Netwerken
Je netwerk is groter dan je denkt: je familie, vrienden, medestudenten, studentenvereniging, sportclub, enz. Daarnaast kun je actief op zoek gaan naar mensen die je nog niet kent, maar die nuttig voor je kunnen zijn op de arbeidsmarkt - of andersom!
LinkedIn biedt je de mogelijkheid om in contact te komen met professionals die het werk doen dat jij ook wil doen of in een type organisatie werken waar jij ook wil werken. Bekijk onderstaande video om te zien hoe je een krachtig LinkedIn profiel maakt.
Bekijk in deze video hoe je een krachtig LinkedIn profiel maakt
- Door mensen te spreken op carrièredagen, banenmarkten of tijdens trainingen, borrels, enz.
- Via de mensen die je al kent. Vraag of zij mensen kennen die in een bepaalde branche of bij een bepaald bedrijf werken of iets hebben gedaan wat jij op het oog hebt. Zij kunnen je introduceren of je benadert ze zelf met je vraag.
- Stel een specifieke vraag in de officiële alumnigroep van de Universiteit Utrecht op LinkedIn. Misschien leidt dit tot een interessante discussie.
- Zoek interessante alumni via de alumnitool van LinkedIn. Zij kunnen je informatie geven en misschien ook introduceren bij anderen. De onderstaande video legt je op een makkelijke manier uit hoe de alumnitool werkt.
Bekijk in deze video hoe de alumnitool op LinkedIn werkt
Je kunt je netwerk goed benutten als je al enig inzicht hebt in je drijfveren, talenten en interesses. Ook is het handig als je al wat onderzoek hebt gedaan naar welke toekomstmogelijkheden daarbij horen. Dan kun je beter aangeven wat je wilt en wat bij jou past.
Tips voor het benutten van je netwerk:
- Vertel je familie, vrienden, kennissen, (ex)mede-studenten dat je een baan zoekt en wat voor soort baan. Dit kan verrassende tips opleveren.
- Inventariseer voor jezelf waar zij werken. Misschien hebben zij interessante contacten voor je. Je kunt ze gericht een vraag stellen of zij mensen kennen die in een bepaalde sector werken.
- Voeg na kennismaking nieuwe contacten toe op LinkedIn met een persoonlijk bericht.
- Zoek interessante alumni via de alumni tool van LinkedIn. Zij kunnen je informatie geven en misschien ook introduceren bij anderen.
- Volg interessante en relevante mensen en discussies op LinkedIn.
- Houd contact met interessante mensen via social media.
- Bezoek banenmarkten (zoals op de Career Day) en neem gelijk je cv mee. Zorg ervoor dat je in een paar zinnen kunt omschrijven wat je zoekt.
Iemand uit je netwerk geeft aan dat je eens moet gaan praten met een bepaald persoon. Je krijgt een telefoonnummer of emailadres en besluit om deze persoon te benaderen voor een netwerkgesprek. Maar hoe doe je dat? Vertel allereerst wie je bent, hoe je aan de naam en contactgegevens van deze persoon bent gekomen en waarom je graag een afspraak wilt maken. Maak duidelijk dat je niet om een baan vraagt. Als deze persoon ermee instemt, maak je de afspraak en bedank je de ander.
Tips voor een goed netwerkgesprek:
- Zoek van tevoren veel informatie op over de organisatie op internet. Check de social media accounts van het bedrijf en de persoon met wie je een gesprek hebt. Misschien staat hier content waar je op in kunt haken. Bedenk welke informatie je nog mist om een goed beeld te krijgen. Formuleer daarover je vragen.
- Vertel -nogmaals- kort wat je aan de telefoon hebt verteld over jezelf, wat je komt doen. De persoon tegenover je kan het druk hebben en even niet meer precies weten waar het over gaat.
- Neem zelf het initiatief in dit gesprek, dan maak je een actieve, geïnteresseerde indruk. Jij nam het initiatief voor de afspraak, de ander verwacht dit van jou.
- Het gesprek is informatief. Je komt niet om een baan vragen. Misschien hoop je daar soms wel op, maar als er een kans op is, zal het initiatief van de ander moeten uit gaan. Wat je wel kunt doen is na afloop van het gesprek aangeven dat je enthousiast bent geworden en vragen aan wie je een open sollicitatie zou kunnen richten. Vraag of je de naam van degene met wie je nu een gesprek hebt daarbij mag noemen.
- Je kunt ook vragen of hij/zij nog iemand kent met wie je ook zou kunnen praten. Bijvoorbeeld omdat nog niet al je vragen zijn beantwoord.
- Bedank voor het gesprek. Stuur na een dag nog een berichtje met een bedankje en de toegevoegde waarde die het gesprek voor jou heeft gehad. Laat iemand die iets voor je gedaan heeft, even weten hoe het is afgelopen.
- Realiseer je dat je overal en op ieder moment van de dag interessante mensen kunt ontmoeten en relevante informatie kunt krijgen.
- Iedereen is benaderbaar. Ook jijzelf. Stel je open voor mensen met een andere leeftijd, opleiding of interesses.
- Bepaal hoe je je opstelt als je een baan zoekt. Probeer een proactieve, positieve en open houding aan te nemen.
- Wees direct en oprecht. Gebruik geen trucjes om iets voor elkaar te krijgen. Dat werkt waarschijnlijk tegen je.
- Ga niet in het wilde weg linken op LinkedIn of uit het niets bellen of e-mailen. Als je geen connectie met iemand hebt, ben je meestal niet zo hulpvaardig.
- Vergeet niet wie je geholpen heeft. Stuur een bedankje of, als je dankzij de hulp van deze persoon een baan hebt gekregen, misschien iets meer zoals een boeket bloemen.
- Een baan vinden kost vaak tijd, zeker als het aantal banen dun bezaaid is in het domein waarin je zoekt. Hou vol en heb vertrouwen dat het uiteindelijk gaat lukken!
Meer weten over netwerken en LinkedIn?
Wil je meer leren over hoe je toekomstige werkgevers benadert en hoe jij je eigen netwerk kunt inzetten om een baan te vinden? Volg dan onze training Arbeidsmarkt verkennen en netwerken. Of wil je hulp bij het maken van een goed LinkedIn profiel? Volg dan de training LinkedIn Basics. Heb je al een goed LinkedIn profiel, maar wil je écht leren hoe je het kunt inzetten voor het vinden van een baan? Volg dan de training LinkedIn Advanced.
Ga naar de training Arbeidsmarkt verkennen en netwerkenGa naar de training LinkedIn Basics
Ga naar de training LinkedIn Advanced