijn om te beginnen met schrijven. Om die eerste gedachtes, eerste versies of eerste draft op papier te krijgen kun je gebruik maken van de techniek doorschrijven, oftewel 'Speedwriting'.
Hoe werkt dat? Je zet een wekker, start met schrijven, houdt niet op en kijkt niet (kritisch) naar wat je hebt geschreven. Dat kun je doen op verschillende momenten in een schrijfproces en met verschillen doelen en uitkomsten. Het is dus belangrijk om na te denken in welke fase van je schrijfproces je bent en wat het doel is.
- Wil je ideeën opdoen, doe dan aan ‘free writing’. Je schrijft dan ongecensureerd op wat er in je hoofd zit. Belangrijk is dan om vrij te kunnen associëren. Bekijk de 'free writing' video voor verdere toelichting. Deze strategie helpt je ook van je 'writers block' af te komen. Lees hier alles over bij de studietips van Onderwijsadvies & Training.
- Als je al wel wat ideeën of informatie (of data) hebt, en je wilt erachter komen of je al voldoende hebt nagedacht om te gaan schrijven, schrijf je een prullenbakversie. Ook hier probeer je jezelf niet kritisch te beoordelen en door te schrijven.
- Weet je hoe je tekst er in grote lijnen uit gaat zien en heb je een outline of tekstschema? Dan kun je je eerste versie gaan doorschrijven. Bekijk onderstaande video of lees meer informatie over Doorschrijven.
Heb je je tekst geschreven? Dan is het tijd voor revisie! Er zijn verschillende mogelijkheden om je tekst met een frisse blik te bekijken.
- Staar je niet blind op de tekst die je net hebt geschreven, maar wacht een dag voordat je opnieuw je tekst leest. Zo haal je makkelijker foutjes uit je tekst.
- Leg de schrijfopdracht of het beoordelingsformulier naast je tekst. Komen de elementen waar je op beoordeeld wordt voldoende uit de verf in je tekst?
- Zoek een studiegenoot om elkaars tekst te lezen en feedback te geven.
- Maak gebruik van de online schrijfhulp van de Universiteit van Leuven. De Schrijfhulp, een online tool, markeert verschillende aspecten van je tekst die je vervolgens zelf kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan signaalwoorden, schrijfstijl of spelling.
- De Checklist eerlijke wetenschap geeft nog enkele aanwijzingen om te controleren hoe je met bronnen om bent gegaan en geeft ook informatie over plagiaat
Vooral moeite met taalvaardigheid, zoals spelling of grammatica? Kijk dan eens op de pagina 'taalondersteuning'.
Contact Skills Lab
Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park
Kamer 2.45
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht- Mail naar skillslab@uu.nl